Az egészséges francia

Parmezános pitypanglevél

Parmezános pitypanglevél

Jöjjön, aminek jönnie kell! Kaptam egy jó tippet a napihurka szerzőjétől, és elfogott a vágy, hogy pitypangot kóstoljak. Gyorsan utánanéztem, hogyan is kell ezt enni. A válasz: a legjobb tavasszal, amikor zsenge, mert később, a virágzás után a levelek túlzottan megkeseredhetnek. A levelek mehetnek salátába, de párolva, sütve is finomak, sőt, pestot is lehet belőlük csinálni. A pitypang, ami egészségre gyakorolt hatását illeti, szinte csodanövény. Több benne a fehérje, mint a spenótban, serkenti az anyagcserét, tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal (A-, C-, K vitamin, calcium, magnézium, réz, vas, cink). 

Nekivágtam, és nem bántam meg. Apukámnak is annyira ízlett, hogy fog készíteni máskor is.

Ennyit szedtem, a kertből. Eltávolítottam szárastól a virágokat, a bimbókat és az alsó, gyökérhez közeli részeket. Többször cserélt vízben, jól megmostam.

pitypang_elokeszuletek.jpg

Forró vízbe dobva pároltam pár percig, majd leszárítottam a leveleket egy konyharuhán. Közben feltettem melegedni 2,5 dl tejszínt, és amikor felforrt, beledobtam 3 gerezd fokhagymát. Elzártam a gázt és lefedtem. Megreszeltem egy csészényi parmezánt, és még 3-4 evőkanálnyit (kb. 10 dkg).

pitypang_hozzavalok.jpg

Kivajaztam egy hőálló formát, belerendeztem a leveleket. Felöntöttem a sózott, borsozott tejszínnel, amibe előzetesen belekevertem a csésze parmezánt, és amiből kivettem a fokhagymagerezdeket. Megraktam az egészet 10 dkg félbevágott, mini mozzarellagolyóval. Végül megszórtam a tetejét 3-3 evőkanálnyi zsemlemorzsával és parmezánnal.

pitypang_fazisok.jpg

Előmelegített sütőbe toltam, ahol 180 fokon fél órát sütöttem.

pitypang_megkezdve.jpg

Melegen megettük, sült bárány mellé lett a köret. Egyetek ti is pitypangot!:)

pitypang_kesz_mandulaaggal.JPG

Bevásárlólista

jó két maroknyi, mosott pitypanglevél

250 ml tejszín

3 gerezd fokhagyma

10 dkg parmezán (1 csésze- 250 ml+ 3-4 evőkanálnyi)

10 dkg mini mozarellagolyó

3 evőkanál zsemlemorzsa

kevés vaj, só, bors

Ha tetszett a poszt, kövess Facebook-on és Instagram-on is!

8 komment saláta pitypang köret tejszín fokhagyma parmezán mozarella pitypanglevél Tovább
Parmezános pitypanglevél Tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
8 komment

Ajánlott bejegyzések:

  • Áfonyás-barackos pite Áfonyás-barackos pite
  • Salátás muffin Salátás muffin
  • Krémes sült zeller Krémes sült zeller
  • Illatos őszi pite körtével, sajttal Illatos őszi pite körtével, sajttal
  • Maracujás süti Maracujás süti

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegesfrancia.blog.hu/api/trackback/id/tr388588000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Netuddki. 2016.04.14. 16:51:10

Bodri fúdsz! Friss, magyar és egészséges.
Válasz erre 

2016.04.14. 17:01:10

Azért a virága sem elhanyagolható. Finom, igazán egyedi aromás "mézet" lehet belőle készíteni cukor segítségével. Bármit is készítünk viszont a pitypangból, nagyon fontos, hogy a virágot embertől (és kutyától, macskától) érintetlen helyen szerezzük be. Ez alapszabály.
Válasz erre 

