Az egészséges francia

Édeskrumplis csirkefasírt

Édeskrumplis csirkefasírt

Ha van pár jó fűszerkeverék otthon, akkor a maradékokból, a legegyszerűbb és a lehető legkevesebb hozzávalóból is egyedi ételeket készíthetünk. Az én aktuális kedvenc mixeim a cajun, a ras el hanout, a zatar és a baharat. Ez utóbbi egyszerűen annyit jelent, hogy fűszer, tehát maga az elnevezés is jelzi, hogy a közel-keleti konyhában alap fűszerkeverékről van szó. Feketebors, római kömény, szegfűszeg, fahéj az alapja: ez a fasírt ettől különleges. Ha nincs kéznél, a négy alapfűszerét is használhatjuk, a szegfűszeg és fahéj tegye ki a keverék egynegyedét, a többit a római kömény és a feketebors.

A fasírt elkészítése

20 dkg sült csirkemellet ledarálok késes aprítóban, összedolgozom 20 dkg főtt édeskrumplival (lehet más főtt zöldséget is használni: répa, zeller, krumpli, karalábé), hozzáadok 5 dkg reszelt trappistasajtot, 2 tojást, 1 evőkanál teljes kiőrlésű lisztet, 1 csokor aprított petrezselyemzöldet, sót, borsot, 1 kávéskanál baharatot. Kevés extraszűz olívaolajra adagolom a masszát, majd a fasírtok mindkét oldalát aranybarnára sütöm.

12 fasírt lesz belőle, kefírrel, salátával tálaltam.

 edeskrumplis_csirkefasirt_1.jpg

Bevásárlólista - 4 fő részére

20 dkg sült csirkemell

20 dkg főtt édeskrumpli (vagy más főtt zöldség, akár leveszöldség: répa, zeller, krumpli, karalábé)
5 dkg reszelt trappista
2 tojás
1 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
1 csokor petrezselyemzöld
só, bors
1 kávéskanál baharat
Ha tetszett a poszt, kövess Facebook-on és Instagram-on is!
Édeskrumplis csirkefasírt Tovább
Kéksajtos zellerkrémleves

Kéksajtos zellerkrémleves

Hideg tavaszi napokon, mint ez a mai is, jól jön egy meleg, krémes leves, franciásan velouté. A zeller ízéért odavagyok, márványsajttal pedig egyszerűen elképesztő kombináció. Nem lehet elképzelni, meg kell csinálni!

Felkockázom egy megtisztított zellergumó felét (kb. 40-50 dkg), 2 szál angolzellert megszabadítok a szálas részektől, majd ezt is felkockázom. Felteszem mindet egy lábasban annyi vízben, amennyi 2-3 centivel ellepi. zom, borsozom és hozzáadok egy bio zöldségleveskockát. Amikor a zöldség puhára főtt, botmixerrel pépesítem. Beledolgozok, ugyancsak a mixerrel, 5-8 dkg márványsajtot és ízlés szerint tejfölt (vagy creme fraiche-t), kb. 1-1,5 decit. Ha sima, felteszem újra a gázra a levest, és forralok rajta egyet.

Parmezánforgáccsal, almával, zellerlevéllel tálalom. Olívaolajat csepegtetek rá, de ez már tényleg csak játék.

zellerkremleves.JPG

Bevásárlólista

40-50 dkg zellergumó

2 szál angolzeller

só, bors,

1 bio zöldségleveskocka

5-8 dkg márványsajt

1-1,5 dl tejföl (vagy creme fraiche, esetleg tejszín)

Ha tetszett a poszt, kövess Facebook-on és Instagram-on is!

Kéksajtos zellerkrémleves Tovább
Mandulás kifli cukor nélkül

Mandulás kifli cukor nélkül

Ott a helye a tavaszi pikniktáskában ennek a mandulás kiflinek. Vagy az uzsonnáspakkban. Vagy a konyhaasztalon a nagy becsben tartott fémdobozban. Egyébként bárhol van, hamar el fog fogyni, mert határozottan függőséget okoz anélkül, hogy lenne benne cukor. Minden egyéb tekintetben hagyományos, nagymama sütije, amit imádok!

A mandulás kifli elkészítése

20 dkg lisztet gyors mozdulatokkal összedolgozok 15 dkg apróra darabolt vagy reszelt hideg vajjal, 7-8 dkg darált mandulával. és 3 dkg cukornak megfelelő édesítőerővel bíró édesítővel (én 1,5 evőkanál Canderel Greent használtam, ami egy stevia alapú, por alakú édesítő).

