Kevés, minőségi, nem feldolgozott, nyers hozzávalóból készül ez a vasárnapi ebéd négy főre. Pár szem krumpli, édeskrumpli és egy jó darab hal kell. A krumpli legyen lehetőség szerint szív alakú.
Összesen fél kilogramm burgonyát használok, mondjuk, egy nagyobb édeskrumplit és három közepes sárgát. Látható még itt a tejszín és a (fagyasztott) bazsalikomlevél - ezek a további alapanyagok.
Szintén fél kilogramm a lazacfilé, amit megnyúztam - most nem lesz szükség a bőrére. A vaj a sütőedény kikenéséhez szükséges.
A krumplit vékonyra szeletelem és a halat is, majd ha megvagyok, elkezdem a rétegezést: először a krumpli és az édeskrumpli felét rakom be a kerámiaedénybe, sózom, borsozom.
Utána rápakolom a haldarabok felét, halfűszerrel ízesítem.
A halra teszem az édeskrumpli másik felét, sózom, borsozom.
Jön a hal másik fele, halfűszer és tépett bazsalikomlevél.
A krumpli maradékával zárom a rétegezést, plusz só, bors.
Felöntöm a tálat fél liter tejszínnel, ezt külön nem ízesítem, mert bőven fűszereztem minden egyes réteget.
200 fokon 50-55 percet sütöm fólia alatt, majd további 10-15 percet pirítom.
Egy kis saláta mellé olívaolajjal: ez bébimángold levél, de jó lesz mellé spenót, rukkola, vegyessaláta és bármilyen nyers zöldség is.
Bevásárlólista
20 dkg édesburgonya
30 dkg burgonya
50 dkg lazacfilé
1/2 liter tejszín
10-12 levél bazsalikom
só, bors, halfűszer
vaj a forma kikenéséhez
Ha tetszett a poszt, kövess Facebook-on és Instagram-on is!
További gratinek, amiket könnyedén elkészíthetsz:
gyógyító édesköményes-csirkés
Vagy egy másik lazac+krumpli páros, én ezt sem tudom megunni: