Az egészséges francia

Nyári quinoasaláta

Nyári quinoasaláta

Bemutatom az egyik kedvenc hideg nyári salátámat. Passzol grillhúsok mellé, de magában is mennyei egy pohár fehérborral. Jöttek elém saláták mostanában, amiket egyszerűen imádtam – valahogy úgy rakták össze őket, hogy öröm volt nézni és enni. Az egyik ilyen volt pár hónapja a Vapiano egyik alapkeveréke: cékla, édeskömény, édeskrumpli, spenót, sajt. A másik pedig a Culinaris quionasalátája – vettem párszor a csemegepultból, és mindig meglepett, hogy milyen egyszerű és finom. Ezeket tartalmazza: főtt quinoa, kevés apró szemű fehér főtt bab, olajban eltett aszalt paradicsom, bébispenót. Na, én ez utóbbira épülve készítettem el a saját változatomat, aszalt helyett friss koktélparadicsommal és spenót helyett fodormentával. Nyári lett, üde, magát etetős. A bab konzerv, így nem kell sokat bajlódni, mert a quinoa hamar megfő.

És ilyen szép:

nyari_quinoasalata.JPG

Minden alapanyagot hűtőbe teszek, vagyis 10-15 szem koktélparadicsomot, 3 ág 10 centi friss fodormentát és a 400 grammos fehérbab konzervet leszűrve. Átöblítek 15 dkg quinoát, majd tapadásmentes serpenyőben, zsiradék nélkül addig pirítom, amíg megszárad, ekkor hozzákeverek egy-két evőkanál olívaolajat és azon tovább pirítom. Ha már erősen serceg, felöntöm kétszeres mennyiségű vízzel, sózom, borsozom, és 15 perc alatt megfőzöm. Ha nem fő el az összes víz, leszűröm, majd lehűtöm a főtt quinoát is.

Ha minden hideg, összekeverem a quinoát és a babot, a félbevágott koktélparadicsomot és beletépkedem a mentát. Frissen őrlök a salátába feketeborsot,  aki szeretne, facsarhat rá citromot vagy lime-ot is.

Csirkemellhez verhetetlen!

nyariquiona2.jpg

Bevásárlólista

400 gramm fehérbab konzerv

15 dkg quinoa

10-15 szem igazi piros, édes koktélparadicsom

3 ág 10 centis fodormenta

bors, só, olívaolaj

esetleg citrom vagy lime levele

Ha tetszett a poszt, kövess Facebook-on és Instagram-on is!

Nyári quinoasaláta Tovább
Egyszerűen dobd össze, avagy hogyan főzz kőeccerűen!

Egyszerűen dobd össze, avagy hogyan főzz kőeccerűen!

Vendégposzt következik, a kőeccerű oldal szerzői által összeállított menüvel. Sok szeretettel ajánlom az oldalt, ismerjétek meg őket: nagyon gyors és nagyon szerethető!

A bemutatkozó után egy szuper sebességgel összedobható 3 fogásos menü következik!

Ők tehát a kőeccerű:

Túlélés. Pont erre hajtunk négyen, a kőeccerű szerzői. Időnként hasonló kínokat élünk át, mint az Utolsó nap éjszakáján Séverine Bonheur Kóbor Barbara regényében. Szó sincs bűntényről, sem brutális férjről, csak a hétköznapi elvárásokról… Szép barokk körmondat kívánkozik ide a felsorolással, hogy karrier, szuperanya, szuperfeleség, önmegvalósítás, gyerekek önmegvalósításának támogatása, hobbi, gasztro-bravúr, házi tészta… Jajjj.

Pont a sóhajtásnyi önsajnálat ihlette blogunkat, mert ugyanaz a varázslat kell mindannyiunknak az életben maradáshoz: kaja, de gyorsan! A Kőeccerű blog villámgyors, és/vagy nagyon egyszerűen elkészíthető ételek receptjeit gyűjtögeti és tálalja, amikkel időt, de legfőképp energiát spórolhat minden konyhába szoruló. Sőt, még finom ételhez is jut. Így marad idő a további 42 teendőre…

De nemcsak időt szeretnénk spórolni az olvasóinknak (meg magunknak), hanem arra is biztatunk mindenkit, hogy bátran nyúljon az alapanyagokhoz, ne féljen a változatosságtól. Aztán ugyanilyen bátran vonja be a szupernő a főzésbe a szuperférfit, esetleg a gyerekeket is. A főzés innentől nem is kényszer, hanem az időnként frusztráló sztereotípiáktól mentesített közös időtöltés.

