Az egészséges francia

Mirza ghasemi – egy padlizsánkrém története

Mirza ghasemi – egy padlizsánkrém története

Nekem nincs némettudásom, semmi. Nix. A Gestalt szó is a pszichológia szakon került kevés szavaim közé, és erre emlékszem jelentésügyileg: az egész mindig több, mint részek összessége. Ez a pofás magyarázat még így is variálódik: az egész mindig valami más, mint a részek összessége. Ígérem, csak ennyire mélyedek el a percepciót leíró alaklélektanban, amit annyiban kapcsolok ide, hogy a nemrég általam felfedezett padlizsános paradicsomkrém is mintha e mottó alatt futna. Igen más minőség, mintha külön ennéd a hozzávalókat.

A részek alatt most paradicsomot, padlizsánt, fokhagymát, és némi fűszert értek.

mirza_hozzavalok.jpg

Nemrég Bécsben jártam, ott sétálgatva megcsapott a Budapesten annyira ismerős nátrium-glutamát illat, ha nem is olyan gyakran és intenzíven, mint itthon. Meleg volt, nagyon, és a légkondimentes loftból kiszédelegve tudtam, hogy vietnámi levest nem akarok enni, sőt, semmi olyat, ami otthon is tömegével kapható. Együnk hát perzsát!

Állítólag ebből nálunk nincs valamirevaló - javítson ki, aki szerint létezik - én mindenesetre nem látogattam még. Beültünk egy kocsmából húsz éve átalakított hely teraszára, helyi bácsi keleti feleségével és annak húga vitték a boltot. Közös előételnek választottuk a padlizsános mártogatóst, én azért ezt, mert paprikát sütve nem eszem, ez a sok fura közül az egyik étkezési fóbiám. Hoztak egy tányért, rajta elkenve a langyos füstös krém, azon a tojás, körülötte paradicsom, uborka, petrezselyemzöld, mellette lapos lepénykenyér, erős paprika, a zölderős, hagyma és hónapos retek.

Ez itt az enyém, az övék pépesebb, homogénebb volt.

mirza_kesz_2.jpg

Hűsített, kellően volt sűrű, savas, sós és édes. Utána két napig forgott a fejemben, hogy én is kipróbálom és vettem három szem padlizsánt a Billában, ahol már most hálóban árulják a méretes cukkinit is, ami apukám kertjében még éppen csak virágozni kezdett.

Olvasgattam, nézegettem, hogyan készül ez a mirza és arra jutottam, hogy akkor lesz igazán jó, ha közben figyelünk és reagálunk a keletkező illatokra. Első feladat mindjárt a padlizsán égetése, mely művelet végén krémes állagú, könnyen pépesíthető zöldségállagot kapunk. És a műveletet hamisítatlan, égett szag kíséri. Egyébként nem kötelező, lehet szeletelve, olajban is sütni a padlizsánt. Grillen, sütőben is végezhető a művelet, lehet pörkölni, perzselni-pörzsölni, ha van platnink, akkor azon, ha éppen bográcsolunk, akkor a hamuban, de nyílt láng, gázrózsa közelében is. Én most ezt az utóbbit elvetettem, mert a macskám imád körülöttem sündörögni és a gázon kolbászolni, biztosan szakács volt előző életében, szóval, vele együtt nem vállaltam a mókát. Így maradt a sütő, ahol is a padlizsánt 30-40 perc alatt sütöttem meg rácson, amíg héja teljesen száraz, fekete és papírszerű lett a 200 fokban.

mirza_sult_padlizsan.JPG

Az egyik példány fél óra után felrobbant, amiből eszembe jutott, hogy sütés előtt meg kellett volna szurkálni őket. Hatalmas hangot adva adta meg magát a lelke, majd egy pillanat múlva úgy nézett ki a rácson, mint egy Dali-festmény elfolyó órája. De pont ekkorra kész is lett a művelet. Tisztítás előtt fóliával takartam le kicsit a szemeket, a művelet könnyen ment, nagyjából egyben maradt a puha zöldséghús, amit szépen felaprítottam.

