A fougasse a franciák lepénykenyere, elsősorban Provence-hoz kötik, de minden régióban sütik. Levél vagy búzaszem formára készítik. Az olasz focaccia rokona: mind a kettő a Római Birodalom idején került a konyhákba. Olajbogyóval elsősorban délen készítik. A tészta a pizzatésztához hasonló, így amikor gyúrom, az a cél, hogy minél "gumisabb" állagú legyen az alap, mielőtt pihenni, kelni teszem. Akkor lesz igazán jó, ha kenyérlisztből készül. És ami nálam kell ahhoz, hogy szívesen egyem, az két újítás. Teljes kiőrlésű liszt is került bele, és quinoapehely.
Ami pedig az extra élvezetet adja: a tetejére, sülés előtt mindenképpen kerüljön pár csipet sópehely. Fenomenális.
Fougasse füstölt sópehellyel.
Az olívás fougasse elkészítése
11 gramm szárított élesztőt elkeverek 2-3 evőkanál langyos vízzel (összesen 2,5 dl vízre lesz szükség, ebből veszem ki), annyival, hogy sima krémet kapjak, majd fél órát állni hagyom.
Kimérem a liszteket (25 dkg kenyérliszt, 10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt) és 5 dkg quinoapelyhet, mindezt összekeverem és hozzáadok 4 csipet sót.
Belekeverem a vizes élesztőt, 0,5 dl olívaolajat és a többi vizet, ami a 2,5 dl-ből maradt. Legalább 15 percig gyúrom a tésztát, majd letakarom és szobahőmérsékleten 2 órát kelesztem.
Amikor megkelt, beledolgozok 7 dkg aprított-negyedelt, lecsepegtetett zöld olajbogyót. Egy sütőlapra szilikonos sütőpapírt teszek (sima sütőpapír is megfelel, de ebben az esetben vékonyan ki kell kenni olajjal), ovális formára igazítva rányomkodom a tésztát, majd levélformát alakítok ki, éles késsel bemetszéseket ejtve. Vékonyan megkenem a fougasse tetejét extraszűz olívaolajjal, majd megszórom pár csipet sópehellyel. Én füstöltet használtam, ettől fantasztikus lett a dolog!
Így megy a sütőbe.
210 fokra előmelegített sütőbe tolom, majd 200 fokra visszaveszem a hőt és körülbelül 25 perc alatt készre sütöm a kenyeret. Melegen lehúzom róla a papírt, majd rácson hagyom kihűlni.
Bevásárlólista
25 dkg kenyérliszt
10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
5 dkg quinoapehely
4 csipet só
11 gramm szárított élesztő ( a tasak)
2,5 dl langyos víz
0,5 dl extra szűz olívaolaj
7 dkg zöld olíva
a kenyér tetejére pár csipet sópehely és kevés extraszűz olívaolaj