Vettem egy kis pár kövér hurkát. Libaszívvel, májjal és árpagyönggyel készült. Ha beköszönt a hűvösebb idő és éhesen megyek bevásárolni, előfordul, hogy belopakodnak ilyen dolgok a kosaramba. Aminek végül is örül a hedonista lényem. Ha nem kaptok pont ilyen hurkát, ez a rakott kelkáposzta teljesen jól működik bármiféle sütnivaló kolbásszal is.
A francia fehérboros rakott kelkáposzta elkészítése
Bio tyúkhúsleves kockából készítettem 350 ml levest.
Egy kis fej kelkáposztát megmostam, leveleire szedtem, majd sós, szódabikarbónás forró vízben 5 percig főztem a leveket (több részletben). A szódabikarbóna azért kell elvileg, hogy megtartsa a káposzta gyönyörű, haragoszöld színét, nekem most halványzöld volt a káposztám nyersen is, de azért tettem a vízbe egy kicsit.
Míg a víz forrt a káposztának, nagyon apróra felaprítottam két sonkahagymát és három gerezd fokhagymát. Három szál répát pedig meghámoztam és vékonyra felkarikáztam. Felkockáztam egy salátacukkini felét is. Olívaolajon megsütöttem a hagymát, a fokhagymát, majd a répát és a cukkinit, és felöltöttem a mixet 250 ml levessel, hozzáadtam egy teáskanál kakukkfüvet. Puhára főztem a répát, miközben hagytam elfőni a lét. Mielőtt levettem a tűzről, hozzákevertem egy csokor apróra vágott petrezselyemzöldet. A 20 dkg libamájas hurkáról leszedtem a héját, villával összetörtem és összekevertem a hagymás, cukkinis répával.
Az összeállításhoz elővettem egy 20 cm x 30 cm-s kerámiaedényt. Kikentem olívaolajjal és kibéleltem a párolt levelek harmadával, sóztam-borsoztam. Rátettem a töltelék felét, majd újabb levélréteg következett, majd újabb töltelék. A rakott kelkáposztát levelekkel zártam le.
Összekevertem a megmaradt 1 dl csirkelevest 1 dl könnyű fehérborral és meglocsoltam vele a káposztát.
180 fokra előmelegített sütőben fél órát sütöttem. Így nagyon friss élményt ad a káposzta, nem a hagyományos rakott kel állag köszön vissza, a bortól pedig finom leve is lesz. Ha puhább, sültebb verziót szeretnél, akkor még bent lehet tartani a sütőben 160 fokon további 20-30 percet (ha nagyon pirulna a káposzta, akkor sütőpapírral letakarva). Én roppanósabban szeretem.
Ezt a szalonnás, hagymás petit pain-t sütöttem hozzá, a recepttel jövök hamarosan!
Bevásárlólista a káposztához:
20 dkg füstölt libamájas hurka (vagy sütnivaló kolbász)
1 kis fej kelkáposzta
3 szál répa
2 sonkahagyma
3 gerezd fokhagyma
1 fél salátacukkini
egy csokor petrezselyem
egy teáskanál kakukkfű
100+250 ml hús alaplé
1 dl fehérbor
só, bors
olívaolaj
Ha tetszett a blog, kövess Facebook-on is.