A sült retek valami olyan íz és állag, amit mindenképpen ki kell próbálni egyszer, mert ha bejön, akkor nagyon. Ebben a sült salátában répával és cukkinival szerepel, de szerintem annyira jó, hogy kicsi petrezselyemmel vagy mentával önálló köretként is megállja a helyét. A saláta tetejére nem muszáj húst tenni: mehet mellé buggyantott- vagy tükörtojás, sült hal vagy grillezett sajt is.
A tavaszi sült saláta elkészítése
Spirálvágón lereszelek egy közepes répát és egy közepes cukkinit. Megtisztítok egy csokor apró szemű hónapos retket, majd felezem őket. Egy serpenyőben kevés extra szűz olívaolajat hevítek, beleteszem a répát és a retket. Amikor a répa kicsit összeesett (kb. 5 perc múlva), ráreszelek egy darabka gyömbért és rányomok egy gerezd fokhagymát. Tovább folytatom a pirítást, időnként nagyon kevés vízzel felöntve a zöldséget, hogy le ne kapjon a fokhagyma. További 5 perc múlva beleteszem a serpenyőbe a cukkinit is. Egy evőkanál szójaszósszal, egy jó késhegynyi cayenne borssal ízesítem. 2-3 percet párolok mindent együtt, majd elzárom a tüzet. A zöldségekre facsarok egy fél lime-ot és hozzákeverek egy csokor aprított petrezselyemzöldet. Csak utólag sózom, ha szükséges.
Miközben sülnek a zöldségek vaj és olívaolaj felhevített keverékén oldalanként 2-2 perc alatt megsütök 3 vékony szelet marhacombot. Ha megvagyok, deszkára teszem, borsot őrölök rá, és 5 percet pihentetem alufólia alatt. Találás előtt vékonyra csíkozom, a salátára teszem, sózom.
Bevásárlólista - 2 személyes adaghoz
1 répa (kb. 20 cm-es, vastagabb)
1 salátacukkini (kb. 25 cm-es, vékonyabb)
1 csokor apró szemű hónapos retek
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál szójaszósz
kb. 2 cm-s darab gyömbér
1/2 lime
jó késhegynyi cayenne bors
1 csokor petrezselyemzöld
a tetejére: 18-20 dkg marhacomb (21 napig érlelt volt) - nekem ez 3 kis szelet volt
só, bors