Az egészséges francia

Áfonyás-barackos pite

Áfonyás-barackos pite

Egy hallatlanul fényes és meleg vasárnapon a Mihályi Patisserie-ben üldögéltem Vácott, kora délután. Ittam a kávém, néztem a desszerteket, a csak egy kis somlóit, ami szépséges mese habbal, a váci desszertet, amiért egy kedves orvos bármikor képes ideautózni az M2-esen, és a tojáshabos csókhegyeket a Rákóczi túróson. És még a kedves háziakat, ahogyan válaszolgatnak arra, hogy mitől zöld a bevonat és mitől lila a por, és kijönnek a teraszra megkérdezni, nem adtak-e véletlenül egy ezressel kevesebbet vissza. Nos, ebben a kissé méla állapotomban eldöntöttem, hogy aznap csinálok egy desszertet. (Csak mellékesen jegyzem meg, hogy sejtésem szerint a hobbi süteménysütés kóros mértéke egyszer DSM diagnosztikai kritérium lesz, a heti többszöri, éjszakai desszertgyártás pedig önálló pszichiátriai kórkép, mint a videojáték-függés legutóbb.)

Abból, hogy a Mihályiból az Intersparba vettem az irányt, máris kiderül, hogy nem high endet ötlöttem ki a francia vonalú cukrászat remekeit látva. Mezei konyhámban inkább pitét csináltam. Amihez sikerült is megvenni az utolsó két árva doboz áfonyát, mandulákat, és egy dinnyét is, de ennek később nem lett szerepe.

Az áfonyás-sárgabarackos pitémnek az lett a titka végül, hogy az áfonya kevésnek találtatott, de volt otthon sárgabarack is, amiből két nagy szemet apróra összevágtam, és elkevertem a 25 dkg áfonyával. Félretettem.

Begyújtottam a sütőt 175 fokra, elővettem egyetlen Emile Henry kerámia piteformámat (francia elem!), kibéleltem sütőpapírral, amit alaposan meg is vajaztam.

A hozzávalók mennyisége a hozzáadás sorrendjében, gépi habverőt használva: 250 g ricotta, 180 g porcukor, 3 tojás egyenként hozzáadva, 1 csipet só, 140 g olvasztott (nem forró) vaj, 8 dkg darált mandula és végül 135 g sima liszt, 95 g fehér tönkölyliszt és egy csomag sütőpor elegye.

A tészta felét elsimítottam a formában a papírra, és rászórtam az áfonyás-barack felét, erre kentem a maradék tésztát, majd a pite tetejére pakoltam a gyümölcs másik felét.

2 dkg darált mandula és 2 dkg barna nádcukor keverékével szórtam meg, aztán sütöttem jó sokáig. Bő egy órára volt szükség.

Megjegyzéseim:

Ez a tészta minden pitegyümölcshöz jó. A módszer és az állag miatt a darabok nem süllyednek le az aljára! Mégis puha és szaftos a sütemény, és nem morzsálódik.

Ez egy édes desszert. A cukor mennyiségét lehet csökkenteni, főleg, ha édesek a gyümölcsök. Mert bármilyen gyümölcsből készülhet. Barackhoz, szilvához elég lehet 12-15 dkg cukor is. A 18 dkg inkább a bogyósokhoz szükséges, ha egyáltalán. Nem tudom, én nem eszem cukrot.

Anyukám még sosem evett áfonyát, ami végül is nem csoda, nem terem meg a vidékükön, aranyárban van, és nem is nagyon kapható a kisebb boltokban. Egyébként nem ízlett neki, ahogyan az indiai ételek sem máskor, meg egy csomó minden, ami megint csak azt mutatja, mennyire meghatározó a gyerekkorunk és az otthoni ízek. Szóval, ez egy otthoni sütemény.

afonyasbarackospite.jpg

A le nem süllyedő elemek. Háttérben a rózsám.

