A francia konyhában is használják a rétestésztához hasonló filo tésztát, ami a közel-keleti konyha egyik bevett alapanyaga, ebből csinálják a bureket és a baklavát is. Annyiban tér el a mi rétestésztánktól, hogy nincs benne tojás, ettől eltekintve ugyanúgy kell használni a vékony lapokat. Én most nem kaptam ilyet, ezért rétestésztával dolgoztam. Az eredmény egy könnyű, zöldséges-húsos pite: ott puha, ahol kell és ott ropog, ahol szükséges:) Ami pedig nagyon extra benne: finom, karakteres goji bogyó is került bele. Egy Velencében tálalt fogás adta az ötletet: póréból készült kapribogyós lekvárba főzték a goji bogyót, amit fűszeres sült garnéla mellé adtak, és hihetetlenül jó volt. (A bogyót a DM-ben is megveheted, nem kell a Távol-Keleten gyűjtögetni.) Ha egyszerűbben hozzáférhető aszalványt szeretnénk, bátran használható aszalt áfonya, kökény vagy barack is.
A tojásos tejről puha lesz a pite teteje.
A húsos réteslepény elkészítése
Gépben felaprítok 30 dkg cukkinit, egy fej lilahagymát és 3 gerezd fokhagymát. Kevés olívaolajon lepirítom a hagymákat, hozzáadok 45 dkg darált marhahúst, lesütöm. Hozzáadok 18 szem aszalt goji bogyót. Sózom, borsozom, és a következőkkel fűszerezem: egy csipet őrölt fahéj és egy késhegynyi őrölt cayenne bors, egy evőkanál szárított oregano, 1 kávéskanál őrölt gyömbér, 1 kávéskanál őrölt római kömény.
Kikenek zsiradékkal egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát. Kibélelem 4 réteslappal, melyeket ecsettel megkenek olívaolajjal. Úgy bélelem ki a formát, hogy a réteslapok túllógjanak a forma peremén, mert a végén vissza fogom őket hajtani. Egy következő réteslapot akkorára hajtogatok, mint a forma alja és beteszem a formába, a négy már behelyezett lapra. Ez ad majd tartást a pite aljának. A kibélelt formába öntöm a ragut. A megmaradt 3 réteslappal betakarom a tetejét, majd ráhajtom az alsó négy lap lelógó részeit. A pite tetejét meglocsolom 1 dl tej és 1 felvert tojás keverékével.
180 fokon 30 percet sütöm, amíg szép színt kap. Langyosan szeletelem.
Bevásárlólista
1 csomag réteslap (8 lap)
45 dkg darált marhahús
30 dkg cukkini
1 lilahagyma
3 gerezd fokhagyma
18 szem szárított goji bogyó (DM-ben kapható)
só, bors, őrölt fahéj és őrölt cayenne bors
1 evőkanál szárított oregano
1 kávéskanál őrölt gyömbér
1 kávéskanál őrölt római kömény
1 dl tej
1 tojás