Az egészséges francia

Creme fraiche házilag

Creme fraiche házilag

Creme fraiche maison

Az egyik legkellemetlenebb ügy, ha kitalálok egy ételt és nem kapok hozzávalót sehol. Creme fraiche-t sem könnyű vásárolni, nem sok helyen és nem mindig lehet kapni, és van, hogy ha kapok is, a minősége nem a legjobb. Ha vidéken vagyok, a helyzet reménytelen ez ügyben. Megnéztem hát, hogyan készítik otthon a franciák és kitaláltam a saját módszeremet. Az eredmény jó ízű, krémes, kellően sűrű. És nem utolsó szempont, hogy az ára is sokkal kedvezőbb így, "maison", azaz házilag. Ráadásul garantáltan tudod, hogy mi kerül bele.

creme_fraiche_maison_1.JPG

A házi creme fraiche-hez 0,33 l, legalább 30%-os, jó minőségű, friss, nem tartósított tejszínt összekeverek 150 gramm bio, probiotikus joghurttal. Lezárt edényben 36-40 órát hagyom szobahőmérsékleten. Mire letelik az idő, egynemű krémet kapok. Ami eszméletlen finom! Beteszem a hűtőbe. Quiche-be, gyümölcsökhöz igen jó, ha kéznél van saját creme fraiche!

creme_fraiche_maison.JPG

Bevásárlólista

0,33 l Cserpes, friss tejszín

150 gramm Bergbauern probiotikus joghurt

Ha tetszett a poszt, kövess Facebook-on és Instagram-on is!

10 komment joghurt tejszín creme fraiche Tovább
Creme fraiche házilag Tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
10 komment

Ajánlott bejegyzések:

  • Salátás muffin Salátás muffin
  • A-C-E saláta A-C-E saláta
  • Krémes sült zeller Krémes sült zeller
  • Csirkés articsókás quiche Csirkés articsókás quiche
  • Májas-snidlinges cukkinikenyér Májas-snidlinges cukkinikenyér

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegesfrancia.blog.hu/api/trackback/id/tr128417794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sólyom Tomi 2016.02.26. 19:09:55

Nem egy fontos kérdés, de amúgy te tudsz franciául, vagy csak úgy csinálsz? A hitelesség miatt kérdezem (és mondom, ez nem túl fontos, mert nem kell, hogy hiteles légy, csak úgy érdekel engem).
Válasz erre 

az egészséges francia 2016.02.26. 19:40:58

@Sólyom Tomi: Szia, beszélek franciául. Nem tudom, milyen lehet "úgy csinálni, mintha tudnék.":) Pl. németül nem beszélek egyáltalán, és nem tudnék úgy csinálni.
Válasz erre 

Sólyom Tomi 2016.02.26. 20:45:03

@az egészséges francia: Köszönöm a választ!
Válasz erre 

Petra033 2016.02.27. 15:31:52

Ha már így offtopic csacsogunk, akkor csak felhívnám a figyelmedet, hogy allergia szempotjából a nyírfacukor a legallergénebb cukorfajta. Az elmúlt években az allergiás reakciók exponenciálisan nőnek. Egyik lányomnál jött ki, az orvos azt mondta csak nála már hetente vannak újak akiket ezzel diagnosztizáltak. Okozhat mind bőrtüneteket, mind fulladást...csak azért írom, hogy óvatosan vele, nekem az orvos azt javasolta ne álljunk rá egy édesítési módra se, használjunk méztől, fehércukron át gyümölcscukorig mindent, de ételenként váltogatva
Válasz erre 

az egészséges francia 2016.02.27. 18:15:21

@Petra033: Szia! Nem tudom, mennyire allergén, nem olvastam ennek utána. (Azt tudom csak, hogy fokozatosan kell hozzászoktatni a szervezetet és van ajánlott napi adag, mert okozhat kellemetlen tüneteket, főleg, ha hőkezelés nélkül fogyasztod. De ez nem allergia kérdése.) Minden étel okozhat allergiát arra érzékenyeknél. Te itt most tudományos alátámasztás nélküli állításokat tettél, saját tapasztalatokat sorolsz (ezeket nem vonom természetesen kétségbe), illetve egyetlen orvos állítását írod ide. Köszönöm az észrevételt, de ez így nem elfogadható. Azzal az állítással mit mondasz, hogy a legallergénebb cukorfajta? Van erre valahol adat? A cukrokra való allergia kutatott dolog és te ismersz eredményeket? Amire még törekszem: alapvetően az édes ízről, és általában a hozzáadott mindenféle cukorról, édesítésről igyekszem leszokni.
Válasz erre 

