Nem vicc, és amilyen fura kimondani és meghallani, annyira finom! Általában is vonzanak a zöldségből készült desszertek, így mindig is szerettem volna kipróbálni a cukkinit süteményben. Most, hogy itt a szezon, vettem egy nagy levegőt, és belevágtam. És ha már zöldséges a süti, legyen a lehető legegészségesebb: nyírfacukorral, rizsliszttel készült. Vagyis nem tartalmaz hozzáadott hagyományos cukrot, glutént és tejterméket sem. És az íze? Mennyei és nem érzed rajta a cukkinit. A zöldségnek más szerepe nincs, mint hogy növeli a sütemény tömegét és javítja az állagát. És közben szuper egészséges!
És akkor jöjjenek a szaftos és puha sütemény elkészítésének lépései. Először is előveszek három keverőtálat.
1. lépés
Csokit aprítok, és megreszelem a cukkinit. (16 dkg legalább 60%-os étcsokoládé és 35 dkg cukkini.) Tálba teszem őket.
2. lépés
Előmelegítem a sütőt 180 fokra.
3. lépés
A második tálban a következő hozzávalókat keverem el, ebben a sorrendben:
125 ml olívaolaj
18 dkg nyírfacukor
3 tojás
1 kk instant kávé granulátum
1 fél vaníliarúd kikapart magja
4. lépés
A harmadik tálba a következő hozzávalók kerülnek:
24 dkg rizsliszt
6 dkg kakaó (cukrozatlan)
1 kk. szódabikarbóna
1/2 kk. só
1/2 kk. sütőpor
Így néznek ki a hozzávalók bekeverve: balra a száraz anyagok, a zöld tálban a nedves keverék a kávéval, elöl a csokis cukkini.
5. lépés
A lisztes keverék 2/3-át hozzákeverem a tojásos keverékhez, 1/3-át pedig a csokis cukkinihez.
6. lépés
A két keveréket összedolgozom, olajjal kikent 26 cm-es tortaformába öntöm, és körülbelül 40 perc alatt készre sütöm.
(a receptet Clotilde Dusoulier párizsi ételkreátor receptje ihlette).
Ha langyosra hűlt, akkor már ilyen szépen szeletelhető.
És olyan jó, hogy nem lehet leállni vele! Próbáljátok ki bátran!
Ha tetszett a poszt, kövess a Facebook-on is!