A tésztát hűtőben pihentetem. Jó, ha van erre fél óránk, mert hidegen könnyebb formázni, de akár egy napot is állhat sütés előtt. Pihentetés után kifliket formázok: először dióformára görgetek egy tésztadarabot a tenyereim között, majd kígyóvá, végül kiflivé formázom.

Sütőpapírra teszem, 180 fokra előmelegített sütőben 13-15 percet sütöm, amíg kap egy kis rózsaszín árnyalatot a csücske. Forrón meghempergetem vaníliás édesítőben (pl. vaníliás xilit).

Körülbelül 50 darab mandulás kiflihez elég ez a tésztamennyiség.

mandulas_kifli.JPG

Megjegyzések

A darált mandulát készen is veheted a SPARban. Ha egész mandulám van, tekerős sajtreszelőn szoktam ledarálni, ami jó kis karerősítő.

Az édesítő kiválasztásánál érdemes figyelembe venni, hogy:

  • egy-egy terméknek milyen lehetséges mellékhatásai vannak, és ha még nem próbáltuk, akkor először nézzük meg, hogy mi hogyan reagálunk rá.
  • az édesítőszereknek lehet mellék- és utóíze, nem ugyanolyan az ízük, mint a cukornak. Ezt is érdemes tesztelni, nem mindenki szereti mindet.
  • milyen technológiával állítják elő. Több kifejezetten nem környezetbarát eljárás létezik, olyan édesítőt válassz, mely nem ezekkel készült.

 

Bevásárlólista

20 dkg liszt
15 dkg hideg vaj
7-8 dkg darált mandula 
3 dkg porcukornak megfelelő édesítő értékű édesítő (Canderel, más steviaalapú por, nyírfacukor por, Eritrit, egyéb)

Ha tetszett a poszt, kövess Facebook-on és Instagram-on is!

Ha szereted a nagymamasütiket, akkor innen csemegézhetsz még (mind cukormentes):

szíves linzer

diós-fahéjas

Mandulás kifli cukor nélkül Tovább
Duplakrumplis halas gratin

Duplakrumplis halas gratin

Kevés, minőségi, nem feldolgozott, nyers hozzávalóból készül ez a vasárnapi ebéd négy főre. Pár szem krumpli, édeskrumpli és egy jó darab hal kell. A krumpli legyen lehetőség szerint szív alakú.

Összesen fél kilogramm burgonyát használok, mondjuk, egy nagyobb édeskrumplit és három közepes sárgát. Látható még itt a tejszín és a (fagyasztott) bazsalikomlevél - ezek a további alapanyagok.

szivkrumpli_1.jpg

Szintén fél kilogramm a lazacfilé, amit megnyúztam - most nem lesz szükség a bőrére. A vaj a sütőedény kikenéséhez szükséges.

halhozzavalo.jpg

A krumplit vékonyra szeletelem és a halat is, majd ha megvagyok, elkezdem a rétegezést: először a krumpli és az édeskrumpli felét rakom be a kerámiaedénybe, sózom, borsozom.

rakott1.jpg

Utána rápakolom a haldarabok felét, halfűszerrel ízesítem.

rakott2.jpg

A halra teszem az édeskrumpli másik felét, sózom, borsozom.

rakott3.jpg

Jön a hal másik fele, halfűszer és tépett bazsalikomlevél.

rakott4.jpg

A krumpli maradékával zárom a rétegezést, plusz só, bors.

rakott5.jpg

Felöntöm a tálat fél liter tejszínnel, ezt külön nem ízesítem, mert bőven fűszereztem minden egyes réteget.

rakott6.jpg

200 fokon 50-55 percet sütöm fólia alatt, majd további 10-15 percet pirítom.

sultegesz.jpg

Egy kis saláta mellé olívaolajjal: ez bébimángold levél, de jó lesz mellé spenót, rukkola, vegyessaláta és bármilyen nyers zöldség is.

sulttalalva.jpg

Bevásárlólista

20 dkg édesburgonya

30 dkg burgonya

50 dkg lazacfilé

1/2 liter tejszín

10-12 levél bazsalikom

só, bors, halfűszer

vaj a forma kikenéséhez

Ha tetszett a poszt, kövess Facebook-on és Instagram-on is!

