A napokban ismét találkoztunk az articsókával. Articsókákkal, mert rögtön kettő is érkezett. Régebbről már ismertük egymást, frissen és konzervben is. Néha pizzán. De ezek nem voltak emlékezetes randevúk.
Nálunk idegen ez a mediterrán növény, nem írhatom azt, hogy kimentem a kertbe, és vágtam húsz szép virágot. Ezért nem is nagyon kísérleteztem vele eddig. És mert a finom részekhez, a szívhez és a levelek húsos részéhez elég nehéz hozzájutni. A csészelevelek hegye szúr-vág, a fejek tetejét lemetszeni talán éles ollóval lehet legkönnyebben. Én séfkéssel nyiszatoltam el a növényt, veszélyes volt.
Szóval, megnéztem, mit csinálnak azok a szerencsés franciák, akik úgy tudják kezdeni a receptjüket, hogy: "kimentem a kertbe, és vágtam egy kosár gyönyörű articsókát.". Olvasgattam, és leginkább a töltött-sült variációk fogtak meg. Kitaláltam a saját töltelékemet, és nekiláttam.
Az articsóka előkészítése
Egy tálba hideg vizet tettem és belecsavartam egy citrom levét.
Éles késsel alul levágtam a növény szárát, majd a felső körülbelül egyharmadát is. Amennyire csak tudtam, szétnyitottam a leveleket, és kikapartam a szívéből, ami bent van neki a mélyben, szóval a szívéből a szőrszerű bolyhokat. Az összeset. Az articsóka gyorsan barnul, így, amíg kapargáltam, kanállal, késsel, többször bemerítettem a citromos vízbe. Amikor végre végeztem velük, beletettem őket a vízbe. Ekkora már engem is teljesen kivert a víz. Vajon jól csináltam? Ezt kérdezgettem magamtól, mert nem látni ám teljesen bele a kehelybe. De igen, jól csináltam.
A krém
A krémet pikk-pakk összedobtam. 10 dkg francia pulykasonkát összekevertem 5 dkg reszelt comté sajttal, 1 dl creme fraiche-sel, sóztam, borsoztam.
A töltött articsóka elkészítése
A készre gyötört articsókát alaposan lecsepegtettem, majd jó púposan beletöltöttem a krémet. Enyhén sóztam és borsoztam őket. Egy kicsi, nem fém lábasban (ami sütőben is használható) megolvasztottam egy evőkanálnyi vajat, beleültettem őket, 1:1 arányban vizet és fehér bort öntöttem alájuk, annyit, hogy az alsó harmadukat ellepje. (ha fém lábast használunk, végképp megbarnul az articsóka, én kerámiában főztem). Fedő alatt pároltam őket. Ekkor semmi remény nem látszott arra, hogy belátható időn belül megpuhulnak. Kő kemények voltak, de a konyhában terjengő illat legalább nagyon jó és nagyon franciás volt. Így bizalmat szavaztam nekik.
Körülbelül 45 percet pároltam őket, majd áthelyeztem a lábast 200 fokra előmelegített sütőben és 5-10 perc alatt megpirítottam őket.
Hogyan ettük?
Először a levelet bontogattuk le, melegen. Az alsó részük, ahol a szívhez csatlakoznak, húsos és puha lett. Amikor elfogytak a levelek, jött a még jobb rész: a virág szíve, ami ugyancsak puha lett, és a töltelékkel együtt elégedett sóhajokat váltott ki a készítőből és az ötletgazdából is. Utóbbi egy gourmet gyermek, az ő kívánságára készült az étel.
A főzőlét be lehet sűríteni mártásnak, kevés keményítővel. És akkor lehet mártogatni is!
Előételnek ajánlott.
Bevásárlólista
2 articsóka
10 dkg francia pulykasonka
5 dkg comté sajt
1 dl creme fraiche (keményebb, esetleg tejföl)
só, bors
1 citrom leve
1 dl fehérbor
egy evőkanál vaj
Ha tetszett a poszt, kövess Facebook-on is.