afonyasbarackospite2.jpg

Ez pedig egy váci kép. Előtérben nekem szokatlan színű kánnák, háttérben nem a cukrászda, hanem egy püspökségi épület - a Mihályi még tovább van és kicsit olyan jelenség, mint egy véletlen hexameter egy közepes prózában, rácsodálkozol, nem hiszed. Aztán keresed a hibát. De nincs.

vac.jpg

Bevásárlólista:

250 g ricotta

180 g porcukor

3 tojás egyenként hozzáadva

1 csipet só

140 g olvasztott (nem forró) vaj

8 dkg darált mandula

135 g sima liszt

95 g fehér tönkölyliszt

egy csomag sütőpor

25 dkg kékáfonya

2 nagy szem sárgabarack

 2 dkg darált mandula

Szólj hozzá! gyümölcs torta pite ricotta sárgabarack barack áfonya barackos pite gyümölcsös pite áfonyás pite nemmentes Tovább
Áfonyás-barackos pite Tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Szólj hozzá!

Ajánlott bejegyzések:

  • Mirza ghasemi – egy padlizsánkrém története Mirza ghasemi – egy padlizsánkrém története
  • Salátás muffin Salátás muffin
  • Krémes sült zeller Krémes sült zeller
  • Paradicsomban sült töltött cukkini Paradicsomban sült töltött cukkini
  • Húsos rétespite goji bogyóval Húsos rétespite goji bogyóval

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegesfrancia.blog.hu/api/trackback/id/tr8914980210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Facebook Instagram

Az egészséges francia

Olyan könnyeden akarok főzni, mint a franciák és szeretem a konyhájukat is. Szeretek enni, de még jobban szeretnék egészséges maradni. Mai és hagyományos recepteket főzök egészségesen, sok ötlettel. Mangeons comme les francais! A receptekben a "hozzáadott cukortól mentes" és a "cukormentes" kifejezések arra utalnak, hogy az ételbe a konyhai elkészítés során nem kerül répa-, szőlő-, fruktóz-, nád-, kókuszvirág stb. cukor. Az édesítés más módjait is igyekszem kerülni, legyen szó mesterséges vagy természetes szerekről. A kész hozzávalók (pl. növényi tej) tartalmazhatnak rejtett cukrokat, illetve minden egyéb hozzávaló tartalmazhat cukrot (pl. gyümölcsök, aszalványok, csokoládé, ha nem jelölöm külön, hogy cukormentes.). A cél egy egészségesebb étkezés, és nem dietetikai javaslatok, tanácsadás. Ha szeretnél kapcsolatba lépni velem, itt teheted meg: azegeszsegesfrancia(kukac)gmail.com

Keresés

Bejegyzések

  • Áfonyás-barackos pite
  • Mirza ghasemi – egy padlizsánkrém története
  • Ropogós zöldséges pite
  • Mogyorós zsemle
  • Nyári quinoasaláta
  • A legfinomabb húsvéti tojások
  • Édeskrumplis csirkefasírt
  • Kéksajtos zellerkrémleves
  • Duplakrumplis halas gratin
  • Salátás muffin

Friss topikok

  • Wulfie: Pont meguntam a szokásos köretet, rizs, krumpli stb.. úgyhogy most ki fogom próbálni a quinoát, mi... (2019.07.21. 18:52) Nyári quinoasaláta
  • Attilajukkaja: "ismerős nátrium-glutamát illat" Tudtommal, annak nincs illata. A vietnámi pho levesnek marhahús é... (2019.06.21. 18:33) Mirza ghasemi – egy padlizsánkrém története
  • Wulfie: Megcsináltuk! Bizonyítékom van rá, hogy istenien finom és egyszerű recept! Nem szeretek 1 óránál t... (2019.05.17. 10:31) Nagyon-nagyon citromtorta
  • nagypapi: A lazac bőrét remélem, nem a macska ette meg, hanem ropogósra sütötted, és elrágcsáltad :) (2019.04.04. 16:23) Duplakrumplis halas gratin
  • gyengetölcser: na, 2 kisebb almat vagtam fel, a negyedeket felszeleteltem, de siman elbirt volna meg 2-t. Csak ne... (2017.11.20. 20:29) Csokitorta cukkiniból - lépésről lépésre

