Kezdek belefáradni a télbe, hát gondoltam egyet: mediterrán ételt szeretnék, színeset, frisset, bisztrósat. Így született ez a vacsora. Egy dolgot tudtam: tengeri halat akarok enni. A többit tekintve az utamba eső bolt kínálatára bíztam magam. Végül a következőket vettem: arany durbincs filé (sea bream, dorade, daurade néven is fut), lila krumpli (ezt most próbáltam először), kaliforniai paprika, koktélparadicsom és metélőpetrezselyem.
Hagytam, hogy az alapanyagok érvényesüljenek, són és borson kívül nem használtam más fűszert.
Először megtisztítottam 40 dkg lila krumplit, összevágtam és sós vízben feltettem főni.
Felaprítottam egy szép sárga kalifornai paprikát. Készítettem hozzá egy vinaigrette-et: 2 evőkanál extra szűz olívaolajat elkevertem egy evőkanál fehérborecettel és egy teáskanál dijoni mustárral (nem magossal). Sóztam, borsoztam, majd elkevertem a paprikával és két evőkanálnyi metélőpetrezselyemmel.
A megfőtt krumplit összetörtem 5 dkg vajjal.
Négy durbincsfilét (összesen 60 dkg) megmostam, papírtörlővel leszárítottam. Sóztam és borsoztam, közvetlenül sütés előtt. Egy evőkanál extra szűz olívaolaj és egy evőkanál vaj felhevített keverékén 10 perc alatt készre sütöttem őket. 2-3 percenként forgatva, miután lepirult, fedő alatt, majd a végén még egy-egy percet fedő nélkül. Jó kis hal ez: tömör, nem esik szét és finomra sül a bőre is.
A lila és a sárga mellé még kerítettem egy kis pirosat is: a koktélparadicsomot magában tálaltam, plusz a hal mellé citromot is tettem.
És egy érdekes felfedezést is tettem: ha citromot cseppentünk a lila krumplira, egészen valószínűtlen, neonos lila színt kapunk.
Bevásárlólista
4 személy részére:
60 dkg arany durbincs (vagy más szálkamentes filé) - 4 szelet
40 dkg lila burgonya + 5 dkg vaj
1 sárga kalifornai paprika + 2 evőkanál extra szűz olívaolaj, 1 evőkanál fehérborecet, 1 teáskanál nem magos dijoni mustár, só, bors
10 dkg koktélparadicsom
1 nagy csokor metélőpetrezselyem
1 citrom
só, bors
Ha tetszett a poszt, kövess Facebook-on is!