Ezen a ponton nehogy azt gondoljátok, hogy fakanállal hadonászó feministák kiabálnak kifele a gőzgombócos fazékból! Csupán azt hirdetjük, hogy főzni lehet lazán és gyorsan is, és a sikerélmény nagysága nem a főzéssel eltöltött idővel arányos, hanem az alapanyagok ügyes kiválasztásával, a konyhai trükkökkel, és időnként a kísérletező kedvvel.

Azt is ki merjük jelenteni, hogy attól a pillanattól fogva, amikor nem áldozatos munkaként, esetleg lehetetlen kihívásként tekintesz a főzésre, az ízek is harmonikusabbá válnak, mert jobb kedvvel, és több ötlettel dobod össze a gyors fogásokat, hogy aztán vidáman fald fel egyedül, vagy társasággal.

Példaként mutatunk egy kényeztető háromfogásos menüt, ami bő fél óra alatt elkészíthető, és mindenki elégedett lesz a végeredménnyel. A receptek leírását a linkeken találod.

koecceru_menu.jpg

  1. Zöldségkrémleves

Azért szeretjük, mert elronthatatlan, idényzöldségekkel illetve a hozzávalók arányának változtatásával sokféleképp variálható, ezért sosem unalmas. 

  1. Lazac tejszínes-kapros raguval

Egészséges, finom, és villámgyors. Ha vendégeknek készíted, akár frissen sütheted a leves elfogyasztása után. De előre is elkészítheted, és a még meleg sütőben frissen tarthatod. (Hogy miért meleg a sütő, azt a 3. pontban olvashatod. J) A kapor elhagyható, vagy lecserélhető aprított fokhagymára, ha úgy jobban tetszik.

  1. Kukoricaprósza

Desszertként lekvárral ajánljuk, és garantáljuk, hogy minden rokont, rajongót, barátot leveszel vele a lábáról. Nagy klasszikus, így rettentő rutinos szakácsnak tűnsz majd a fényében, pedig nagyon könnyű összedobni!

Logisztika, azaz az apró trükkök: a süti elkészítésével kezdd a munkát, hogy legyen ideje megsülni. Aztán aprítsd és tedd fel a leveszöldségeket, majd a rizst. Végül a halat készítsd el. Persze, ha mirelit lazacot vettél, ne feledd kiolvasztani!

Egyszerűen dobd össze, avagy hogyan főzz kőeccerűen! Tovább
A legfinomabb húsvéti tojások

A legfinomabb húsvéti tojások

A blog legjobb tojásai következnek! Recept a képekre kattintva!

A rózsaszín tojás finom darab, és remek időtöltés elkészíteni is, sőt, a szépség mellett nem utolsó szempont a színes tojások íze sem. Finomak!

ceklaval_marinalt_tojas_1.jpg

Ez a töltött, sült tojás pedig egy francia séf receptje, aki még a nagymamájától tanulta ezt az ördögi módszert. A pár hozzávaló mellett csak minimális kézügyesség kell hozzá.

pepin_tojas_1_1.jpg

 Ünnepeljetek ezekkel a finomágokkal!

Ha tetszett a poszt, kövess Facebook-on és Instagram-on is!

A legfinomabb húsvéti tojások Tovább
Édeskrumplis csirkefasírt

Édeskrumplis csirkefasírt

Ha van pár jó fűszerkeverék otthon, akkor a maradékokból, a legegyszerűbb és a lehető legkevesebb hozzávalóból is egyedi ételeket készíthetünk. Az én aktuális kedvenc mixeim a cajun, a ras el hanout, a zatar és a baharat. Ez utóbbi egyszerűen annyit jelent, hogy fűszer, tehát maga az elnevezés is jelzi, hogy a közel-keleti konyhában alap fűszerkeverékről van szó. Feketebors, római kömény, szegfűszeg, fahéj az alapja: ez a fasírt ettől különleges. Ha nincs kéznél, a négy alapfűszerét is használhatjuk, a szegfűszeg és fahéj tegye ki a keverék egynegyedét, a többit a római kömény és a feketebors.

