Az egészséges francia

Francia pite - csak eper és semmi hagyományos cukor

Francia pite - csak eper és semmi hagyományos cukor

Egy nagy klasszikus megreformálva - tarte a la fraise

Azt kell mondanom, életem legjobban sikerült tarte-ját tarthattam a kezemben és a számban! Tö-ké-le-tes! Az íze, az állaga, mindene ötcsillagos! És közben úgy eheted, hogy tudod, nem ártasz vele magadnak, ugyanis ez a francia epertorta nem tartalmaz hagyományos cukrot. A tészta és a töltelék is vegán, én megkentem ugyan tojással, de ha nem teszed, a torta semmilyen állati eredetű összetevőt nem fog tartalmazni. Úgy bizony: ebben a csodálatosan omlós pitében nincs egy gramm vaj sem: extraszűz olívaolajjal készült. (Ha nagyon figyelsz a cukorbeviteledre, akkor viszont számolnod kell az étkezési keményítő szénhidráttartalmával.)

eprestarte_4.jpg

Olívabogyós formában sült - az alkalomhoz illően. Szuper még benne, hogy az alsó lapot nem kell elősütni, villával viszont szurkáld meg, mielőtt rátöltöd a tölteléket. Nem ázik el, nem lesz szalonnás. Csak gyönyörű.

eprestarte_1.jpg

A francia epres pite elkészítése

Először a tölteléket készítem el. Kiolvasztok 85 dkg fagyasztott, apróbb szemű epret, majd leöntöm róla a levet, amit engedett. Villával kicsit megtöröm, ha enged még levet, azt is leöntöm róla. Hozzáadok egy csésze, azaz 250 ml nyírfacukrot és három evőkanál kukoricakeményítőt, majd egy lábasban forrásig főzöm. Félreteszem.

Összekeverek 25 dkg finomlisztet (én most extra finom süteménylisztet használtam, de a sima finomliszt is ugyanolyan jó lesz) és 25 dkg teljes kiőrlésű lisztet két nagy csipet sóval. Hozzáöntök 240 ml extra szűz olívaolajat, és villával elkeverem a liszttel. Ezután hozzáöntök egy csésze, vagyis 250 ml, hűtőben lehűtött vizet, azt is villával keverem el. Ezután még hozzáadok kb. fél csésze, vagyis 125 ml hideg vizet, annyit, hogy a tésztának galuska állaga legyen. Ezek után az egyik kezembe veszek 15 dkg finomlisztet, és elkezdem a tésztára szitálni, miközben a másik kezemmel gyúrni kezdem. Puha, ruganyos, pizzatészta szerű állagú tésztát készítek, gyors mozdulatokkal (hogy mennyi lisztet kell hozzáadni, az függ a liszt minőségétől).

A sütőt 200 fokra előmelegítem.

A tésztát két részre osztom, kb. 3/5-2/5 arányban. A nagyobb gombócból akkora kört nyújtok, hogy a sütőtál oldalát is fedje és szépen kibélelem vele a tálat. Megszurkálom a tésztát, majd elsimítom rajta az epret. A kisebb tésztagombócot is kinyújtom, és befedem vele a pitét. Megszurkálni nem kell, viszont a közepére vágok egy lyukat, itt távozni tud sülés közben a felesleges gőz. Megkenem tojással, amiben elkeverek két evőkanál vizet.

A pite 25-30 perc alatt megsül.

Olyan szépen egyben van, hogy a bátrabbak a teljes kihűlés után akár ki is boríthatják a formából. Sütés után 3-4 órát hűtsd szobahőmérsékleten, majd újabb 4-5-öt hűtőszekrényben. 3-4 óra után, langyosan is szeletelhető és ehető, de az igazi 7-9 óra hűtés után lesz!

eprestarte_3.jpg

 Hozzávalók - 28-30 cm átmérőjű tortaformához

a töltelékhez:

85 dkg fagyasztott eper, lecsöpögtetve

3 ek. kukoricakeményítő

egy csésze/250 ml nyírfacukor

a tésztához:

25 dkg extra finom süteményliszt

25 dkg teljes kiörlésű búzaliszt

10-15 dkg finomliszt

1,5 csésze/425 ml hideg víz

240 ml extra szűz olívaolaj

két csipet só

kenéshez: tojás+ 2 ek. víz

Ha tetszett a blog, kövess Facebook-on is.

