Egy újabb meggyes/cseresznyés pite? Ne legyints, mert ez tényleg különleges! Úgy képzelem, ilyet a mesékben sütnek az anyókák. Csak friss gyümölcsből készíthető el, a fagyasztott ide nem lesz jó. Tehát most érdemes megcsinálni, amikor a meggynek és a cseresznyének is szezonja van!
A sütemény nem tartalmaz hagyományos cukrot és búzalisztet.
A titok, hogy a meggyet (vagy cseresznyét) egészben teszem bele: finoman engedem bele az elősütött tésztába. Egy dologra kell figyelni: ha kisebb vagy nagyobb formában sütöd, mint az enyém, számítsd ki pontosan a kerületét, és a kapott számnak megfelelően arányosítsd a tészta mennyiségét. Különben vagy túl magas, vagy túl lapos lesz a tészta és nem sikerül a dolog.
A clafoutisba egészbe kerül bele a cseresznye/meggy, nem kell magozni. Ez csodajó, mert kevesebb a munka és a sülő mag mandulás aromát is ad a desszertnek.
A mesesüti elkészítése:
2 tojást és 2 tojássárgáját összekeverek 15 dkg nyírfacukorral. Hozzáadok 13 dkg creme fraiche-t. Ne ijedj meg, ha nincs! Nyugodtan helyettesíthető tejföl és mascarpone keverékével. Végül laza mozdulatokkal a masszához keverek 2 dkg kukoricakeményítővel elkevert 13 dkg kókuszlisztet. 180 fokon 10 percig elősütöm egy 26-cm-es kiolajozott, rizs- vagy egyéb liszttel kiszórt, kapcsos formában. 10 perc után kiveszem a sütőből, majd egyenként beleengedem a tésztába a meggyet, úgy, hogy a szára felfelé nézzen. Úgy 35-40 szemre lesz szükség. Nekem 36 volt.:) Ezt követően visszateszem a sütőbe a clafoutis-t, és még 20-25 percig sütöm.
Ha langyosra sült, lehet szeletelni, és gyorsan eltüntetni az egészet. 4 személy részére lesz elég.
Bevásárlólista
26 cm-es tortaformához:
13 dkg kókuszliszt
15 dkg nyírfacukor
2 dkg kukoricakeményítő
2 tojás
2 tojássárgája
13 dkg creme fraiche (vagy tejföl és mascarpone fele-fele arányban)
35-40 szem meggy, szárával együtt
Ha tetszett a poszt, kövess Facebook-on is.