Az egészséges francia

Nagyon-nagyon citromtorta

Nagyon-nagyon citromtorta

La tarte au citron meringuée

Végre én is megsütöttem a francia sütik öreg királynőjét, a citromtortát. Szénhidrát-csökkentett változat, nyírfacukorral és teljes kiőrlésű liszttel, anyukám születésnapjára. Kompromisszumos süti, ugyanis vaj van benne, ami ugye "khm-khm". Viszont őrülten finom. Utánozhatatlan illatú sarkantyúvirággal díszítettem. A levele is finom, érdemes ültetni belőle.

A citromtorta receptje nem mai: születését a középkorra teszik. Először a tojáshab nélküli változat hódított, ez volt a tarte au citron. A hab, vagyis a meringue később került rá, állítólag Marie Antoinette imádta, aki ugye maga is hasonlított egy habcsókra. Ennek a habos tortaváltozatnak a neve a tarte au citron meringuée. Franciaországon kívül nagyon kedvelt az Egyesült Államokban is, sőt, ott elkészítették a zöld változatát is, a key lime pie-t.

tarteaucitronegesz.JPG

A citromtorta elkészítése

Egy pate sablée et sucrée-t készítek, ami nem más, mint az édes, omlós linzer. Annyi újdonság van benne, hogy a tésztámhoz teljes kiőrlésű lisztet is használtam, és nagyon finom lett. 2 tojás sárgáját fehéredésig kevertem 70 gramm nyírfacukorral, közben hozzáadtam 50 ml vizet. 100 gramm teljes kiőrlésű lisztet elkevertem 150 gramm finomliszttel és egy csipet sóval, majd teljesen elmorzsoltam benne 125 gramm apró kockára vágott, hideg vajat. Amikor ezzel megvoltam a vajas liszt-homok (sablé) közepébe mélyedést formáztam, és beleöntöttem a tojásos nyírfacukrot. Késsel gyorsan összedolgoztam az anyagokat, csak az utolsó pár gyúrást végeztem el kézzel. A tészta körülbelül egyharmadát félretettem: körülbelül 5 centi átmérőjű hengert formáltam belőle, alufóliába csavartam és lefagyasztottam.

(Később, felkarikázva mennyei keksz készülhet majd belőle. Sajnos kisebb mennyiségű tésztának nem érdemes egyszerre nekiállni - vagy csak én nem tudok - így ezt a megoldást választottam. És milyen jó lesz legközelebb, amikor kiveszem a kis hengeremet, felkarikázom, megszórom a karikákat dióval és 15 perc alatt szuper kekszet sütök.)

A tészta megmaradt kétharmadát kinyújtottam és kibéleltem vele egy kivajazott, 26 cm átmérőjű tortaformát úgy, hogy a tortának legyen pereme is, körülbelül 3 centiméter. A tésztára sütőpapírt tettem, majd rászórtam egy csomag száraz babot, és így, vakon, üresen sütöttem 20 percet 180 fokon.(A bab azért kell, hogy a tészta ne púposodjon fel sülés közben. Lehet ehhez használni száraz borsót vagy rizst is). Miután a tésztát kivettem a sütőből, a hőfokot 150 fokra csökkentem.

Amíg sül a tészta, kezdődhet a tánc!! 20 percünk van elkészíteni a krémet és a habot, de belefér. 

A krémhez lereszeltem 4 citrom héját, majd kifacsartam a levét. Hozzákevertem 150 gramm nyírfacukrot és melegíteni kezdtem egy lábasban. Közben külön edényben felvertem villával három tojást, hozzáadtam egy evőkanál kukoricakeményítőt, majd a cukros citromléhez öntöttem a tojást. Habverővel folyamatosan kevertem, amíg be nem sűrűsödött. Félretettem, hűlés közben néha megkevertem, hogy ne csomósodjon.

Két hideg tojásfehérjét felvertem egy csipet sóval és egy fél kávéskanál sütőporral, elektromos gép segítségével. Amikor már kemény volt, hozzáadtam 100 gramm porcukrot (nem mertem nyírfacukorral próbálkozni, mert csak nagy szemű volt otthon. De beszámolók szerint kis szeműből vagy porból is sikerül, ki fogom próbálni). Addig vertem a habot, amíg szinte megállt benne a habverő.