A fasírt elkészítése

20 dkg sült csirkemellet ledarálok késes aprítóban, összedolgozom 20 dkg főtt édeskrumplival (lehet más főtt zöldséget is használni: répa, zeller, krumpli, karalábé), hozzáadok 5 dkg reszelt trappistasajtot, 2 tojást, 1 evőkanál teljes kiőrlésű lisztet, 1 csokor aprított petrezselyemzöldet, sót, borsot, 1 kávéskanál baharatot. Kevés extraszűz olívaolajra adagolom a masszát, majd a fasírtok mindkét oldalát aranybarnára sütöm.

12 fasírt lesz belőle, kefírrel, salátával tálaltam.

 edeskrumplis_csirkefasirt_1.jpg

Bevásárlólista - 4 fő részére

20 dkg sült csirkemell

20 dkg főtt édeskrumpli (vagy más főtt zöldség, akár leveszöldség: répa, zeller, krumpli, karalábé)
5 dkg reszelt trappista
2 tojás
1 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
1 csokor petrezselyemzöld
só, bors
1 kávéskanál baharat
Ha tetszett a poszt, kövess Facebook-on és Instagram-on is!
Édeskrumplis csirkefasírt Tovább
Kéksajtos zellerkrémleves

Kéksajtos zellerkrémleves

Hideg tavaszi napokon, mint ez a mai is, jól jön egy meleg, krémes leves, franciásan velouté. A zeller ízéért odavagyok, márványsajttal pedig egyszerűen elképesztő kombináció. Nem lehet elképzelni, meg kell csinálni!

Felkockázom egy megtisztított zellergumó felét (kb. 40-50 dkg), 2 szál angolzellert megszabadítok a szálas részektől, majd ezt is felkockázom. Felteszem mindet egy lábasban annyi vízben, amennyi 2-3 centivel ellepi. zom, borsozom és hozzáadok egy bio zöldségleveskockát. Amikor a zöldség puhára főtt, botmixerrel pépesítem. Beledolgozok, ugyancsak a mixerrel, 5-8 dkg márványsajtot és ízlés szerint tejfölt (vagy creme fraiche-t), kb. 1-1,5 decit. Ha sima, felteszem újra a gázra a levest, és forralok rajta egyet.

Parmezánforgáccsal, almával, zellerlevéllel tálalom. Olívaolajat csepegtetek rá, de ez már tényleg csak játék.

zellerkremleves.JPG

Bevásárlólista

40-50 dkg zellergumó

2 szál angolzeller

só, bors,

1 bio zöldségleveskocka

5-8 dkg márványsajt

1-1,5 dl tejföl (vagy creme fraiche, esetleg tejszín)

Ha tetszett a poszt, kövess Facebook-on és Instagram-on is!

Kéksajtos zellerkrémleves Tovább
Mandulás kifli cukor nélkül

Mandulás kifli cukor nélkül

Ott a helye a tavaszi pikniktáskában ennek a mandulás kiflinek. Vagy az uzsonnáspakkban. Vagy a konyhaasztalon a nagy becsben tartott fémdobozban. Egyébként bárhol van, hamar el fog fogyni, mert határozottan függőséget okoz anélkül, hogy lenne benne cukor. Minden egyéb tekintetben hagyományos, nagymama sütije, amit imádok!

A mandulás kifli elkészítése

20 dkg lisztet gyors mozdulatokkal összedolgozok 15 dkg apróra darabolt vagy reszelt hideg vajjal, 7-8 dkg darált mandulával. és 3 dkg cukornak megfelelő édesítőerővel bíró édesítővel (én 1,5 evőkanál Canderel Greent használtam, ami egy stevia alapú, por alakú édesítő).

A tésztát hűtőben pihentetem. Jó, ha van erre fél óránk, mert hidegen könnyebb formázni, de akár egy napot is állhat sütés előtt. Pihentetés után kifliket formázok: először dióformára görgetek egy tésztadarabot a tenyereim között, majd kígyóvá, végül kiflivé formázom.

Sütőpapírra teszem, 180 fokra előmelegített sütőben 13-15 percet sütöm, amíg kap egy kis rózsaszín árnyalatot a csücske. Forrón meghempergetem vaníliás édesítőben (pl. vaníliás xilit).

Körülbelül 50 darab mandulás kiflihez elég ez a tésztamennyiség.

mandulas_kifli.JPG

Megjegyzések

A darált mandulát készen is veheted a SPARban. Ha egész mandulám van, tekerős sajtreszelőn szoktam ledarálni, ami jó kis karerősítő.