Jolka40 2016.04.14. 21:51:27

Ez olyan, mint a kőleves.
Válasz erre 

az egészséges francia 2016.04.15. 11:45:23

@Jolka40: Igen, oroszlánfogakkal:). Komolyra fordítva: nincs minden hozzávaló ingyen, de nem is luxuskategória. (Franciaországban egyébként termesztik a pitypangot, boltban lehet venni. Most pedig csak gyorsan rákerestem és 2 dl pitypangos üdítő a Culinarisban 600 forint.) Az oroszlánfog pedig egyébként a pitypang egyik francia neve: dent de lion.
Válasz erre 

az egészséges francia 2016.04.15. 11:57:03

@Rébusz: érdemes lenne kipróbálni a pitypangból készült mézet, szörpöt is, akinek van lehetősége és kedve, most gyűjthet. Azt mondják, nagyon finom.
Válasz erre 

2016.04.15. 16:47:17

@az egészséges francia: egy kis lingvisztika:-) : németül is oroszlánfog, vagyis Löwenzahn, és amikor elvirágzik, akkor lesz belőle Pustenblume, vagyis az az aranyos vidám gyerekek kedvence virág, amit megunhatatlanul szét lehet fújni. Magyarul tudtommal gyermekláncfű a neve sárga virágként és a gömbölyű szöszszirmokkal lesz pitypang. Mézet évekkel ezelőtt készítettem sikerrel Maria Treben utasításai alapján. Jellegzetes illata és fűszeres íze van.
Válasz erre 

2016.04.15. 16:54:10

Eszembe jutott még egy régebbi mesekönyv is Pitypang a hiú oroszlán címmel. Egy kis nyelvi és botanikai háttérismerettel már nem is csodálkozik az ember, hogy adhatott valaki ilyen nevet egy oroszlánnak :-) . Kisgyerekes családok pitypangméz és szörp készítése közben stílusosan még ezt a mesét is elolvashatják, elnézegethetik közösen.
Válasz erre 

Jolka40 2016.04.15. 17:07:13

A levele olyan élesen fogazott, mint az oroszlán fogai. Egyébként nagyon életrevaló növény, ahol egyszer megtelepszik, többé ki sem lehet irtani. Hogy ehető, erre még sohasem gondoltam.
Válasz erre 
Mégsem
Mégsem

Megjegyzés:
Facebook Instagram

Az egészséges francia

Olyan könnyeden akarok főzni, mint a franciák és szeretem a konyhájukat is. Szeretek enni, de még jobban szeretnék egészséges maradni. Mai és hagyományos recepteket főzök egészségesen, sok ötlettel. Mangeons comme les francais! A receptekben a "hozzáadott cukortól mentes" és a "cukormentes" kifejezések arra utalnak, hogy az ételbe a konyhai elkészítés során nem kerül répa-, szőlő-, fruktóz-, nád-, kókuszvirág stb. cukor. Az édesítés más módjait is igyekszem kerülni, legyen szó mesterséges vagy természetes szerekről. A kész hozzávalók (pl. növényi tej) tartalmazhatnak rejtett cukrokat, illetve minden egyéb hozzávaló tartalmazhat cukrot (pl. gyümölcsök, aszalványok, csokoládé, ha nem jelölöm külön, hogy cukormentes.). A cél egy egészségesebb étkezés, és nem dietetikai javaslatok, tanácsadás. Ha szeretnél kapcsolatba lépni velem, itt teheted meg: azegeszsegesfrancia(kukac)gmail.com

Keresés

Bejegyzések

  • Áfonyás-barackos pite
  • Mirza ghasemi – egy padlizsánkrém története
  • Ropogós zöldséges pite
  • Mogyorós zsemle
  • Nyári quinoasaláta
  • A legfinomabb húsvéti tojások
  • Édeskrumplis csirkefasírt
  • Kéksajtos zellerkrémleves
  • Duplakrumplis halas gratin
  • Salátás muffin