Miután a tésztát kivettem a sütőből és eltávolítottam róla a babot és a sütőpapírt, rásimítom a citromkrémet, majd a krémre a tojásfehérje habot. Az én habomat nagyon friss tojásból készítettem, így nem lett tökéletes. Ha legalább egy hetes a tojás, akkor olyan habot kapunk belőle, amit aztán nyomózsákkal a tészta tetejére tudunk fodrozni vagy villával szép hullámosra igazítani. Én ettől most, sajnos, el kellett, hogy tekintsek.

150 fokon 15 percig sütöttem még a tortát, illetve szárítottam rajta egyúttal a habot. A tortának szüksége van pár óra hűlésre, viszont a hab 24 óra után sem esett össze rajta.

tarteaucitron_sarkbenti.JPG

A krém intenzíven citromos, a hab teteje pedig szinte habcsókos.

tarteaucitronvagott.JPG

Bevásárlólista

a tésztához:

100 gramm teljes kiőrlésű liszt

150 gramm finomliszt

125 gramm vaj

70 gramm nyírfacukor

1 csipet só

2 tojás sárgája

50 ml víz

a citromkrémhez:

4 közepes nagyságú citrom (lehetőleg kezeletlen)

15 dkg nyírfacukor

3 tojás

1 evőkanál kukoricakeményítő

a habhoz:

2 tojásfehérje hidegen

100 gramm porcukor

csipet só

fél kávéskanál sütőpor

Ha tetszett a poszt, keress Facebook-on is!

1 komment torta citrom desszert vaj citromtorta teljes kiőrlésű liszt tojáshab nyírfacukor tarte au citron meringuee Tovább
Nagyon-nagyon citromtorta Tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
1 komment

Ajánlott bejegyzések:

  • Áfonyás-barackos pite Áfonyás-barackos pite
  • Ropogós zöldséges pite Ropogós zöldséges pite
  • Édeskrumplis csirkefasírt Édeskrumplis csirkefasírt
  • Lazacbonbon, az instant boldogság Lazacbonbon, az instant boldogság
  • Maracujás süti Maracujás süti

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegesfrancia.blog.hu/api/trackback/id/tr347891610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wulfie 2019.05.17. 10:31:29

Megcsináltuk! Bizonyítékom van rá, hogy istenien finom és egyszerű recept! Nem szeretek 1 óránál többet tölteni a konyhában. De imádom az édességeket. Már fejből tudom ezt a receptet! :) www.ujsagomat.hu/lidl/ találtam lisztkeveréket, aztán megnéztem, hogy melyik áruházban olcsóbb, mert nem ehetek glutént
Válasz erre 
Mégsem
Mégsem

Megjegyzés:
Facebook Instagram

Az egészséges francia

Olyan könnyeden akarok főzni, mint a franciák és szeretem a konyhájukat is. Szeretek enni, de még jobban szeretnék egészséges maradni. Mai és hagyományos recepteket főzök egészségesen, sok ötlettel. Mangeons comme les francais! A receptekben a "hozzáadott cukortól mentes" és a "cukormentes" kifejezések arra utalnak, hogy az ételbe a konyhai elkészítés során nem kerül répa-, szőlő-, fruktóz-, nád-, kókuszvirág stb. cukor. Az édesítés más módjait is igyekszem kerülni, legyen szó mesterséges vagy természetes szerekről. A kész hozzávalók (pl. növényi tej) tartalmazhatnak rejtett cukrokat, illetve minden egyéb hozzávaló tartalmazhat cukrot (pl. gyümölcsök, aszalványok, csokoládé, ha nem jelölöm külön, hogy cukormentes.). A cél egy egészségesebb étkezés, és nem dietetikai javaslatok, tanácsadás. Ha szeretnél kapcsolatba lépni velem, itt teheted meg: azegeszsegesfrancia(kukac)gmail.com

Keresés

Bejegyzések

  • Áfonyás-barackos pite
  • Mirza ghasemi – egy padlizsánkrém története
  • Ropogós zöldséges pite
  • Mogyorós zsemle
  • Nyári quinoasaláta
  • A legfinomabb húsvéti tojások
  • Édeskrumplis csirkefasírt
  • Kéksajtos zellerkrémleves
  • Duplakrumplis halas gratin
  • Salátás muffin