Az édesítő kiválasztásánál érdemes figyelembe venni, hogy:

  • egy-egy terméknek milyen lehetséges mellékhatásai vannak, és ha még nem próbáltuk, akkor először nézzük meg, hogy mi hogyan reagálunk rá.
  • az édesítőszereknek lehet mellék- és utóíze, nem ugyanolyan az ízük, mint a cukornak. Ezt is érdemes tesztelni, nem mindenki szereti mindet.
  • milyen technológiával állítják elő. Több kifejezetten nem környezetbarát eljárás létezik, olyan édesítőt válassz, mely nem ezekkel készült.

 

Bevásárlólista

20 dkg liszt
15 dkg hideg vaj
7-8 dkg darált mandula 
3 dkg porcukornak megfelelő édesítő értékű édesítő (Canderel, más steviaalapú por, nyírfacukor por, Eritrit, egyéb)

Ha tetszett a poszt, kövess Facebook-on és Instagram-on is!

Ha szereted a nagymamasütiket, akkor innen csemegézhetsz még (mind cukormentes):

szíves linzer

diós-fahéjas

Mandulás kifli cukor nélkül Tovább
Duplakrumplis halas gratin

Duplakrumplis halas gratin

Kevés, minőségi, nem feldolgozott, nyers hozzávalóból készül ez a vasárnapi ebéd négy főre. Pár szem krumpli, édeskrumpli és egy jó darab hal kell. A krumpli legyen lehetőség szerint szív alakú.

Összesen fél kilogramm burgonyát használok, mondjuk, egy nagyobb édeskrumplit és három közepes sárgát. Látható még itt a tejszín és a (fagyasztott) bazsalikomlevél - ezek a további alapanyagok.

szivkrumpli_1.jpg

Szintén fél kilogramm a lazacfilé, amit megnyúztam - most nem lesz szükség a bőrére. A vaj a sütőedény kikenéséhez szükséges.

halhozzavalo.jpg

A krumplit vékonyra szeletelem és a halat is, majd ha megvagyok, elkezdem a rétegezést: először a krumpli és az édeskrumpli felét rakom be a kerámiaedénybe, sózom, borsozom.

rakott1.jpg

Utána rápakolom a haldarabok felét, halfűszerrel ízesítem.

rakott2.jpg

A halra teszem az édeskrumpli másik felét, sózom, borsozom.

rakott3.jpg

Jön a hal másik fele, halfűszer és tépett bazsalikomlevél.

rakott4.jpg

A krumpli maradékával zárom a rétegezést, plusz só, bors.

rakott5.jpg

Felöntöm a tálat fél liter tejszínnel, ezt külön nem ízesítem, mert bőven fűszereztem minden egyes réteget.

rakott6.jpg

200 fokon 50-55 percet sütöm fólia alatt, majd további 10-15 percet pirítom.

sultegesz.jpg

Egy kis saláta mellé olívaolajjal: ez bébimángold levél, de jó lesz mellé spenót, rukkola, vegyessaláta és bármilyen nyers zöldség is.

sulttalalva.jpg

Bevásárlólista

20 dkg édesburgonya

30 dkg burgonya

50 dkg lazacfilé

1/2 liter tejszín

10-12 levél bazsalikom

só, bors, halfűszer

vaj a forma kikenéséhez

Ha tetszett a poszt, kövess Facebook-on és Instagram-on is!

További gratinek, amiket könnyedén elkészíthetsz:

gyógyító édesköményes-csirkés

krémes sült zeller

Vagy egy másik lazac+krumpli páros, én ezt sem tudom megunni:

Lazac parmentier

Duplakrumplis halas gratin Tovább
Salátás muffin

Salátás muffin

Egy olyan tipikus amerikai darabot, mint a muffin is lehet franciásítani. Ebben fő alapanyagént a gruyere-t hívtam most segítségül, mert ezt a svájci sajtot igen szeretik a franciák. A majdnem ezeréves múltra visszatekintő csoda többek szerint a világ legjobb sajtja. Mindenesetre a francia hagymaleves vagy a croque monsieur nem az igazi nélküle. Beszerzőkörútamon a sajtos ember az érett változatot javasolta - vieux - de nem kell megijedni, ez sem erős vagy tolakodó.

Ennek a muffinnak a lényege, hogy nem szabad túlkeverni, túlbonyolítani. Csak egy kis hanyag elegancia szükséges!  Először is, összeaprítom, amit kell: 2 maroknyi mosott, számított rukkolát, 8 dkg érlelt sonkát és 10 dkg gruyere sajtot.

