Csőben sültet, azaz gratint általában úgy készítek, hogy tanácstalanul benézek a hűtőbe, és az ott lévő dolgok pont adják magukat hozzá. Látok bent zöldségeket, egy vagy két jóféle, árválkodó sajtot. Aztán nekilátok és csak szemmértéket használok.
No, de most! Mindent lemértem, kimértem nektek, és a következőre jutottam. A zöldségek és a mártáshoz szükséges folyadék aránya 2:1. Körülbelül 1 kg zöldséghez fél liter tej szükséges, valamint 10-15 dkg sajt.
No, mindezt figyelembe véve, akkor gratinírozásra fel!
Először a zöldségeket készítem el. Megpárolok 1 kilónyi mennyiséget a kedvenc zöldségeimből, vagy amik éppen vannak otthon. Ha már megvettem, biztosan szeretem őket. Jöhet zeller, répa, karfiol, gomba, brokkoli, karalábé, sütőtök, bármi!
Én most ezeket használtam :
3 répa (275 gramm)
8 nagy fej csiperkegomba (430 gramm)
egy fej brokkoli (372 gramm)
A répát kb. 20 perc alatt, a brokkolit 8 perc alatt főztem meg sós vízben. A gombát kevés kókuszolajon pároltam meg, sóztam. Az így előkészített zöldségeket olívaolajjal kikent hőálló tálba tettem és összekevertem.
Zöldségek, szószra várva
Miközben a zöldségek pihentek, elkészítettem a mártást.Egy dl hideg rizstejben elkevertem 4 dkg étkezési keményítőt. Ezután hozzáadtam további 4-5 dl rizstejet. A keveréket felfőztem (kb. öt perc alatt besamel sűrűségű lesz), majd beletettem 2 dkg kókuszolajat, 8 dkg reszelt ementálit, 5 dkg reszelt gruyere-t. Egy teáskanál mustárt, egy kávéskanál sót, csipetnyi őrölt borsot és szerecsendiót. Fontos! A nem édesített rizstej is édeskés ízű. Ha ezt ellensúlyozni szeretnéd, használj több sót, borsot és szerecsendiót. Rizstej helyett lehet használni tehéntejet vagy szójatejet is.
A kész mártást ráöntöttem a zöldségekre, majd jól össze is kevertem őket.
225 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütöttem a gratint.
Ilyen lett! Egy sajtoktól mámoros, krémes, egészséges étel.
Bevásárlólista
3 répa (275 gramm)
8 nagy fej gomba (430 gramm)
egy fej brokkoli (372 gramm)
fél liter rizstej/tej/szójatej
2 dkg kókuszolaj + egy teáskanálnyi a gomba alá
8 dkg emenáli (más, karakteres keménysajt is használható: parmezán, comté, trappista, füstölt mozarella)
5 dkg gruyere
4 dkg kukoricakeményítő (ez az étkezési kemnyítő általában)
1 tk. mustár
1 kk. só
csipetnyi bors, szerecsendió
Ha tetszett a poszt, kövess Facebook-on is!