Azt kell mondanom, életem legjobban sikerült tarte-ját tarthattam a kezemben és a számban! Tö-ké-le-tes! Az íze, az állaga, mindene ötcsillagos! És közben úgy eheted, hogy tudod, nem ártasz vele magadnak, ugyanis ez a francia epertorta nem tartalmaz hagyományos cukrot. A tészta és a töltelék is vegán, én megkentem ugyan tojással, de ha nem teszed, a torta semmilyen állati eredetű összetevőt nem fog tartalmazni. Úgy bizony: ebben a csodálatosan omlós pitében nincs egy gramm vaj sem: extraszűz olívaolajjal készült. (Ha nagyon figyelsz a cukorbeviteledre, akkor viszont számolnod kell az étkezési keményítő szénhidráttartalmával.)
Olívabogyós formában sült - az alkalomhoz illően. Szuper még benne, hogy az alsó lapot nem kell elősütni, villával viszont szurkáld meg, mielőtt rátöltöd a tölteléket. Nem ázik el, nem lesz szalonnás. Csak gyönyörű.
A francia epres pite elkészítése
Először a tölteléket készítem el. Kiolvasztok 85 dkg fagyasztott, apróbb szemű epret, majd leöntöm róla a levet, amit engedett. Villával kicsit megtöröm, ha enged még levet, azt is leöntöm róla. Hozzáadok egy csésze, azaz 250 ml nyírfacukrot és három evőkanál kukoricakeményítőt, majd egy lábasban forrásig főzöm. Félreteszem.
Összekeverek 25 dkg finomlisztet (én most extra finom süteménylisztet használtam, de a sima finomliszt is ugyanolyan jó lesz) és 25 dkg teljes kiőrlésű lisztet két nagy csipet sóval. Hozzáöntök 240 ml extra szűz olívaolajat, és villával elkeverem a liszttel. Ezután hozzáöntök egy csésze, vagyis 250 ml, hűtőben lehűtött vizet, azt is villával keverem el. Ezután még hozzáadok kb. fél csésze, vagyis 125 ml hideg vizet, annyit, hogy a tésztának galuska állaga legyen. Ezek után az egyik kezembe veszek 15 dkg finomlisztet, és elkezdem a tésztára szitálni, miközben a másik kezemmel gyúrni kezdem. Puha, ruganyos, pizzatészta szerű állagú tésztát készítek, gyors mozdulatokkal (hogy mennyi lisztet kell hozzáadni, az függ a liszt minőségétől).
A sütőt 200 fokra előmelegítem.
A tésztát két részre osztom, kb. 3/5-2/5 arányban. A nagyobb gombócból akkora kört nyújtok, hogy a sütőtál oldalát is fedje és szépen kibélelem vele a tálat. Megszurkálom a tésztát, majd elsimítom rajta az epret. A kisebb tésztagombócot is kinyújtom, és befedem vele a pitét. Megszurkálni nem kell, viszont a közepére vágok egy lyukat, itt távozni tud sülés közben a felesleges gőz. Megkenem tojással, amiben elkeverek két evőkanál vizet.
A pite 25-30 perc alatt megsül.
Olyan szépen egyben van, hogy a bátrabbak a teljes kihűlés után akár ki is boríthatják a formából. Sütés után 3-4 órát hűtsd szobahőmérsékleten, majd újabb 4-5-öt hűtőszekrényben. 3-4 óra után, langyosan is szeletelhető és ehető, de az igazi 7-9 óra hűtés után lesz!
Hozzávalók - 28-30 cm átmérőjű tortaformához
a töltelékhez:
85 dkg fagyasztott eper, lecsöpögtetve
3 ek. kukoricakeményítő
egy csésze/250 ml nyírfacukor
a tésztához:
25 dkg extra finom süteményliszt
25 dkg teljes kiörlésű búzaliszt
10-15 dkg finomliszt
1,5 csésze/425 ml hideg víz
240 ml extra szűz olívaolaj
két csipet só
kenéshez: tojás+ 2 ek. víz
Ha tetszett a blog, kövess Facebook-on is.