Házikó, faluban, északon, minden ablak nyitva estétől-reggelig. És csoda történt: reggel 21 fokot mértem a konyhában. Egy óra múlva persze már 24 volt, de nem azért, mert 5 percre meggyújtottam a gázt ezért a szuper omlettért.
6 tojás, 6-8 dkg comté sajt és egy körte nagyságú paradicsom. Ennyi kell az energiadús, egészséges reggelihez. A minőségi alapanyagok együtt csodát tesznek. Zöldség, fehérje, calcium, vitaminok. És csoda finom!
6 tojásból kettő lepény készül (esetleg három kisebb).
Omlett (omelette), de nem kell külön felverni hozzá a tojásfehérjét, nem kell bele tej vagy liszt sem. Comté sajtból én most vieux-t használtam, sikerült olyan helyen járnom, ahol valódi, kimért sajthoz jutni. De lehet vásárolni nagyobb üzletláncokban is. A lényeg, hogy valóban comté legyen. Ez a franciák "trappistája", a legnépszerűbb sajt. Íze édeskés, gyümölcsös, állaga félkemény, ruganyos, szeletelhető. Érdemes kipróbálni (aki gyereket vár, annak tiltólistás, mert nem pasztörizált sajtból készül, egyébként szabad a pálya). Hasonló hozzá a Gruyere, azzal is finom lehet ez az étel.
Az elkészítése pofon egyszerű: apró kockára vágom a sajtot. A paradicsomot kettévágom, kiszedem a magját és a levét, apróra vágom a húsát. Hozzákeverem a hat felütött tojást. kevés olívaolajon, serpenyőben kettő vagy három részletben megsütöm. Merőkanállal belekanalazom a serpenyőbe a tojásos keveréket, ügyelve arra, hogy mindkét adagba egyenletesen jusson sajt és paradicsom. Amint megsül az omlett egyik fele (kb. 2 perc), óvatosan összehajtom a képen látható formára. Sütöm még 1 percig, többször összenyomva az omlettet.
Este csak magában is remek fogás, reggelire tönkölykenyeret mellé fogyasztva adhatunk magunknak több energiát és rostot a naphoz.
Bevásárlólista
6 tojás
6-8 dkg comté vieux sajt
egy szem ökörszív vagy más húsos paradicsom (kb. nagyobb körte nagyságú)
Ha tetszett a poszt, kövess Facebook-on is.