Friss topikok

  • Wulfie: Pont meguntam a szokásos köretet, rizs, krumpli stb.. úgyhogy most ki fogom próbálni a quinoát, mi... (2019.07.21. 18:52) Nyári quinoasaláta
  • Attilajukkaja: "ismerős nátrium-glutamát illat" Tudtommal, annak nincs illata. A vietnámi pho levesnek marhahús é... (2019.06.21. 18:33) Mirza ghasemi – egy padlizsánkrém története
  • Wulfie: Megcsináltuk! Bizonyítékom van rá, hogy istenien finom és egyszerű recept! Nem szeretek 1 óránál t... (2019.05.17. 10:31) Nagyon-nagyon citromtorta
  • nagypapi: A lazac bőrét remélem, nem a macska ette meg, hanem ropogósra sütötted, és elrágcsáltad :) (2019.04.04. 16:23) Duplakrumplis halas gratin
  • gyengetölcser: na, 2 kisebb almat vagtam fel, a negyedeket felszeleteltem, de siman elbirt volna meg 2-t. Csak ne... (2017.11.20. 20:29) Csokitorta cukkiniból - lépésről lépésre

Címkék

3 hozzávaló (1) áfonya (2) áfonyás pite (1) alaplé (1) alma (4) almaleves (1) almás palacsinta (1) amuse bouche (1) ánizs (1) appenzeller (1) arany durbincs (1) articsóka (2) aszalt szilva (1) avokádó (1) Az utolsó nap éjszakája (1) bab (1) babérlevél (1) baharat (1) balzsamecet (2) banán (2) barack (2) barackos pite (1) bárány (1) bárányborda (1) báránygerinc (1) báránykotlett (1) barna cukor (1) bazsalikom (3) bisztró konyha (1) bleu dAuvergne (1) Blue dAuvergne (1) borecet (1) bors (2) borsó (2) brie (1) brokkoli (1) brownie (1) camembert (1) cayenne bors (2) cékla (3) cheddar (1) citrom (9) citromlé (2) citromtorta (1) clafoutis (2) comté (6) cottage cheese (1) creme fraiche (11) csirke (4) csirkemáj (2) csokoládé (3) csokoládécsepp (1) csrikemell (2) cukkini (10) cukkinivirág (1) cukormentes (1) datolya (1) desszert (23) dijoni mustár (2) dió (1) dióolaj (1) durbincs (1) édesburgonya (5) édeskömény (2) édeskrumpli (3) egytál (2) egytálétel (8) előétel (12) ementáli (1) eper (4) étcsokoládé (2) extraszűz olívaolaj (1) fahéj (5) fasírt (2) fehérbab (1) fehérbor (3) fehérborecet (1) fejessaláta (1) felesborsó (1) feta (2) filo (1) filo helyett (1) fleur de sel (1) fodormenta (1) főétel (1) fokhagyma (7) forhagyma (1) fougasse (1) főzés nélkül (1) fromage blanc (1) füge (2) fügeszósz (1) füstölt lazac (1) füstölt libamell (1) füstölt só (1) galette (1) garnéla (1) gluténmentes (3) goji bogyó (1) gomba (3) grana padano (1) Grassalkovich Gamay Noir Rosé (1) gratin (2) grill (1) gruyere (5) gyömbér (2) gyümölcs (4) gyümölcsös pite (1) hagyma (2) hagyományoscukor mentes (2) hajdina (1) hal (2) halfilé (2) hónapos retek (1) hozzáadott cukormentes (1) hozzáadott cukor mentes (6) hozzáadott glutén-mentes (5) hurka (1) húsmentes (3) húsvét (1) joghurt (6) kacsa (1) kacsamáj (1) kacsaszárnytő (1) kakaó (1) kakukkfű (3) kalifornai paprika (2) karfiol (3) karfiolkuszkusz (2) karfiolpalacsinta (1) karfioltorta (1) kávé (1) kecskesajt (1) kéksajt (3) keksz (1) kelbimbó (1) kelkáposzta (1) keményítő (1) kenyér (2) kenyérliszt (1) kert (1) kertészkedés (1) kesudió (1) koktél (1) koktélparadicsom (2) kókuszliszt (2) kókuszolaj (1) kókuszvirágcukor (1) kókuszzsír (1) kolbász (2) konyhakert (1) köret (10) koriander (2) körte (3) krém (1) krémes túró (1) krémleves (1) krémsajt (3) krumpli (4) krumplipüré (1) kukoricakeményítő (4) kurkuma (2) kuszkusz (1) lazac (3) lekvár (2) leveles