élhetetlen 2016.02.28. 13:00:09

„Creme fraiche-t sem könnyű vásárolni….Ha vidéken vagyok, a helyzet reménytelen ez ügyben.”. Viszont „Bergbauern, bio, probiotikus joghurt”, az vidéken minden sarkon kapható? Vagy viszed magaddal? Mert akkor a nehezen beszerezhető creme frainche-t is vihetnéd. Lehet, hogy jó a recepted, de a logikáddal van egy kis baj. Nem számít, fő az önbizalom.
Válasz erre 

az egészséges francia 2016.02.28. 13:32:57

@élhetetlen: Leírtam, hogy miből készült, azt nem írtam, hogy jelen esetben vidéken készítettem. Azt sem írtam, hogy vidéken vettem a joghurtot. Vidéken készítek másból, ami ott kapható. Például Cserpesből, mert az kapható, kisvárosi ABC-ben is. Szerintem is fontos az önbizalom.
Válasz erre 

CsakEzert 2016.02.29. 22:45:43

A sok fanyalgó után: Köszönöm. Jamie Oliver már a halálba kergetett, hogy a legjobb sütikhez ezt ajánlotta és sehol sem kaptam. Igaz, eddig lusta is voltam utánaolvasni, hogyan csináhatnék. Szóval köszi :)
Válasz erre 

krisz-nagy 2016.02.29. 22:58:47

Szia, most találtam rá a blogodra, és én is köszönöm a creme fraiche receptet, biztosan hasznát veszem majd. És már amúgy is jó néhány másikat is kinéztem, amiket el szeretnék készíteni. Szóval hajrá, vigyen csak tovább az önbizalmad :-)
Válasz erre 

az egészséges francia 2016.03.01. 09:59:36

@élhetetlen: Leírtam, hogy miből készült, azt nem írtam, hogy jelen esetben vidéken készítettem. Azt sem írtam, hogy vidéken vettem a joghurtot. Vidéken készítek másból, ami ott kapható. Például Cserpesből, mert az kapható, kisvárosi ABC-ben is. @CsakEzert: Szia, köszönöm! És nem ismerem J.O. sütireceptjeit, de felkeltetted a kíváncsiságom!
Válasz erre 
Mégsem
Mégsem

Megjegyzés:
Facebook Instagram

Az egészséges francia

Olyan könnyeden akarok főzni, mint a franciák és szeretem a konyhájukat is. Szeretek enni, de még jobban szeretnék egészséges maradni. Mai és hagyományos recepteket főzök egészségesen, sok ötlettel. Mangeons comme les francais! A receptekben a "hozzáadott cukortól mentes" és a "cukormentes" kifejezések arra utalnak, hogy az ételbe a konyhai elkészítés során nem kerül répa-, szőlő-, fruktóz-, nád-, kókuszvirág stb. cukor. Az édesítés más módjait is igyekszem kerülni, legyen szó mesterséges vagy természetes szerekről. A kész hozzávalók (pl. növényi tej) tartalmazhatnak rejtett cukrokat, illetve minden egyéb hozzávaló tartalmazhat cukrot (pl. gyümölcsök, aszalványok, csokoládé, ha nem jelölöm külön, hogy cukormentes.). A cél egy egészségesebb étkezés, és nem dietetikai javaslatok, tanácsadás. Ha szeretnél kapcsolatba lépni velem, itt teheted meg: azegeszsegesfrancia(kukac)gmail.com

Keresés

Bejegyzések

  • Áfonyás-barackos pite
  • Mirza ghasemi – egy padlizsánkrém története
  • Ropogós zöldséges pite
  • Mogyorós zsemle
  • Nyári quinoasaláta
  • A legfinomabb húsvéti tojások
  • Édeskrumplis csirkefasírt
  • Kéksajtos zellerkrémleves
  • Duplakrumplis halas gratin
  • Salátás muffin