4 komment eper olívaolaj desszert vegán teljes kiőrlésű liszt kukoricakeményítő nyírfacukor hagyományoscukor mentes Tovább
Francia pite - csak eper és semmi hagyományos cukor Tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
4 komment

Ajánlott bejegyzések:

  • Mirza ghasemi – egy padlizsánkrém története Mirza ghasemi – egy padlizsánkrém története
  • Duplakrumplis halas gratin Duplakrumplis halas gratin
  • Salátás muffin Salátás muffin
  • A-C-E saláta A-C-E saláta
  • Rukkolás süteménykenyér Rukkolás süteménykenyér

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegesfrancia.blog.hu/api/trackback/id/tr747643134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Adi21 2015.07.24. 10:48:05

Kicsit osszezavarodtam. Azzal reklamozod, hogy semmi cukor nincs benne, akkor a csesze nyirfacukor az vmi kategorian kivuli dolog?
Válasz erre 

az egészséges francia 2015.07.27. 09:28:07

Nem tartalmaz "hagyományos" cukrot. Javítottam a címet. (kristánycukor GI=68, nyírfacukor GI=7).
Válasz erre 

GasztroMenza 2015.08.11. 10:10:49

@Adi21: A nyírfacukornak vagy másnéven xilit-nek csak a nevében van benne, hogy cukor, de nem az. Ez egy természetes édesítőszer. Így a "semmi cukor" kifejezés tökéletesen megállja a helyét, mert cukormentes a süti. :)
Válasz erre 

az egészséges francia 2015.08.11. 12:50:39

Bizony. És nem is értem, hogyan lehetett neki ennyire, de ennyire rossz és félrevezető nevet adni.
Válasz erre 
Mégsem
Mégsem

Megjegyzés:
Facebook Instagram

Az egészséges francia

Olyan könnyeden akarok főzni, mint a franciák és szeretem a konyhájukat is. Szeretek enni, de még jobban szeretnék egészséges maradni. Mai és hagyományos recepteket főzök egészségesen, sok ötlettel. Mangeons comme les francais! A receptekben a "hozzáadott cukortól mentes" és a "cukormentes" kifejezések arra utalnak, hogy az ételbe a konyhai elkészítés során nem kerül répa-, szőlő-, fruktóz-, nád-, kókuszvirág stb. cukor. Az édesítés más módjait is igyekszem kerülni, legyen szó mesterséges vagy természetes szerekről. A kész hozzávalók (pl. növényi tej) tartalmazhatnak rejtett cukrokat, illetve minden egyéb hozzávaló tartalmazhat cukrot (pl. gyümölcsök, aszalványok, csokoládé, ha nem jelölöm külön, hogy cukormentes.). A cél egy egészségesebb étkezés, és nem dietetikai javaslatok, tanácsadás. Ha szeretnél kapcsolatba lépni velem, itt teheted meg: azegeszsegesfrancia(kukac)gmail.com

Keresés

Bejegyzések

  • Áfonyás-barackos pite
  • Mirza ghasemi – egy padlizsánkrém története
  • Ropogós zöldséges pite
  • Mogyorós zsemle
  • Nyári quinoasaláta
  • A legfinomabb húsvéti tojások
  • Édeskrumplis csirkefasírt
  • Kéksajtos zellerkrémleves
  • Duplakrumplis halas gratin
  • Salátás muffin

Friss topikok

  • Wulfie: Pont meguntam a szokásos köretet, rizs, krumpli stb.. úgyhogy most ki fogom próbálni a quinoát, mi... (2019.07.21. 18:52) Nyári quinoasaláta
  • Attilajukkaja: "ismerős nátrium-glutamát illat" Tudtommal, annak nincs illata. A vietnámi pho levesnek marhahús é... (2019.06.21. 18:33) Mirza ghasemi – egy padlizsánkrém története
  • Wulfie: Megcsináltuk! Bizonyítékom van rá, hogy istenien finom és egyszerű recept! Nem szeretek 1 óránál t... (2019.05.17. 10:31) Nagyon-nagyon citromtorta
  • nagypapi: A lazac bőrét remélem, nem a macska ette meg, hanem ropogósra sütötted, és elrágcsáltad :) (2019.04.04. 16:23) Duplakrumplis halas gratin
  • gyengetölcser: na, 2 kisebb almat vagtam fel, a negyedeket felszeleteltem, de siman elbirt volna meg 2-t. Csak ne... (2017.11.20. 20:29) Csokitorta cukkiniból - lépésről lépésre