További gratinek, amiket könnyedén elkészíthetsz:

gyógyító édesköményes-csirkés

krémes sült zeller

Vagy egy másik lazac+krumpli páros, én ezt sem tudom megunni:

Lazac parmentier

Duplakrumplis halas gratin Tovább
Salátás muffin

Salátás muffin

Egy olyan tipikus amerikai darabot, mint a muffin is lehet franciásítani. Ebben fő alapanyagént a gruyere-t hívtam most segítségül, mert ezt a svájci sajtot igen szeretik a franciák. A majdnem ezeréves múltra visszatekintő csoda többek szerint a világ legjobb sajtja. Mindenesetre a francia hagymaleves vagy a croque monsieur nem az igazi nélküle. Beszerzőkörútamon a sajtos ember az érett változatot javasolta - vieux - de nem kell megijedni, ez sem erős vagy tolakodó.

Ennek a muffinnak a lényege, hogy nem szabad túlkeverni, túlbonyolítani. Csak egy kis hanyag elegancia szükséges!  Először is, összeaprítom, amit kell: 2 maroknyi mosott, számított rukkolát, 8 dkg érlelt sonkát és 10 dkg gruyere sajtot.

Elkeverek 10 dkg teljes kiőrlésű lisztet 15 dkg finomliszttel, egy csomag sütőporral, zom, borsozom. Hozzáadok 4 tojást, elkeverem, majd megy még bele 1,5 dl tej és 0,5 dl extraszűz olívaolaj.

Végül pedig a saláta, a sonka és a sajt.

A tésztát kapszliba adagolom (12 muffin lesz) és 180 fokra előmelegített sütőben fél órát sütöm.

Szépen feljön, a sajt pedig elolvad.

gryere_rukkola_muffin_1.jpg

Friss rukkolával tálaltam.

gruyere_rukkola_muffin_2.JPG

A képen olvadt sajt is van!:)

rukkola_gruyere_muffin_3.jpg

Bevásárlólista

10 dkg telles kiőrlésű liszt

15 dkg finomliszt

4 tojás

1 csomag sütőpor

2 maroknyi rukkola, mosva, szárítva

8 dkg San Daniele sonka, apróra kockázva

10 dkg érett gruyere apróra kockázva

0,5 dl extraszűz olívaolaj

1, 5 dl tej

só, bors

Ha tetszett a poszt, kövess Facebook-on és Instagram-on is!

Ha van egy kis rukkolád, és nem tudod, mit kezdj vele, ezek szuper ötletek:

Rukkolás süteménykenyér

Epres rukkolasaláta

Salátás muffin Tovább
A-C-E saláta

A-C-E saláta

Egy hiper-szuper egészséges salátát hoztam, a répában A vitamin, a citromban és a korianderzöldben C vitamin, míg az olívaolajban E vitamin található nagy mennyiségben. És ez a saláta sokkal-sokkal több, mint az összetevők összessége. Egy új, egyedi, friss zöldségélmény a hideg tél kellős közepén. A saláta a bekeverést követően két napig simán eláll, nem veszít frissességéből. Mindenképpen próbáljátok ki, a legjobban frissen sült húsokhoz, grillezett halakhoz és zöldségekhez  illik. Sosem hittem volna, hogy a citrom és a répa ennyire szereti egymást!

Az A-C-E vitaminsaláta elkészítése

Lereszelek 40-50 dkg répát, akár 1-2 nappal a saláta bekeverése előtt is meg lehet ezt tenni. A saláta öntetéhez összekeverem 1 citrom levét 3 evőkanál olívaolajjal, majd sózom, borsozom. Felaprítok egy nagy csokor korianderzöldet, majd az öntettel együtt a répához keverem. Salátalevelekben tálalom.

repasalata.jpg

 Bevásárlólista

40-50 dkg répa

1 citrom leve

3 evőkanál olívaolaj

bors

1 nagy csokor friss korianderzöld

a tálaláshoz 1 fej szívsaláta (vagy egyéb kelyhes levél)

A-C-E saláta Tovább
Krémes sült zeller

Krémes sült zeller

A zeller nem csak levesben, krémlevesként vagy waldorf salátában kitűnő - fő ételként is megállja a helyét. Karakteres, édeskés ízét sajttal és sóval-borssal ellensúlyoztam. A zellernek magas a C-vitamin tartalma, szerves nátrium tartalma kiemelkedő, utóbbi segíti a kalcium felszívódását a szervezetben. Nemhiába készítenek magjából zellersót, hiszen a növény a nátriumtartalom miatt kiváló ízfokozó - és foszforban, káliumban, magnéziumban is gazdag.

A krémes sült zeller elkészítése

Megtisztítok 3 közepes zellergumót, majd vékonyra felszeletelem, kivajazott tűzálló tálba rendezem. 10 dkg appenzeller sajtot lereszelek és hozzákeverem 3,3 dl tejszínhez (más zsírosabb sajtot is lehet használni). zom, borsozom, majd felöntöm vele a zellert. Felcsíkozok 10 dkg panchettát vagy más húsos szalonnát és serpenyőben kiolvasztom a zsírját. A sült szalonnaszeletekkel megszórom a tejszínes zeller tetejét, majd 180 fokos sütőben fél órát fólia alatt, majd újabb fél órát fólia nélkül sütöm.