Friss topikok

  • Wulfie: Pont meguntam a szokásos köretet, rizs, krumpli stb.. úgyhogy most ki fogom próbálni a quinoát, mi... (2019.07.21. 18:52) Nyári quinoasaláta
  • Attilajukkaja: "ismerős nátrium-glutamát illat" Tudtommal, annak nincs illata. A vietnámi pho levesnek marhahús é... (2019.06.21. 18:33) Mirza ghasemi – egy padlizsánkrém története
  • Wulfie: Megcsináltuk! Bizonyítékom van rá, hogy istenien finom és egyszerű recept! Nem szeretek 1 óránál t... (2019.05.17. 10:31) Nagyon-nagyon citromtorta
  • nagypapi: A lazac bőrét remélem, nem a macska ette meg, hanem ropogósra sütötted, és elrágcsáltad :) (2019.04.04. 16:23) Duplakrumplis halas gratin
  • gyengetölcser: na, 2 kisebb almat vagtam fel, a negyedeket felszeleteltem, de siman elbirt volna meg 2-t. Csak ne... (2017.11.20. 20:29) Csokitorta cukkiniból - lépésről lépésre

Címkék

3 hozzávaló (1) áfonya (2) áfonyás pite (1) alaplé (1) alma (4) almaleves (1) almás palacsinta (1) amuse bouche (1) ánizs (1) appenzeller (1) arany durbincs (1) articsóka (2) aszalt szilva (1) avokádó (1) Az utolsó nap éjszakája (1) bab (1) babérlevél (1) baharat (1) balzsamecet (2) banán (2) barack (2) barackos pite (1) bárány (1) bárányborda (1) báránygerinc (1) báránykotlett (1) barna cukor (1) bazsalikom (3) bisztró konyha (1) bleu dAuvergne (1) Blue dAuvergne (1) borecet (1) bors (2) borsó (2) brie (1) brokkoli (1) brownie (1) camembert (1) cayenne bors (2) cékla (3) cheddar (1) citrom (9) citromlé (2) citromtorta (1) clafoutis (2) comté (6) cottage cheese (1) creme fraiche (11) csirke (4) csirkemáj (2) csokoládé (3) csokoládécsepp (1) csrikemell (2) cukkini (10) cukkinivirág (1) cukormentes (1) datolya (1) desszert (23) dijoni mustár (2) dió (1) dióolaj (1) durbincs (1) édesburgonya (5) édeskömény (2) édeskrumpli (3) egytál (2) egytálétel (8) előétel (12) ementáli (1) eper (4) étcsokoládé (2) extraszűz olívaolaj (1) fahéj (5) fasírt (2) fehérbab (1) fehérbor (3) fehérborecet (1) fejessaláta (1) felesborsó (1) feta (2) filo (1) filo helyett (1) fleur de sel (1) fodormenta (1) főétel (1) fokhagyma (7) forhagyma (1) fougasse (1) főzés nélkül (1) fromage blanc (1) füge (2) fügeszósz (1) füstölt lazac (1) füstölt libamell (1) füstölt só (1) galette (1) garnéla (1) gluténmentes (3) goji bogyó (1) gomba (3) grana padano (1) Grassalkovich Gamay Noir Rosé (1) gratin (2) grill (1) gruyere (5) gyömbér (2) gyümölcs (4) gyümölcsös pite (1) hagyma (2) hagyományoscukor mentes (2) hajdina (1) hal (2) halfilé (2) hónapos retek (1) hozzáadott cukormentes (1) hozzáadott cukor mentes (6) hozzáadott glutén-mentes (5) hurka (1) húsmentes (3) húsvét (1) joghurt (6) kacsa (1) kacsamáj (1) kacsaszárnytő (1) kakaó (1) kakukkfű (3) kalifornai paprika (2) karfiol (3) karfiolkuszkusz (2) karfiolpalacsinta (1) karfioltorta (1) kávé (1) kecskesajt (1) kéksajt (3) keksz (1) kelbimbó (1) kelkáposzta (1) keményítő (1) kenyér (2) kenyérliszt (1) kert (1) kertészkedés (1) kesudió (1) koktél (1) koktélparadicsom (2) kókuszliszt (2) kókuszolaj (1) kókuszvirágcukor (1) kókuszzsír (1) kolbász (2) konyhakert (1) köret (10) koriander (2) körte (3) krém (1) krémes túró (1) krémleves (1) krémsajt (3) krumpli (4) krumplipüré (1) kukoricakeményítő (4) kurkuma (2) kuszkusz (1) lazac (3) lekvár (2) leveles