tészta (5) lilahagyma (1) lila krumpli (1) lime (3) limonádésüti (1) liszt (2) magos mustár (1) máj (1) majonéz (1) majoranna (1) mandula (5) mangó (1) maracuja (1) marhahús (3) marinált tojás (1) mártás (1) mártogatós (1) mártogatós krém (1) márványsajt (2) mascarpone (1) matcha tea (1) max 6 perc (2) mazsola (1) meggy (3) menta (3) metélőhagyma (2) méz (2) mimolette (1) mini pite (1) mirza gashemi (1) mogyoró (1) mozarella (1) muffin (1) mustár (5) Nagygombos (1) narancs (1) nektarin (1) nemmentes (1) növényi főzőkrém (2) nyári (1) nyírfacukor (16) nyírfacukor por (4) olajbogyó (2) olívaolaj (15) omlett (2) ördögi tojás (1) pác (1) padlizsán (3) pain depice (1) palacsinta (3) panchetta (1) panko (1) paprika (1) paradicsom (9) paradicsomlekvár (2) paradicsomszósz (1) pármai sonka (1) parmentier (1) parmezán (11) pekándió (3) Pepin (1) perzsa (1) petit fours (1) petit pain (1) petrezselyemzöld (5) Philadelphia krémsajt (3) pite (6) pitypang (1) pitypanglevél (1) póréhagyma (2) portói (1) prágai sonka (1) prosciutto (1) Provence (2) provence (1) pulykamell (1) pulykasonka (1) püré (2) püspökkenyér (1) puy lencse (1) quiche (4) quinoa (3) quinoapehely (1) ramekin (2) reggeli (2) répa (9) retek (1) rétestészta (1) ribizli (1) ricotta (3) rizsliszt (3) rizstej (2) rizs főzőkrém (2) Roquefort (1) roquefort (1) rozé (1) rozmaring (6) rukkola (4) sajt (7) saláta (6) sárgabarack (1) sárgaborsó (1) serpenyős süti (1) snidling (2) só (1) sonka (4) sonkás püspökkenyér (1) sóvirág (1) spárga (2) spenót (2) stilton (1) sült csirke (1) sült saláta (1) sütemény (7) sütőtök (1) szalonna (2) szárnyasmáj (1) szárnyasmáj terrine (1) szerecsendió (1) szívsaláta (1) szójaszósz (2) szőlő (1) szósz (1) tartelette (2) tarte au citron meringuee (1) tej (1) tejmentes (2) tejszín (8) teljes kiőrlésű (2) teljes kiőrlésű búzaliszt (11) teljes kiőrlésű kenyér (2) teljes kiőrlésű liszt (3) terrine (1) tojás (31) tojáshab (1) töltött cukkini (1) töltött körte (1) töltött padlizsán (1) töltött tojás (2) torta (3) toulouse-i kolbász (3) tükörtojás (1) uborka (2) üdvözlőfalat (1) újhagyma (1) vacsora (2) vagdalt (1) vaj (8) vanília (6) vaníliapor (1) vegán (3) vinaigrette (1) vörösbor (2) vörös rizs (1) zabpehely (1) zabpehelyliszt (1) zabtej (1) zeller (3) zellergumó (1) zellerszár (2) zöldlencse (1) zöldség (8) zöldségdesszert (1) zöldségétel (4) zöldségkenyér (1) zöldségköret (2) zöldségpite (1) zöldségspagetti (2) zöldspárga (1) zselatin (1) zsemle (1) Címkefelhő

Blogajánló

179. The Master’s Anthology - NAS hármasfogat a Glendronachtól 2024 végén érkezett a hír, hogy a highlandi Glendronach egy korjelölés nélküli háromtagú sorozattal jelentkezik, The Master’s Anthology néven. A három whisky a lepárló profilját (profiljait?), esszenciáját igyekszik megjeleníteni, három különböző formában (bár szerintem erre az alapsor is alkalmas,… drams.blog.hu
blog.hu

Archívum

  • 2019 július (1)
  • 2019 június (1)
  • 2018 január (2)
  • 2017 június (1)
  • 2017 április (1)
  • 2017 március (2)
  • 2017 február (2)
  • 2017 január (1)
  • 2016 december (1)
  • 2016 november (1)
  • 2016 október (3)
  • Tovább...

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML

Egyéb

egyszerű, könnyű, különleges
süti beállítások módosítása
Dashboard