Nagyon könnyű, nagyon nyári köretet készítettem a kertben található és a piacon vett dolgokból. Egyetlen eleme van csupán, ami utánajárást igényel, ez pedig a vörös rizs. Ismeritek? Európában is terem, mégpedig Franciaországban, ahol a 13. század óta foglalkoznak rizstermesztéssel a Camargue vidékén, a Földközi Tenger partjánál. A vörös rizs nem hántolt, így sok értékes tápanyagot tartalmaz. Íze kicsit földes, állaga keményebb, mint a fehér rizsé, főzési ideje hosszabb (persze az étel elkészíthető fehér- és barnarizzsel is).
Csupa friss zöldség és zöldfűszer az étel alapja.
Szerencsés vagyok: a zöld fűszerek a kertemben termettek: rozmaring, majoranna. És kakukkfű, ami éppen most virágzik szép halványlilán.
Így néz ki a vörösrizs.
A recept nagyon egyszerű. Az apróra vágott 1 fej hagymát olívaolajon aranysárgára sütöm, hozzáadok egy felkockázott padlizsánt és két cukkinit, utána 4 szem kockázott paradicsomot és a zöldfűszereket. Fél órát párolom fedő alatt.
Mámorító zöldségek a fazékban.
Ezután hozzáadok 30 dkg vörösrizst, 6 dl forró vizet, sózom, borsozom és kb. 40 percig főzöm fedő alatt.
A kész rizs: gazdag, ízes köret vagy egytálétel.
Bevásárlólista
2 közepes cukkini
1 közepes padlizsán
30 dkg vörös rizs
4 paradicsom
1 hagyma
kakukkfű, rozmaring, majoranna
só, bors
Ha tetszett a poszt, kövess Facebook-on is.