A finom sült csirke elkészítése nekem sosem látszott könnyű feladatnak. Tartottam attól, hogy ki-be pakolgassam és forgassam a poulet-t sülés közben. Hogy miért? A nagy mozdulatok terén rendkívül ügyetlen vagyok a konyhában, és a forró, nehéz dolgok nem a barátaim. Landolt már rakott krumpli a konyhakövön, és hát: emléke örökké ott maradt. A kerámiaedény szerencsére pontosan kettétört, és nem több darabba.
Számos módszert próbáltam csirkesütéshez, és végül az vált be, hogy a csirkét sütés előtt felvágom és kifordítom. A hátára fektetem és átvágom egy éles késsel a mellcsontját. Ezek után a tehetetlen csirke teljesen kiteríthető. Sütés közben forgatni nem kell, csak kivenni, ha kész. Általában zöldségeket kap ágynak. A recept különlegessége még, hogy magára a csirkére egyáltalán nem kerül zsiradék, kizárólag a zöldségek fűszeres gőzében, és a velük összekevert nagyon kevés olívaolajban párolódik.
Az én sült csirkém
A felvágott csirkét mindkét oldalán befűszerezem. Olyan fűszersót használok, amiben nincs ízfokozó és más művi összetevő. 2-3 centis darab gyömbért is meghámozok, lereszelem, és ezzel is átdörzsölöm. A bőrét semmi mással nem kenem be: nincs vaj, olaj, zsír. Semmi.
A zöldségágyhoz egy nagy kerámiaedényben összeforgatok egy nagy, összevágott répát, két kis fej hagymát. negyedelve, 30 dkg fagyasztott zöldborsót, 60 dkg negyedelt parázskrumplit, 5 gerezd fokhagymát. A zöldségkeveréket sózom, borsozom, megszórom provence-i fűszerkeverékkel és elkeverek benne 2 evőkanál olívaolajat. A csirke alá teszek 2 zellerszárat nagyobb darabokra aprítva, hogy beférjen. Nagyon jó ízfokozó, ha magáért a zellerszárért nem is vagyok oda, az ételekkel kisebb csodát képes tenni.
Ha mindent és mindenkit szépen elrendeztem, fóliát teszek az edényre és az egészet 200 fokos sütőbe tolom, ahol 1 óra 40 percet sütöm. Az utolsó 20 percet fólia nélkül, légkeveréses sütésben tölti a csirke.
A végére ilyen lesz:
Bevásárlólista
1 egész csirke (kb. 1,5 kg)
1 nagy répa
két kis fej hagyma
30 dkg fagyasztott zöldborsó
kb. 60 dkg parázskrumpli
5 gerezd fokhagyma
csirkefűszer
só, bors, provence-i fűszer
2 ek. olívaolaj
2 zellerszár a csirke alá
Ha tetszett a poszt, kövess Facebook-on is.