tészta (5) lilahagyma (1) lila krumpli (1) lime (3) limonádésüti (1) liszt (2) magos mustár (1) máj (1) majonéz (1) majoranna (1) mandula (5) mangó (1) maracuja (1) marhahús (3) marinált tojás (1) mártás (1) mártogatós (1) mártogatós krém (1) márványsajt (2) mascarpone (1) matcha tea (1) max 6 perc (2) mazsola (1) meggy (3) menta (3) metélőhagyma (2) méz (2) mimolette (1) mini pite (1) mirza gashemi (1) mogyoró (1) mozarella (1) muffin (1) mustár (5) Nagygombos (1) narancs (1) nektarin (1) nemmentes (1) növényi főzőkrém (2) nyári (1) nyírfacukor (16) nyírfacukor por (4) olajbogyó (2) olívaolaj (15) omlett (2) ördögi tojás (1) pác (1) padlizsán (3) pain depice (1) palacsinta (3) panchetta (1) panko (1) paprika (1) paradicsom (9) paradicsomlekvár (2) paradicsomszósz (1) pármai sonka (1) parmentier (1) parmezán (11) pekándió (3) Pepin (1) perzsa (1) petit fours (1) petit pain (1) petrezselyemzöld (5) Philadelphia krémsajt (3) pite (6) pitypang (1) pitypanglevél (1) póréhagyma (2) portói (1) prágai sonka (1) prosciutto (1) Provence (2) provence (1) pulykamell (1) pulykasonka (1) püré (2) püspökkenyér (1) puy lencse (1) quiche (4) quinoa (3) quinoapehely (1) ramekin (2) reggeli (2) répa (9) retek (1) rétestészta (1) ribizli (1) ricotta (3) rizsliszt (3) rizstej (2) rizs főzőkrém (2) roquefort (1) Roquefort (1) rozé (1) rozmaring (6) rukkola (4) sajt (7) saláta (6) sárgabarack (1) sárgaborsó (1) serpenyős süti (1) snidling (2) só (1) sonka (4) sonkás püspökkenyér (1) sóvirág (1) spárga (2) spenót (2) stilton (1) sült csirke (1) sült saláta (1) sütemény (7) sütőtök (1) szalonna (2) szárnyasmáj (1) szárnyasmáj terrine (1) szerecsendió (1) szívsaláta (1) szójaszósz (2) szőlő (1) szósz (1) tartelette (2) tarte au citron meringuee (1) tej (1) tejmentes (2) tejszín (8) teljes kiőrlésű (2) teljes kiőrlésű búzaliszt (11) teljes kiőrlésű kenyér (2) teljes kiőrlésű liszt (3) terrine (1) tojás (31) tojáshab (1) töltött cukkini (1) töltött körte (1) töltött padlizsán (1) töltött tojás (2) torta (3) toulouse-i kolbász (3) tükörtojás (1) uborka (2) üdvözlőfalat (1) újhagyma (1) vacsora (2) vagdalt (1) vaj (8) vanília (6) vaníliapor (1) vegán (3) vinaigrette (1) vörösbor (2) vörös rizs (1) zabpehely (1) zabpehelyliszt (1) zabtej (1) zeller (3) zellergumó (1) zellerszár (2) zöldlencse (1) zöldség (8) zöldségdesszert (1) zöldségétel (4) zöldségkenyér (1) zöldségköret (2) zöldségpite (1) zöldségspagetti (2) zöldspárga (1) zselatin (1) zsemle (1) Címkefelhő

Blogajánló

179. The Master’s Anthology - NAS hármasfogat a Glendronachtól 2024 végén érkezett a hír, hogy a highlandi Glendronach egy korjelölés nélküli háromtagú sorozattal jelentkezik, The Master’s Anthology néven. A három whisky a lepárló profilját (profiljait?), esszenciáját igyekszik megjeleníteni, három különböző formában (bár szerintem erre az alapsor is alkalmas,… drams.blog.hu
blog.hu

Archívum

  • 2019 július (1)
  • 2019 június (1)
  • 2018 január (2)
  • 2017 június (1)
  • 2017 április (1)
  • 2017 március (2)
  • 2017 február (2)
  • 2017 január (1)
  • 2016 december (1)
  • 2016 november (1)
  • 2016 október (3)
  • Tovább...

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML

Egyéb

egyszerű, könnyű, különleges
süti beállítások módosítása
Dashboard
Mobil