Salátával, karakteres barnakenyérrel álomvacsora.

zellergratin.jpg

Csupa íz.

zellergratin2.jpg

 Bevásárlólista

10 dkg appenzeller CLASSIC

3,33 dl tejszín

3 közepes zellergumó (ökölnyi)

10 dkg panchetta

vaj, só, bors

Ha tetszett a poszt, kövess Facebook-on és Instagram-on is!

Krémes sült zeller Tovább
Csirkés articsókás quiche

Csirkés articsókás quiche

Elkezdett hiányozni a nyár és az ízei, így készítettem egy fogást, ami friss, színes és zöldséges, mégis az év bármely szakaszában elkészíthető. Quiche-t sütöttem, provence-i fűszerrel. Rozét kínáltam hozzá, amit egész évben nagyon szeretek és szintén illik minden évszakhoz és bármikor fogyasztható.

articsokas_quiche_ketto.jpg

A csirkés-articsókás quiche elkészítése

Készítek egy adag vajas tésztát. Az én jól bevált tésztám ez: 20 dkg finomlisztet késes aprítóba öntök (lehet 10 dkg finomliszt és 10 dkg teljes kiőrlésű liszt keverékét is használni), pár fordulattal eldolgozom 10 dkg hideg vajjal és 1/2 kávéskanál sóval. Hozzáadok 40 ml hideg vizet, és addig forgatom a blenderben, amíg tésztává áll össze (nagyon rövid ideig kell forgatni). Kiveszem a gépből, és két-három mozdulattal tésztát gyúrok belőle, majd hűtőbe teszem (minimum fél órára, de állhat többet is).

Míg a tészta pihen:

  • 15-20 dkg konzerv articsókát szűrőben alaposan lecsepegtetek, majd, ha túl nagyok a darabok, falatnyira aprózom őket.
  • Felaprózok 40 dkg csirkemellfilét, egy evőkanál olívaolajon lepirítom, val, borssal és egy evőkanál provence-i fűszerkeverékkel ízesítem. Ha elkészültem vele, félreteszem.
  • Összekeverek 2 dl jó minőségű tejszínt, 2 tojást, 1 gerezd zúzott fokhagymát, zom, borsozom.

Kikenek vajjal egy 22 centi átmérőjű formát (ha kapcsos, egyszerűbb majd kiszedni a quiche-t). Kinyújtom a tésztát és kibélelem vele a formát úgy, hogy az oldalára is jusson legalább 5 centiméter magasan.

A tésztára halmozom a csirkét és az articsókát, elegyengetem. Felöntöm a tojásos, tejszínes keverékkel, majd szép pirosra sütöm.

180 fokra előmelegített sütőbe teszem. Körülbelül 35 percet kell sütni. 25 perc leteltével kiveszem és megszórom 5-7 dkg reszelt parmezánnal.

Langyosan szeletelem. Friss kevert salátát kínálok mellé pici olívaolajjal és ha kéznél van, akkor gránátalmamagot vagy más bogyós gyümölcsöt.

articsoka_harom.jpg

Olyan bort választottam a quiche mellé, amit különleges szőlőből készítenek Magyarországon, hordós érleléssel (Gróf Grassalkovich Gamay Noir Rosé 2015). Ehhez a rozéhoz gamay kék-szőlőt szüretelnek Nagygomboson, mely Franciaországban a Beaujolais alapanyaga. Nálunk csak itt találkozhatunk ezzel a fajtával.

A bor bogyós gyümölcsös aromája és fűszeressége jól megy a krémes quiche-hez, az articsókához és a hihetetlenül gazdag provence-i fűszerekhez, vagyis a szárított kakukkfű, majoranna, bazsalikom, oregano, tárkony és turbolya keverékének semmihez sem hasonlítható, napsütötte hangulatához.

articsoka4_negy.jpg

Bevásárlólista

20 dkg finomliszt

10 dkg vaj

40 ml hideg víz

17 dkg articsóka (üveges és konzerv is fellelhető a nagyobb üzletekben)

40 dkg csirkemellfilé

2 dl tejszín (jó minőségű, én Cserpest használtam. A főzőtejszínnel, növényi tejszínnel itt nincs tapasztalatom.)

