Hirtelen ötlet, gyors megvalósítás: szerénytelenül állíthatom, hogy egyik este megszállt az ihlet. A kék sajton kívül, amiért be kellett ugranom hazafelé a boltba, volt minden: liszt, vaj, tojás, körte, mandula, rozmaring.
Egyszóval villámcsapásként jött gondolatból született ez az őszi recept, csináljátok meg! Vacsorára volt, salátával.
Az őszi körtés pite elkészítése
Robotgéppel (késes aprító) összeforgatok 20 dkg finomlisztet 12,5 dkg jéghideg vajjal és egy csipet sóval. Hozzáadok annyi hideg vizet, hogy a tészta pár fordulattal összeálljon (körülbelül 1 dl). Kiemelem a robotgépből, pár mozdulattal átgyúrom, frissen tartó fóliába tekerem, majd beteszem pihenni a hűtőbe, fél órára.
Elkészítem a tölteléket, ehhez összekeverek 20 dkg bleu d'Auvergne sajtot 3 tojássárgájával. 4 körtét megmosok, meghámozok és cikkekre vágok.
A tésztát négy részre osztom és elhelyezem a kivajazott formákban.
A pontos formát ide kattintva nézheted meg. 250 ml az űrtartalma, 12 centiméter az átmérője. Természetesen hasonló, de nem pont ilyen formában is működik, sőt, süthető fém vagy kerámia formában is.
A tésztára simítom a négyfelé osztott tölteléket, mindegyik tetején elrendezek egy felszeletelt körtét, rozmaringleveket szúrok a gyümölcsszeletek közé, majd vagdalt mandulával szórom meg a pitéket.
180 fokon sütöm körülbelül 25 percet.
Langyosan már szépen ki lehet szedni a szilikonformából - én szeretek ebben dolgozni.
Ha jó a tészta - ropogós és könnyű - akkor szépen kijön a formából.
Hagyni kell kicsit megpirulni a körtét és a mandulát.
Bevásárlólista - 4 minipitéhez
A tésztához:
20 dkg liszt
12,5 dkg vaj
1-1,5 dl jéghideg víz
só
a töltelékhez:
4 Bosch Kobak körte
20 dkg bleu d'Auvergne sajt (vagy más kék sajt)
3 tojássárgája
friss rozmaringág
1-2 evőkanál vagdalt mandula