Saját paradicsomból készítettem ezt a tündéri, sós clafoutis-t. Pontosan 24 szem nagyobbacska koktélparadicsomot szüreteltem, így erre a mennyiségre optimalizáltam a receptet. Az én kertemben a koktélparadicsom az egyetlen, ami megterem. Nem vagyok valami gondos gazda, így bármikor különlegesebb fajtákkal próbálkoztam, azok vagy elkaptak valami nyavalyát, vagy nem volt jó nekik a talaj, és különféle hiányállapotok mutatkoztak rajtuk.
Mivel a bio termesztésben hiszek, marad nekem a koktélparadicsom. Úgy nő a kertben évek óta, mint a gyom. Palántázás? Ugyan! Magról kelnek, ezért, ha lehet, még ellenállóbbak, mint üvegházban nevelt társaik.
És ami még csodás: ez az igénytelen növény végül ilyen szép fogássá képes átlényegülni. Köszönet érte a kertnek és az anyanövényeknek!
A clafutis-m közvetlenül a sütőből kivéve:
A clafoutist a következőképpen készítettem: (31 cm átmérőjű sütőtálhoz)
A sütőt előmelegítettem 200 fokra.
2 tojást felvertem, elkevertem benne 2 dl növényi főzőkrémet (használhatsz creme fraiche-t vagy tejfölt is). A keverékhez adtam 5 evőkanál teljes kiőrlésű lisztet, 10 dkg reszelt sajtot, sót, borsot.
A sütőtálat kikentem olívaolajjal, kilisztezem teljes kiőrlésű liszttel, majd beleöntöttem a tésztát. Ráültettem a megmosott, leszárított paradicsomokat, rajtuk hagyva a csumájukat is.
20 percig sütöttem a tésztát, majd hagytam 10 percet hűlni felvágás előtt. Sült liba körete lett a vasárnapi ebédhez.
Így nézett ki a clafoutis egy kis pihenés után:
Közelebbről:)
Bevásárlólista:
2 tojás
5 ek. teljes kiőrlésű búzaliszt
2 dl növényi főzőkrém (vagy creme fraiche vagy tejföl)
10 dkg reszelt sajt (ha lehet, aromásabb fajta: gruyere vagy parmezán, de bármilyen kemény sajt megteszi).
só
24 db koktélparadicsom
Ha tetszett a poszt, kövess Facebook-on is.