A tikkasztó kánikulai napokon úgy érzem, nem csak az levegő, de az idő is megáll. A belső órám is elfelejt ketyegni: bár az eszem tudja, hogy ennem kellene, nem kívánok semmit. Aztán jön az ötlet: összedobok egy vinaigrette-et. A fanyar, ecetes, mustáros öntet felélénkít, üdíti a kiszáradt testet.
Nyers zöldségekre öntöm. Összevágok két kígyóuborkát, 5 nagyobb szem paradicsomot és két kis fej salottahagymát. Az egészet összekeverem egy salátástálban és félreszem.
És aztán bekeverem a vinaigrette-et, aminek már az illatától is jobban érzem magam. Ha van otthon extra szűz olívaolajad, finom fehérboreceted és dijoni mistárod, akkor mindened van! Dacolva a forrósággal, én most mentát is teszek bele.
A fenti zöldségmennyiséghez ezeket keverem össze a vinaigrette-hez:
120 ml olívaolaj
60 ml borecet
30 ml lime-lé (2-3 lime leve)
2 gerezd apróra vágott fokhagyma
2 tk. dijoni mustár
1/2 tk. őrölt kömény
1/2 tk. só
1/2 tk. bors
fél csészényi aprított fodormenta
Ráöntöm a zöldségekre és készen is vagyok vele. Ha van a hűtőben, eszem hozzá füstölt halat vagy füstölt kacsamellet. Sovány sonkát vagy lágyra főzött tojást. De ha semmi sincs, akkor sincs baj: ez a saláta magában is egészen remek.
Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebook-on is.