Egyél hajdinát, mert nagyon egészséges, nagyon finom és nagyon francia!
Ami a jótékony hatásait illeti: rengeteg élelmi rostot tartalmaz, valamint a B-vitaminok széles skáláját. Igazából nem is gabonáról van szó: a hajdina egy fűféle lisztes magja. Nehezebben termeszthető és hántolható, mint a búza, így az ára is magasabb. Nem tömegtermék, de alkalmanként érdemes beépíteni az étrendbe ezt a régen gyógynövényként is használt magot. Mellette szól az is, hogy nem tartalmaz glutént.
Íze földes, diós jellegű, de nem hagy kesernyés utóízt a szádban, mint a zablisztből készült palacsinta. Rusztikus és különleges, ha a fehér lisztekhez szoktál, akkor ezt is szokni kell. A franciák annyira oda vannak érte, hogy a számtalan recept mellett, amit neki szenteltek, külön hajdinafesztiválokat is tartanak. Az én receptemet például a kanadai Louiseville 37 éve minden évben megrendezett fesztiváljának titkos receptje inspirálta.
Így néz ki egy hamisítatlan, sós galette de sarrasin, olvadozó sajttal:
A legjobb benne a ráhelyezett lágytojás-napocska, és ahogyan a sárgája evés körben ráfolyik a palacsintára.
A galette de sarrasin elkészítése:
Egy csésze teljes kiőrlésű hajdinalisztben elkeverek egynegyed teáskanál sót és egynegyed teáskanál szódabikarbónát, majd hozzáadok másfél csésze vizet. 1-2 órát pihentetem a hűtőben. Mielőtt hozzálátnék a galette-ek sütéséhez, elkészítek négy tükörtojást, majd betolom a melegen tartó gépembe, ami az egyik legjobb konyhai találmány.
A tésztából négy lepény/palacsinta lesz. Vastagabb és sűrűbb lesz, mint a hagyományos, és nehezebben is terül el az edényben, fakanállal lehet ezen segíteni, bár azért nélküle is boldogultam.
A galette-ek egyik oldalát kevés olívaolajon megsütöm, majd megfordítás után megszórom reszelt sajttal a már megsült oldalát (ementáli vagy gruyere) , a sajtra ráfektetek egy szelet sonkát. A képen látható módon hajtogatom vissza a széleket. Rácsúsztatok egy tükörtojást, sózom, borsozom. Metélőhagymával díszítettem.
A hajtogatáshoz kell egy kis kézügyesség, de ha nem szeretsz szöszmötölni, és a kezed sem szeretnéd megégetni, készítheted "csúsztatottan" is a palacsintát, az egymásra rakott darabokat sajttal és sonkával rétegezve.
A hajdinalepényt töltheted gyümölcsökkel is, ha pedig vastagabbra, fasírtformára sütöd, finom mártogatósokkal is tálalhatod.
A galette-ed szép lukacsos lesz a szódabikarbónától.
Hozzávalók:
1 csésze/250 ml/20 dkg teljes kiőrlésű hajdinaliszt
1,5 csésze/375 ml víz
1/4 teáskanál só
1/4 teáskanál szódabikarbóna
15 dkg ementáli/gruyere sajt
15 dkg szeletelt sonka
4 tojás
só, bors
extra szűz olívaolaj a sütéshez
metélőhagyma
Így sütik a galette-et a hajdinafesztiválon, egy-egy alkalommal több ezer darabot. Micsoda illat lehet ott!
Ha tetszett a poszt, kövess Facebook-on is.