Vettem egy fej fokhagymát, rozé fokhagyma, ez semmi több, csak egy fajta, talán nem olyan aromás.

mirza_fokhagyma.jpg

A gerezdeket nagyon vékony lapocskákra vágtam és felhevített olajba tettem, majd kis lángon kezdtem sütni-főzni, amíg szép vajszínű nem lett, a szélein pedig barnulni kezdett. Ennek nem lehet égett szaga, valahogyan el kell találni, meg kell érezni azt az illatot, ami pont előtte van. Nem illó szag már, de nem is keserűbarna! E a ponton tettem bele a kurkumát, amivel kicsit sütöttem tovább a megpuhult szeleteket, majd belekerült a felaprózott paradicsom is. Így együtt negyedórát töltöttek, fedő alatt. Következett a sült padlizsán, további 8 perc főzéssel, két kanál paradicsompüré, aztán só, bors, két csipet barna cukor.

A receptek ezen a ponton megint lehetőséget adtak a különféle variációknak, én azt választottam, hogy amíg pihen a mirza, tükörtojást sütök. De lehet a felvert tojást is belekeverni a zöldségbe, akár a lecsóba, illetve, kis fészkeket is vájnak a raguba, és abba ütik be az egész tojást, ami ott párolódik készre. Talán ekkor jobb sütőben befejezni. De a legegyszerűbb külön operálni a tojással, legalábbis a krém így tovább eltartható.

mirza_kesz.JPG

Bevásárlólista:

3 padlizsán

3 nagyobb szem paradicsom

1 fej fokhagyma

2 evőkanál paradicsompüré

fél teáskanál kurkuma

só, bors, olívaolaj, barna cukor

Ha tetszett a poszt, kövess Facebook-on és Instagram-on is!

1 komment tojás perzsa zöldség nyári paradicsom fokhagyma padlizsán olívaolaj bors húsmentes kurkuma előétel só tükörtojás mártogatós barna cukor mirza gashemi mártogatós krém Tovább
Mirza ghasemi – egy padlizsánkrém története Tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
1 komment

Ajánlott bejegyzések:

  • A legfinomabb húsvéti tojások A legfinomabb húsvéti tojások
  • Salátás muffin Salátás muffin
  • Sajtkrémes sült körte Sajtkrémes sült körte
  • Májas-snidlinges cukkinikenyér Májas-snidlinges cukkinikenyér
  • Húsos rétespite goji bogyóval Húsos rétespite goji bogyóval

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegesfrancia.blog.hu/api/trackback/id/tr6514902634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2019.06.21. 18:33:56

"ismerős nátrium-glutamát illat"
Tudtommal, annak nincs illata. A vietnámi pho levesnek marhahús és csillagánizs illata van.
A második képen nekem úgy tűnik, mintha shakshukát ettél volna. De a füstös padlizsánkrémnek valóban nincsen párja! Főleg egy kis tahinivel (baba ganoush). :o)
Válasz erre 
Mégsem
Mégsem

Megjegyzés:
Facebook Instagram

Az egészséges francia

Olyan könnyeden akarok főzni, mint a franciák és szeretem a konyhájukat is. Szeretek enni, de még jobban szeretnék egészséges maradni. Mai és hagyományos recepteket főzök egészségesen, sok ötlettel. Mangeons comme les francais! A receptekben a "hozzáadott cukortól mentes" és a "cukormentes" kifejezések arra utalnak, hogy az ételbe a konyhai elkészítés során nem kerül répa-, szőlő-, fruktóz-, nád-, kókuszvirág stb. cukor. Az édesítés más módjait is igyekszem kerülni, legyen szó mesterséges vagy természetes szerekről. A kész hozzávalók (pl. növényi tej) tartalmazhatnak rejtett cukrokat, illetve minden egyéb hozzávaló tartalmazhat cukrot (pl. gyümölcsök, aszalványok, csokoládé, ha nem jelölöm külön, hogy cukormentes.). A cél egy egészségesebb étkezés, és nem dietetikai javaslatok, tanácsadás. Ha szeretnél kapcsolatba lépni velem, itt teheted meg: azegeszsegesfrancia(kukac)gmail.com

Keresés

Bejegyzések

  • Áfonyás-barackos pite
  • Mirza ghasemi – egy padlizsánkrém története
  • Ropogós zöldséges pite
  • Mogyorós zsemle
  • Nyári quinoasaláta
  • A legfinomabb húsvéti tojások
  • Édeskrumplis csirkefasírt
  • Kéksajtos zellerkrémleves
  • Duplakrumplis halas gratin
  • Salátás muffin