Címkék

3 hozzávaló (1) áfonya (2) áfonyás pite (1) alaplé (1) alma (4) almaleves (1) almás palacsinta (1) amuse bouche (1) ánizs (1) appenzeller (1) arany durbincs (1) articsóka (2) aszalt szilva (1) avokádó (1) Az utolsó nap éjszakája (1) bab (1) babérlevél (1) baharat (1) balzsamecet (2) banán (2) barack (2) barackos pite (1) bárány (1) bárányborda (1) báránygerinc (1) báránykotlett (1) barna cukor (1) bazsalikom (3) bisztró konyha (1) bleu dAuvergne (1) Blue dAuvergne (1) borecet (1) bors (2) borsó (2) brie (1) brokkoli (1) brownie (1) camembert (1) cayenne bors (2) cékla (3) cheddar (1) citrom (9) citromlé (2) citromtorta (1) clafoutis (2) comté (6) cottage cheese (1) creme fraiche (11) csirke (4) csirkemáj (2) csokoládé (3) csokoládécsepp (1) csrikemell (2) cukkini (10) cukkinivirág (1) cukormentes (1) datolya (1) desszert (23) dijoni mustár (2) dió (1) dióolaj (1) durbincs (1) édesburgonya (5) édeskömény (2) édeskrumpli (3) egytál (2) egytálétel (8) előétel (12) ementáli (1) eper (4) étcsokoládé (2) extraszűz olívaolaj (1) fahéj (5) fasírt (2) fehérbab (1) fehérbor (3) fehérborecet (1) fejessaláta (1) felesborsó (1) feta (2) filo (1) filo helyett (1) fleur de sel (1) fodormenta (1) főétel (1) fokhagyma (7) forhagyma (1) fougasse (1) főzés nélkül (1) fromage blanc (1) füge (2) fügeszósz (1) füstölt lazac (1) füstölt libamell (1) füstölt só (1) galette (1) garnéla (1) gluténmentes (3) goji bogyó (1) gomba (3) grana padano (1) Grassalkovich Gamay Noir Rosé (1) gratin (2) grill (1) gruyere (5) gyömbér (2) gyümölcs (4) gyümölcsös pite (1) hagyma (2) hagyományoscukor mentes (2) hajdina (1) hal (2) halfilé (2) hónapos retek (1) hozzáadott cukormentes (1) hozzáadott cukor mentes (6) hozzáadott glutén-mentes (5) hurka (1) húsmentes (3) húsvét (1) joghurt (6) kacsa (1) kacsamáj (1) kacsaszárnytő (1) kakaó (1) kakukkfű (3) kalifornai paprika (2) karfiol (3) karfiolkuszkusz (2) karfiolpalacsinta (1) karfioltorta (1) kávé (1) kecskesajt (1) kéksajt (3) keksz (1) kelbimbó (1) kelkáposzta (1) keményítő (1) kenyér (2) kenyérliszt (1) kert (1) kertészkedés (1) kesudió (1) koktél (1) koktélparadicsom (2) kókuszliszt (2) kókuszolaj (1) kókuszvirágcukor (1) kókuszzsír (1) kolbász (2) konyhakert (1) köret (10) koriander (2) körte (3) krém (1) krémes túró (1) krémleves (1) krémsajt (3) krumpli (4) krumplipüré (1) kukoricakeményítő (4) kurkuma (2) kuszkusz (1) lazac (3) lekvár (2) leveles tészta (5) lilahagyma (1) lila krumpli (1) lime (3) limonádésüti (1) liszt (2) magos mustár (1) máj (1) majonéz (1) majoranna (1) mandula (5) mangó (1) maracuja (1) marhahús (3) marinált tojás (1) mártás (1) mártogatós (1) mártogatós krém (1) márványsajt (2) mascarpone (1) matcha tea (1) max 6 perc (2) mazsola (1) meggy (3) menta (3) metélőhagyma (2) méz (2) mimolette (1) mini pite (1) mirza gashemi (1) mogyoró (1) mozarella (1) muffin (1) mustár (5) Nagygombos (1) narancs (1) nektarin (1) nemmentes (1) növényi főzőkrém (2) nyári (1) nyírfacukor (16) nyírfacukor por (4) olajbogyó (2) olívaolaj (15) omlett (2) ördögi tojás (1) pác (1) padlizsán (3) pain depice (1) palacsinta (3) panchetta (1) panko (1) paprika (1) paradicsom (9) paradicsomlekvár (2) paradicsomszósz (1) pármai sonka (1) parmentier (1) parmezán (11) pekándió (3) Pepin (1) perzsa (1) petit fours (1) petit pain (1) petrezselyemzöld (5) Philadelphia krémsajt (3) pite (6) pitypang (1) pitypanglevél (1) póréhagyma (2) portói (1) prágai sonka (1) prosciutto (1) provence (1) Provence (2) pulykamell (1) pulykasonka (1) püré (2) püspökkenyér (1) puy lencse (1) quiche (4) quinoa (3) quinoapehely (1) ramekin (2) reggeli (2) répa (9) retek (1) rétestészta (1) ribizli (1) ricotta (3) rizsliszt (3) rizstej (2) rizs főzőkrém (2) Roquefort (1) roquefort (1) rozé (1) rozmaring (6) rukkola (4) sajt (7) saláta (6) sárgabarack (1) sárgaborsó (1) serpenyős süti (1) snidling (2) só (1) sonka (4) sonkás püspökkenyér (1) sóvirág (1) spárga (2) spenót (2) stilton (1) sült csirke (1) sült saláta (1) sütemény (7) sütőtök (1) szalonna (2) szárnyasmáj (1) szárnyasmáj terrine (1) szerecsendió (1) szívsaláta (1) szójaszósz (2) szőlő (1) szósz (1) tartelette (2) tarte au citron meringuee (1) tej (1) tejmentes (2) tejszín (8) teljes kiőrlésű (2) teljes kiőrlésű búzaliszt (11) teljes kiőrlésű kenyér (2) teljes kiőrlésű liszt (3) terrine (1) tojás (31) tojáshab (1) töltött cukkini (1) töltött körte (1) töltött padlizsán (1) töltött tojás (2) torta (3) toulouse-i kolbász (3) tükörtojás (1) uborka (2) üdvözlőfalat (1) újhagyma (1) vacsora (2) vagdalt (1) vaj (8) vanília (6) vaníliapor (1) vegán (3) vinaigrette (1) vörösbor (2) vörös rizs (1) zabpehely (1) zabpehelyliszt (1) zabtej (1) zeller (3) zellergumó (1) zellerszár (2) zöldlencse (1) zöldség (8) zöldségdesszert (1) zöldségétel (4) zöldségkenyér (1) zöldségköret (2) zöldségpite (1) zöldségspagetti (2) zöldspárga (1) zselatin (1) zsemle (1) Címkefelhő

Blogajánló

Utazómalac Belgrádban – Hol eszik a helyi? Ha Belgrádra gondolsz, elsőre talán nem a gasztronómiai kalandok jutnak eszedbe, hanem a rakija és a balkáni hangulat. Pedig ez a város egy igazi aranybánya annak, aki nem Michelin-csillagos, hanem szívből főzött kajára vágyik. Én, az Utazómalac és hű társam Maci, természetesen ott ettünk, ahol a… vilagjarocucu.blog.hu
blog.hu

Archívum

  • 2019 július (1)
  • 2019 június (1)
  • 2018 január (2)
  • 2017 június (1)
  • 2017 április (1)
  • 2017 március (2)
  • 2017 február (2)
  • 2017 január (1)
  • 2016 december (1)
  • 2016 november (1)
  • 2016 október (3)
  • Tovább...

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML

Egyéb

egyszerű, könnyű, különleges
süti beállítások módosítása
Dashboard