Elkeverek 10 dkg teljes kiőrlésű lisztet 15 dkg finomliszttel, egy csomag sütőporral, zom, borsozom. Hozzáadok 4 tojást, elkeverem, majd megy még bele 1,5 dl tej és 0,5 dl extraszűz olívaolaj.

Végül pedig a saláta, a sonka és a sajt.

A tésztát kapszliba adagolom (12 muffin lesz) és 180 fokra előmelegített sütőben fél órát sütöm.

Szépen feljön, a sajt pedig elolvad.

gryere_rukkola_muffin_1.jpg

Friss rukkolával tálaltam.

gruyere_rukkola_muffin_2.JPG

A képen olvadt sajt is van!:)

rukkola_gruyere_muffin_3.jpg

Bevásárlólista

10 dkg telles kiőrlésű liszt

15 dkg finomliszt

4 tojás

1 csomag sütőpor

2 maroknyi rukkola, mosva, szárítva

8 dkg San Daniele sonka, apróra kockázva

10 dkg érett gruyere apróra kockázva

0,5 dl extraszűz olívaolaj

1, 5 dl tej

só, bors

Ha tetszett a poszt, kövess Facebook-on és Instagram-on is!

Ha van egy kis rukkolád, és nem tudod, mit kezdj vele, ezek szuper ötletek:

Rukkolás süteménykenyér

Epres rukkolasaláta

Salátás muffin Tovább
A-C-E saláta

A-C-E saláta

Egy hiper-szuper egészséges salátát hoztam, a répában A vitamin, a citromban és a korianderzöldben C vitamin, míg az olívaolajban E vitamin található nagy mennyiségben. És ez a saláta sokkal-sokkal több, mint az összetevők összessége. Egy új, egyedi, friss zöldségélmény a hideg tél kellős közepén. A saláta a bekeverést követően két napig simán eláll, nem veszít frissességéből. Mindenképpen próbáljátok ki, a legjobban frissen sült húsokhoz, grillezett halakhoz és zöldségekhez  illik. Sosem hittem volna, hogy a citrom és a répa ennyire szereti egymást!

Az A-C-E vitaminsaláta elkészítése

Lereszelek 40-50 dkg répát, akár 1-2 nappal a saláta bekeverése előtt is meg lehet ezt tenni. A saláta öntetéhez összekeverem 1 citrom levét 3 evőkanál olívaolajjal, majd sózom, borsozom. Felaprítok egy nagy csokor korianderzöldet, majd az öntettel együtt a répához keverem. Salátalevelekben tálalom.

repasalata.jpg

 Bevásárlólista

40-50 dkg répa

1 citrom leve

3 evőkanál olívaolaj

bors

1 nagy csokor friss korianderzöld

a tálaláshoz 1 fej szívsaláta (vagy egyéb kelyhes levél)

A-C-E saláta Tovább
Krémes sült zeller

Krémes sült zeller

A zeller nem csak levesben, krémlevesként vagy waldorf salátában kitűnő - fő ételként is megállja a helyét. Karakteres, édeskés ízét sajttal és sóval-borssal ellensúlyoztam. A zellernek magas a C-vitamin tartalma, szerves nátrium tartalma kiemelkedő, utóbbi segíti a kalcium felszívódását a szervezetben. Nemhiába készítenek magjából zellersót, hiszen a növény a nátriumtartalom miatt kiváló ízfokozó - és foszforban, káliumban, magnéziumban is gazdag.

A krémes sült zeller elkészítése

Megtisztítok 3 közepes zellergumót, majd vékonyra felszeletelem, kivajazott tűzálló tálba rendezem. 10 dkg appenzeller sajtot lereszelek és hozzákeverem 3,3 dl tejszínhez (más zsírosabb sajtot is lehet használni). zom, borsozom, majd felöntöm vele a zellert. Felcsíkozok 10 dkg panchettát vagy más húsos szalonnát és serpenyőben kiolvasztom a zsírját. A sült szalonnaszeletekkel megszórom a tejszínes zeller tetejét, majd 180 fokos sütőben fél órát fólia alatt, majd újabb fél órát fólia nélkül sütöm.

Salátával, karakteres barnakenyérrel álomvacsora.

zellergratin.jpg

Csupa íz.

zellergratin2.jpg

 Bevásárlólista

10 dkg appenzeller CLASSIC

3,33 dl tejszín

3 közepes zellergumó (ökölnyi)

10 dkg panchetta

vaj, só, bors

Ha tetszett a poszt, kövess Facebook-on és Instagram-on is!

Krémes sült zeller Tovább