Friss topikok

  • Wulfie: Pont meguntam a szokásos köretet, rizs, krumpli stb.. úgyhogy most ki fogom próbálni a quinoát, mi... (2019.07.21. 18:52) Nyári quinoasaláta
  • Attilajukkaja: "ismerős nátrium-glutamát illat" Tudtommal, annak nincs illata. A vietnámi pho levesnek marhahús é... (2019.06.21. 18:33) Mirza ghasemi – egy padlizsánkrém története
  • Wulfie: Megcsináltuk! Bizonyítékom van rá, hogy istenien finom és egyszerű recept! Nem szeretek 1 óránál t... (2019.05.17. 10:31) Nagyon-nagyon citromtorta
  • nagypapi: A lazac bőrét remélem, nem a macska ette meg, hanem ropogósra sütötted, és elrágcsáltad :) (2019.04.04. 16:23) Duplakrumplis halas gratin
  • gyengetölcser: na, 2 kisebb almat vagtam fel, a negyedeket felszeleteltem, de siman elbirt volna meg 2-t. Csak ne... (2017.11.20. 20:29) Csokitorta cukkiniból - lépésről lépésre

Címkék

3 hozzávaló (1) áfonya (2) áfonyás pite (1) alaplé (1) alma (4) almaleves (1) almás palacsinta (1) amuse bouche (1) ánizs (1) appenzeller (1) arany durbincs (1) articsóka (2) aszalt szilva (1) avokádó (1) Az utolsó nap éjszakája (1) bab (1) babérlevél (1) baharat (1) balzsamecet (2) banán (2) barack (2) barackos pite (1) bárány (1) bárányborda (1) báránygerinc (1) báránykotlett (1) barna cukor (1) bazsalikom (3) bisztró konyha (1) bleu dAuvergne (1) Blue dAuvergne (1) borecet (1) bors (2) borsó (2) brie (1) brokkoli (1) brownie (1) camembert (1) cayenne bors (2) cékla (3) cheddar (1) citrom (9) citromlé (2) citromtorta (1) clafoutis (2) comté (6) cottage cheese (1) creme fraiche (11) csirke (4) csirkemáj (2) csokoládé (3) csokoládécsepp (1) csrikemell (2) cukkini (10) cukkinivirág (1) cukormentes (1) datolya (1) desszert (23) dijoni mustár (2) dió (1) dióolaj (1) durbincs (1) édesburgonya (5) édeskömény (2) édeskrumpli (3) egytál (2) egytálétel (8) előétel (12) ementáli (1) eper (4) étcsokoládé (2) extraszűz olívaolaj (1) fahéj (5) fasírt (2) fehérbab (1) fehérbor (3) fehérborecet (1) fejessaláta (1) felesborsó (1) feta (2) filo (1) filo helyett (1) fleur de sel (1) fodormenta (1) főétel (1) fokhagyma (7) forhagyma (1) fougasse (1) főzés nélkül (1) fromage blanc (1) füge (2) fügeszósz (1) füstölt lazac (1) füstölt libamell (1) füstölt só (1) galette (1) garnéla (1) gluténmentes (3) goji bogyó (1) gomba (3) grana padano (1) Grassalkovich Gamay Noir Rosé (1) gratin (2) grill (1) gruyere (5) gyömbér (2) gyümölcs (4) gyümölcsös pite (1) hagyma (2) hagyományoscukor mentes (2) hajdina (1) hal (2) halfilé (2) hónapos retek (1) hozzáadott cukormentes (1) hozzáadott cukor mentes (6) hozzáadott glutén-mentes (5) hurka (1) húsmentes (3) húsvét (1) joghurt (6) kacsa (1) kacsamáj (1) kacsaszárnytő (1) kakaó (1) kakukkfű (3) kalifornai paprika (2) karfiol (3) karfiolkuszkusz (2) karfiolpalacsinta (1) karfioltorta (1) kávé (1) kecskesajt (1) kéksajt (3) keksz (1) kelbimbó (1) kelkáposzta (1) keményítő (1) kenyér (2) kenyérliszt (1) kert (1) kertészkedés (1) kesudió (1) koktél (1) koktélparadicsom (2) kókuszliszt (2) kókuszolaj (1) kókuszvirágcukor (1) kókuszzsír (1) kolbász (2) konyhakert (1) köret (10) koriander (2) körte (3) krém (1) krémes túró (1) krémleves (1) krémsajt (3) krumpli (4) krumplipüré (1) kukoricakeményítő (4) kurkuma (2) kuszkusz (1) lazac (3) lekvár (2) leveles tészta (5) lilahagyma (1) lila krumpli (1) lime (3) limonádésüti (1) liszt (2) magos mustár (1) máj (1) majonéz (1) majoranna (1) mandula (5) mangó (1) maracuja (1) marhahús (3) marinált tojás (1) mártás (1) mártogatós (1) mártogatós krém (1) márványsajt (2) mascarpone (1) matcha tea (1) max 6 perc (2) mazsola (1) meggy (3) menta (3) metélőhagyma (2) méz (2) mimolette (1) mini pite (1) mirza gashemi (1) mogyoró (1) mozarella (1) muffin (1) mustár (5) Nagygombos (1) narancs (1) nektarin (1) nemmentes (1) növényi főzőkrém (2) nyári (1) nyírfacukor (16) nyírfacukor por (4) olajbogyó (2) olívaolaj (15) omlett (2) ördögi tojás (1) pác (1) padlizsán (3) pain depice (1) palacsinta (3) panchetta (1) panko (1) paprika (1) paradicsom (9) paradicsomlekvár (2) paradicsomszósz (1) pármai sonka (1) parmentier (1) parmezán (11) pekándió (3) Pepin (1) perzsa (1) petit fours (1) petit pain (1) petrezselyemzöld (5) Philadelphia krémsajt (3) pite (6) pitypang (1) pitypanglevél (1) póréhagyma (2) portói (1) prágai sonka (1) prosciutto (1) provence (1) Provence (2) pulykamell (1) pulykasonka (1) püré (2) püspökkenyér (1) puy lencse (1) quiche (4) quinoa (3) quinoapehely (1) ramekin (2) reggeli (2) répa (9) retek (1) rétestészta (1) ribizli (1) ricotta (3) rizsliszt (3) rizstej (2) rizs főzőkrém (2) roquefort (1) Roquefort (1) rozé (1) rozmaring (6) rukkola (4) sajt (7) saláta (6) sárgabarack (1) sárgaborsó (1) serpenyős süti (1) snidling (2) só (1) sonka (4) sonkás püspökkenyér (1) sóvirág (1) spárga (2) spenót (2) stilton (1) sült csirke (1) sült saláta (1) sütemény (7) sütőtök (1) szalonna (2) szárnyasmáj (1) szárnyasmáj terrine (1) szerecsendió (1) szívsaláta (1) szójaszósz (2) szőlő (1) szósz (1) tartelette (2) tarte au citron meringuee (1) tej (1) tejmentes (2) tejszín (8) teljes kiőrlésű (2) teljes kiőrlésű búzaliszt (11) teljes kiőrlésű kenyér (2) teljes kiőrlésű liszt (3) terrine (1) tojás (31) tojáshab (1) töltött cukkini (1) töltött körte (1) töltött padlizsán (1) töltött tojás (2) torta (3) toulouse-i kolbász (3) tükörtojás (1) uborka (2) üdvözlőfalat (1) újhagyma (1) vacsora (2) vagdalt (1) vaj (8) vanília (6) vaníliapor (1) vegán (3) vinaigrette (1) vörösbor (2) vörös rizs (1) zabpehely (1) zabpehelyliszt (1) zabtej (1) zeller (3) zellergumó (1) zellerszár (2) zöldlencse (1) zöldség (8) zöldségdesszert (1) zöldségétel (4) zöldségkenyér (1) zöldségköret (2) zöldségpite (1) zöldségspagetti (2) zöldspárga (1) zselatin (1) zsemle (1) Címkefelhő

Blogajánló

Utazómalac Belgrádban – Hol eszik a helyi? Ha Belgrádra gondolsz, elsőre talán nem a gasztronómiai kalandok jutnak eszedbe, hanem a rakija és a balkáni hangulat. Pedig ez a város egy igazi aranybánya annak, aki nem Michelin-csillagos, hanem szívből főzött kajára vágyik. Én, az Utazómalac és hű társam Maci, természetesen ott ettünk, ahol a… vilagjarocucu.blog.hu
blog.hu

Archívum

  • 2019 július (1)
  • 2019 június (1)
  • 2018 január (2)
  • 2017 június (1)
  • 2017 április (1)
  • 2017 március (2)
  • 2017 február (2)
  • 2017 január (1)
  • 2016 december (1)
  • 2016 november (1)
  • 2016 október (3)
  • Tovább...

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML

Egyéb

egyszerű, könnyű, különleges
süti beállítások módosítása
Dashboard