Címkék

3 hozzávaló (1) áfonya (2) áfonyás pite (1) alaplé (1) alma (4) almaleves (1) almás palacsinta (1) amuse bouche (1) ánizs (1) appenzeller (1) arany durbincs (1) articsóka (2) aszalt szilva (1) avokádó (1) Az utolsó nap éjszakája (1) bab (1) babérlevél (1) baharat (1) balzsamecet (2) banán (2) barack (2) barackos pite (1) bárány (1) bárányborda (1) báránygerinc (1) báránykotlett (1) barna cukor (1) bazsalikom (3) bisztró konyha (1) bleu dAuvergne (1) Blue dAuvergne (1) borecet (1) bors (2) borsó (2) brie (1) brokkoli (1) brownie (1) camembert (1) cayenne bors (2) cékla (3) cheddar (1) citrom (9) citromlé (2) citromtorta (1) clafoutis (2) comté (6) cottage cheese (1) creme fraiche (11) csirke (4) csirkemáj (2) csokoládé (3) csokoládécsepp (1) csrikemell (2) cukkini (10) cukkinivirág (1) cukormentes (1) datolya (1) desszert (23) dijoni mustár (2) dió (1) dióolaj (1) durbincs (1) édesburgonya (5) édeskömény (2) édeskrumpli (3) egytál (2) egytálétel (8) előétel (12) ementáli (1) eper (4) étcsokoládé (2) extraszűz olívaolaj (1) fahéj (5) fasírt (2) fehérbab (1) fehérbor (3) fehérborecet (1) fejessaláta (1) felesborsó (1) feta (2) filo (1) filo helyett (1) fleur de sel (1) fodormenta (1) főétel (1) fokhagyma (7) forhagyma (1) fougasse (1) főzés nélkül (1) fromage blanc (1) füge (2) fügeszósz (1) füstölt lazac (1) füstölt libamell (1) füstölt só (1) galette (1) garnéla (1) gluténmentes (3) goji bogyó (1) gomba (3) grana padano (1) Grassalkovich Gamay Noir Rosé (1) gratin (2) grill (1) gruyere (5) gyömbér (2) gyümölcs (4) gyümölcsös pite (1) hagyma (2) hagyományoscukor mentes (2) hajdina (1) hal (2) halfilé (2) hónapos retek (1) hozzáadott cukormentes (1) hozzáadott cukor mentes (6) hozzáadott glutén-mentes (5) hurka (1) húsmentes (3) húsvét (1) joghurt (6) kacsa (1) kacsamáj (1) kacsaszárnytő (1) kakaó (1) kakukkfű (3) kalifornai paprika (2) karfiol (3) karfiolkuszkusz (2) karfiolpalacsinta (1) karfioltorta (1) kávé (1) kecskesajt (1) kéksajt (3) keksz (1) kelbimbó (1) kelkáposzta (1) keményítő (1) kenyér (2) kenyérliszt (1) kert (1) kertészkedés (1) kesudió (1) koktél (1) koktélparadicsom (2) kókuszliszt (2) kókuszolaj (1) kókuszvirágcukor (1) kókuszzsír (1) kolbász (2) konyhakert (1) köret (10) koriander (2) körte (3) krém (1) krémes túró (1) krémleves (1) krémsajt (3) krumpli (4) krumplipüré (1) kukoricakeményítő (4) kurkuma (2) kuszkusz (1) lazac (3) lekvár (2) leveles tészta (5) lilahagyma (1) lila krumpli (1) lime (3) limonádésüti (1) liszt (2) magos mustár (1) máj (1) majonéz (1) majoranna (1) mandula (5) mangó (1) maracuja (1) marhahús (3) marinált tojás (1) mártás (1) mártogatós (1) mártogatós krém (1) márványsajt (2) mascarpone (1) matcha tea (1) max 6 perc (2) mazsola (1) meggy (3) menta (3) metélőhagyma (2) méz (2) mimolette (1) mini pite (1) mirza gashemi (1) mogyoró (1) mozarella (1) muffin (1) mustár (5) Nagygombos (1) narancs (1) nektarin (1) nemmentes (1) növényi főzőkrém (2) nyári (1) nyírfacukor (16) nyírfacukor por (4) olajbogyó (2) olívaolaj (15) omlett (2) ördögi tojás (1) pác (1) padlizsán (3) pain depice (1) palacsinta (3) panchetta (1) panko (1) paprika (1) paradicsom (9) paradicsomlekvár (2) paradicsomszósz (1) pármai sonka (1) parmentier (1) parmezán (11) pekándió (3) Pepin (1) perzsa (1) petit fours (1) petit pain (1) petrezselyemzöld (5) Philadelphia krémsajt (3) pite (6) pitypang (1) pitypanglevél (1) póréhagyma (2) portói (1) prágai sonka (1) prosciutto (1) Provence (2) provence (1) pulykamell (1) pulykasonka (1) püré (2) püspökkenyér (1) puy lencse (1) quiche (4) quinoa (3) quinoapehely (1) ramekin (2) reggeli (2) répa (9) retek (1) rétestészta (1) ribizli (1) ricotta (3) rizsliszt (3) rizstej (2) rizs főzőkrém (2) roquefort (1) Roquefort (1) rozé (1) rozmaring (6) rukkola (4) sajt (7) saláta (6) sárgabarack (1) sárgaborsó (1) serpenyős süti (1) snidling (2) só (1) sonka (4) sonkás püspökkenyér (1) sóvirág (1) spárga (2) spenót (2) stilton (1) sült csirke (1) sült saláta (1) sütemény (7) sütőtök (1) szalonna (2) szárnyasmáj (1) szárnyasmáj terrine (1) szerecsendió (1) szívsaláta (1) szójaszósz (2) szőlő (1) szósz (1) tartelette (2) tarte au citron meringuee (1) tej (1) tejmentes (2) tejszín (8) teljes kiőrlésű (2) teljes kiőrlésű búzaliszt (11) teljes kiőrlésű kenyér (2) teljes kiőrlésű liszt (3) terrine (1) tojás (31) tojáshab (1) töltött cukkini (1) töltött körte (1) töltött padlizsán (1) töltött tojás (2) torta (3) toulouse-i kolbász (3) tükörtojás (1) uborka (2) üdvözlőfalat (1) újhagyma (1) vacsora (2) vagdalt (1) vaj (8) vanília (6) vaníliapor (1) vegán (3) vinaigrette (1) vörösbor (2) vörös rizs (1) zabpehely (1) zabpehelyliszt (1) zabtej (1) zeller (3) zellergumó (1) zellerszár (2) zöldlencse (1) zöldség (8) zöldségdesszert (1) zöldségétel (4) zöldségkenyér (1) zöldségköret (2) zöldségpite (1) zöldségspagetti (2) zöldspárga (1) zselatin (1) zsemle (1) Címkefelhő

Blogajánló

Utazómalac Belgrádban – Hol eszik a helyi? Ha Belgrádra gondolsz, elsőre talán nem a gasztronómiai kalandok jutnak eszedbe, hanem a rakija és a balkáni hangulat. Pedig ez a város egy igazi aranybánya annak, aki nem Michelin-csillagos, hanem szívből főzött kajára vágyik. Én, az Utazómalac és hű társam Maci, természetesen ott ettünk, ahol a… vilagjarocucu.blog.hu
blog.hu

Archívum

  • 2019 július (1)
  • 2019 június (1)
  • 2018 január (2)
  • 2017 június (1)
  • 2017 április (1)
  • 2017 március (2)
  • 2017 február (2)
  • 2017 január (1)
  • 2016 december (1)
  • 2016 november (1)
  • 2016 október (3)
  • Tovább...

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML

Egyéb

egyszerű, könnyű, különleges
süti beállítások módosítása
Dashboard