Friss topikok

  • Wulfie: Pont meguntam a szokásos köretet, rizs, krumpli stb.. úgyhogy most ki fogom próbálni a quinoát, mi... (2019.07.21. 18:52) Nyári quinoasaláta
  • Attilajukkaja: "ismerős nátrium-glutamát illat" Tudtommal, annak nincs illata. A vietnámi pho levesnek marhahús é... (2019.06.21. 18:33) Mirza ghasemi – egy padlizsánkrém története
  • Wulfie: Megcsináltuk! Bizonyítékom van rá, hogy istenien finom és egyszerű recept! Nem szeretek 1 óránál t... (2019.05.17. 10:31) Nagyon-nagyon citromtorta
  • nagypapi: A lazac bőrét remélem, nem a macska ette meg, hanem ropogósra sütötted, és elrágcsáltad :) (2019.04.04. 16:23) Duplakrumplis halas gratin
  • gyengetölcser: na, 2 kisebb almat vagtam fel, a negyedeket felszeleteltem, de siman elbirt volna meg 2-t. Csak ne... (2017.11.20. 20:29) Csokitorta cukkiniból - lépésről lépésre

Címkék

3 hozzávaló (1) áfonya (2) áfonyás pite (1) alaplé (1) alma (4) almaleves (1) almás palacsinta (1) amuse bouche (1) ánizs (1) appenzeller (1) arany durbincs (1) articsóka (2) aszalt szilva (1) avokádó (1) Az utolsó nap éjszakája (1) bab (1) babérlevél (1) baharat (1) balzsamecet (2) banán (2) barack (2) barackos pite (1) bárány (1) bárányborda (1) báránygerinc (1) báránykotlett (1) barna cukor (1) bazsalikom (3) bisztró konyha (1) bleu dAuvergne (1) Blue dAuvergne (1) borecet (1) bors (2) borsó (2) brie (1) brokkoli (1) brownie (1) camembert (1) cayenne bors (2) cékla (3) cheddar (1) citrom (9) citromlé (2) citromtorta (1) clafoutis (2) comté (6) cottage cheese (1) creme fraiche (11) csirke (4) csirkemáj (2) csokoládé (3) csokoládécsepp (1) csrikemell (2) cukkini (10) cukkinivirág (1) cukormentes (1) datolya (1) desszert (23) dijoni mustár (2) dió (1) dióolaj (1) durbincs (1) édesburgonya (5) édeskömény (2) édeskrumpli (3) egytál (2) egytálétel (8) előétel (12) ementáli (1) eper (4) étcsokoládé (2) extraszűz olívaolaj (1) fahéj (5) fasírt (2) fehérbab (1) fehérbor (3) fehérborecet (1) fejessaláta (1) felesborsó (1) feta (2) filo (1) filo helyett (1) fleur de sel (1) fodormenta (1) főétel (1) fokhagyma (7) forhagyma (1) fougasse (1) főzés nélkül (1) fromage blanc (1) füge (2) fügeszósz (1) füstölt lazac (1) füstölt libamell (1) füstölt só (1) galette (1) garnéla (1) gluténmentes (3) goji bogyó (1) gomba (3) grana padano (1) Grassalkovich Gamay Noir Rosé (1) gratin (2) grill (1) gruyere (5) gyömbér (2) gyümölcs (4) gyümölcsös pite (1) hagyma (2) hagyományoscukor mentes (2) hajdina (1) hal (2) halfilé (2) hónapos retek (1) hozzáadott cukormentes (1) hozzáadott cukor mentes (6) hozzáadott glutén-mentes (5) hurka (1) húsmentes (3) húsvét (1) joghurt (6) kacsa (1) kacsamáj (1) kacsaszárnytő (1) kakaó (1) kakukkfű (3) kalifornai paprika (2) karfiol (3) karfiolkuszkusz (2) karfiolpalacsinta (1) karfioltorta (1) kávé (1) kecskesajt (1) kéksajt (3) keksz (1) kelbimbó (1) kelkáposzta (1) keményítő (1) kenyér (2) kenyérliszt (1) kert (1) kertészkedés (1) kesudió (1) koktél (1) koktélparadicsom (2) kókuszliszt (2) kókuszolaj (1) kókuszvirágcukor (1) kókuszzsír (1) kolbász (2) konyhakert (1) köret (10) koriander (2) körte (3) krém (1) krémes túró (1) krémleves (1) krémsajt (3) krumpli (4) krumplipüré (1) kukoricakeményítő (4) kurkuma (2) kuszkusz (1) lazac (3) lekvár (2) leveles tészta (5) lilahagyma (1) lila krumpli (1) lime (3) limonádésüti (1) liszt (2) magos mustár (1) máj (1) majonéz (1) majoranna (1) mandula (5) mangó (1) maracuja (1) marhahús (3) marinált tojás (1) mártás (1) mártogatós (1) mártogatós krém (1) márványsajt (2) mascarpone (1) matcha tea (1) max 6 perc (2) mazsola (1) meggy (3) menta (3) metélőhagyma (2) méz (2) mimolette (1) mini pite (1) mirza gashemi (1) mogyoró (1) mozarella (1) muffin (1) mustár (5) Nagygombos (1) narancs (1) nektarin (1) nemmentes (1) növényi főzőkrém (2) nyári (1) nyírfacukor (16) nyírfacukor por (4) olajbogyó (2) olívaolaj (15) omlett (2) ördögi tojás (1) pác (1) padlizsán (3) pain depice (1) palacsinta (3) panchetta (1) panko (1) paprika (1) paradicsom (9) paradicsomlekvár (2) paradicsomszósz (1) pármai sonka (1) parmentier (1) parmezán (11) pekándió (3) Pepin (1) perzsa (1) petit fours (1) petit pain (1) petrezselyemzöld (5) Philadelphia krémsajt (3) pite (6) pitypang (1) pitypanglevél (1) póréhagyma (2) portói (1) prágai sonka (1) prosciutto (1) Provence (2) provence (1) pulykamell (1) pulykasonka (1) püré (2) püspökkenyér (1) puy lencse (1) quiche (4) quinoa (3) quinoapehely (1) ramekin (2) reggeli (2) répa (9) retek (1) rétestészta (1) ribizli (1) ricotta (3) rizsliszt (3) rizstej (2) rizs főzőkrém (2) roquefort (1) Roquefort (1) rozé (1) rozmaring (6) rukkola (4) sajt (7) saláta (6) sárgabarack (1) sárgaborsó (1) serpenyős süti (1) snidling (2) só (1) sonka (4) sonkás püspökkenyér (1) sóvirág (1) spárga (2) spenót (2) stilton (1) sült csirke (1) sült saláta (1) sütemény (7) sütőtök (1) szalonna (2) szárnyasmáj (1) szárnyasmáj terrine (1) szerecsendió (1) szívsaláta (1) szójaszósz (2) szőlő (1) szósz (1) tartelette (2) tarte au citron meringuee (1) tej (1) tejmentes (2) tejszín (8) teljes kiőrlésű (2) teljes kiőrlésű búzaliszt (11) teljes kiőrlésű kenyér (2) teljes kiőrlésű liszt (3) terrine (1) tojás (31) tojáshab (1) töltött cukkini (1) töltött körte (1) töltött padlizsán (1) töltött tojás (2) torta (3) toulouse-i kolbász (3) tükörtojás (1) uborka (2) üdvözlőfalat (1) újhagyma (1) vacsora (2) vagdalt (1) vaj (8) vanília (6) vaníliapor (1) vegán (3) vinaigrette (1) vörösbor (2) vörös rizs (1) zabpehely (1) zabpehelyliszt (1) zabtej (1) zeller (3) zellergumó (1) zellerszár (2) zöldlencse (1) zöldség (8) zöldségdesszert (1) zöldségétel (4) zöldségkenyér (1) zöldségköret (2) zöldségpite (1) zöldségspagetti (2) zöldspárga (1) zselatin (1) zsemle (1) Címkefelhő

Blogajánló

Well done rozé kacsamell Hát mit csináljak ... ilyenre kéri a feleségem. Talán az egyik legegyszerűbb hússütés, seperc megvan, csak könnyű elrontani, ha túlsütjük (szerintem). Akciósan pedig elég gazdaságos fehérje :) Feleségem hozott két dupla melles csomagot 50%-os kedvezménnyel. blogkocsma.blog.hu
blog.hu

Archívum

  • 2019 július (1)
  • 2019 június (1)
  • 2018 január (2)
  • 2017 június (1)
  • 2017 április (1)
  • 2017 március (2)
  • 2017 február (2)
  • 2017 január (1)
  • 2016 december (1)
  • 2016 november (1)
  • 2016 október (3)
  • Tovább...

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML

Egyéb

egyszerű, könnyű, különleges
süti beállítások módosítása
Dashboard