Hűsítő citromos süti, könnyű és hozzáadott cukortól mentes. Vajaskeksz alapon egy nagyon selymes savanyú krém. Carré au citron a becsületes neve, vagyis citromkocka. Behűtve a legfinomabb. Nyáron kötelező desszert!
A limonádésüti elkészítése
A sütőt bekapcsolom, 180 fokra előmelegítem.
Robotgép késes aprítójában összedolgozok 15 dkg finomlisztet, 3 dkg nyírfacukor port, 125 gramm hideg vajat, 2 teáskanál kukoricakeményítőt és ½ kávéskanál sót. Addig járatom a gépet, amíg szép vajas-lisztes morzsát kapok. Nem várom meg, hogy tésztává álljon össze. Maximum egy perc alatt megvan.
Egy 20X30-as sütőedényt kivajazok, beleöntöm a morzsát, majd egyenletesen szétnyomkodom az edényben. Én jénai formát használtam. Az előmelegített sütőben 20 percet sütöm. Ennyi idő bővel elég a krém kikeveréséhez.
A citromkrémhez habverővel elkeverek 25 dkg nyírfacukor port 6 tojással, hozzáadok 180 ml citromlét (6-8 kicsi citrom leve, pontosan ki kell mérni), pár csepp citromaromát (ha bio a citrom, a héját is bele lehet helyette reszelni) és 6 evőkanál finomlisztet. A szépen megpirult tésztára öntöm és 150 fokon további 40 percet sütöm. Nem kell a kihűlésre várni, a krém szilárd, melegen is szeletelhető.
A krém így sül meg: lesz egy ruganyosabb rész, és egy lágyabb, krémesebb.
Bevásárlólista
a tésztához:
15 dkg finomliszt
3 dkg nyírfacukor por
125 gramm hideg vaj
2 teáskanál kukoricakeményítő
½ kávéskanál só
a citromkrémhez:
180 ml citromlé
25 dkg nyírfacukor por
6 tojás
citromhéj vagy citromaroma
6 evőkanál finomliszt