2 tojás

1 gerezd fokhagyma

1 evőkanál provance-i fűszerkeverék

5-7 dkg reszelt parmezán

só, bors

Ha tetszett a poszt, kövess Facebook-on és Instagram-on is!

Csirkés articsókás quiche Tovább
Rukkolás süteménykenyér

Rukkolás süteménykenyér

Tettél már salátát süteménybe? Ha nem, akkor ideje kipróbálni, mert egyszerűen fantasztikus! Kell még bele egy kis sonka és parmezán is, és mennyei lesz. 

Kevés, nagyon minőségi hozzávaló - ezekhez már csak egy kis liszt, olívaolaj, fehérbor és házi tojás kell, hogy kész legyen egy nagyon menő előétel vagy vacsora. 

Ilyen szuper, tiszta dolgokkal kezdődik a főzés:

rukkolas_suti.jpg

A rukkolás süti elkészítése

Felaprítok 10 dkg pármai sonkát (két vastag szeletet vásárolok), lereszelek 8 dkg parmezánt. Megmosok és leszárítok 6 dkg rukkolát.

A sütőt 180 fokra melegítem elő.

16  dkg finomlisztet habverővel kikeverek 1 csomag sütőporral és 4 tojással. Ebbe a sűrű masszába keverek 1 dl száraz fehérbort, 8 cl extraszűz olívaolajat, zom a masszát és feketeborsot őrölök bele. Fakanállal hozzákeverem a sonkát, a parmezánt, majd beletépkedem a rukkolát is. Kiolajozott, lisztezett formába öntöm a masszát, elegyengetem majd 50 percig sütöm.

10 perc pihenés után rácsra borítom. Langyosan lehet szeletelni. Ha marad, másnap is ugyanolyan finom lesz. Nincs intenzív rukkola íze, de a sonkától és a bortól nagyon aromás és illatos lesz ez az étel.

rukkolas_suti_megvagva_felulrol.jpg

Az illatok mellett a színek is étvágygerjesztőek.

rukkolas_suti_megvagva.jpg

 Bevásárlólista

10 dkg pármai sonka

8 dkg parmezán

6 dkg rukkola

16 dkg finomliszt

1 csomag sütőpor

4 tojás

1 dl száraz fehérbor (chardonnay-t használtam)

8 cl extraszűz olívaolaj

só, bors

Ha tetszett a poszt, kövess Facebook-on és Instagram-on is!

Rukkolás süteménykenyér Tovább
Hízott kacsamáj batyuban sütve kerti fügével

Hízott kacsamáj batyuban sütve kerti fügével

Nagyon szeretem a hízott májat, de az elkészítése eddig nem az én műfajom volt. Nem szeretem serpenyőben sütni, zsír alatt meg pláne - ügyetlen vagyok és nem akarom megégetni magam. De most utánanéztem és francia termelők tanácsait követve számos mód létezik, ahogyan ezt az alapanyagot el lehet készíteni. Ami nagyon tetszik, bár elég merész: a májat nem is muszáj hőkezelni: egyszerűen két napig sóban és fűszerekben tartósítja a szakács, majd neki is lehet látni.

Na, ezt nem mertem kipróbálni, de volt egy extra egyszerű recept, miszerint sütőben, batyuban kell elkészíteni a májat (en papillote). Na, ezt csináltam meg, és milyen jól tettem!

A hízott batyus kacsamáj elkészítése

Először is megtisztítok 50 dkg hízott kacsamájat (hidegen dolgoztam vele - nem egyszerű - csúszik és törik. Nekem türelemjáték volt). Kihúzom a vénákat és ha van rajta, akkor leszedem a hártyákat is (ha hideg a máj, ezt zöldséghámozóval is meg lehet tenni). A májat négy 13-16 dekás darabra osztom. Egyenként ráteszem őket egy-egy darab alufóliára, meghintem bőven nagyszerű sóval, borsozom, kicsi rozmaringágat teszek rá, majd a fóliából batyut készítek. A négy batyut 200 fokon 10-12 percig sütöm. ( Aki szeretne, pici fehérbort is önthet a májra).

Ha kész, kibontom a csomagot, leöntöm róla a nedvességet, majd negyedelt fügével tálalom a májat. A máj puha, szaftos marad. A fügét locsoljátok meg egész kevés balzsamecettel vagy balzsamecetkrémmel.

kacsamaj_fugevel.jpg

Bevásárlólista - 4 személyre

kb. 50 dkg hízott kacsamáj

nagyszemű só, bors, 1-2 rozmaringág

4 szem füge

Ha tetszett a poszt, kövess Facebook-on és Instagram-on is!

Hízott kacsamáj batyuban sütve kerti fügével Tovább