Három hozzávalóból megvan ez a szép kis meleg előétel, összesen pedig 20 percet kell foglalkozni vele, hogy az asztalra tehessem. Megéri, nem?
Ha valamit nem szeretek, az a spárga tisztítása. A ragadós, csúszós nedvet ki nem állhatom, eredmény nélkül siklik rajta a hámozó, aztán jó, ha a kezem egyben marad. Ezért ha van, inkább vékony, zsenge spárgát veszek. Ebből fél kilóban úgy ötven szál. Tisztítani pedig nem kell! Ha ilyet láttok, ragadjátok meg a szerencséteket és tárazzatok be belőle erre a tekercsre.
A spárgatekercs elkészítése
Levágom 50 dkg vékony szálú, megmosott zöldspárga sípját (10 cm), majd forró, nem sózott vízbe dobom őket és 3 percig főzöm. Ez arra szolgál, hogy kissé megpuhuljon és főként, hogy megőrizze gyönyörű zöld színét. Amikor letelt a 3 perc, kiveszem, lecsepegtetem.
Ötösével, hatosával összefogom őket, majd hajszálvékony szelet érlelt sonkába (most prosciutto) tekerem. Ha vastagabban szeretném, akkor összesen 7 szeletre lesz szükségem (10 dkg), ha vékonyabban , akkor elég lesz 3-4 szelet is, amit felezek (5 dkg). Itt a képen most többszörösen tekert, vastag verzió látható. A sonka sótartalma eléggé érezhető lesz sülés után, ezért nem sózom a spárgát főzéskor, és ezért javasolom a vékonyan tekerést is: ott nem annyira a sonka, hanem a spárga íze dominál majd. A tekercseket sütőpapírral bélelt tepsibe teszem (nekem 7 darab lett), vékonyan megkenem őket lágy vajjal, majd megszórom reszelt parmezánnal.
Előmelegített sütőben, légkeverésen 8-10 perc alatt megsütöm a tekercseket. Melegen tálalom.
Bevásárlólista
50 dkg vékony szálú, zsenge zöldspárga feje (a megmaradt részből főzz levest vagy rizottót)
5-10 dkg hajszálvékony szelet prosciutto (attól függ, milyen vastagon szeretnénk körbetekerni a csomagokat) (SPAR Prémium)
3-4 dkg parmezán
kevés vaj (el is hagyható)