Ellenállhatatlan vágy ébredt bennem a kenyérsütés iránt, a többi között, mert hétvégén csodás, saját sütésű kenyérrel vendégelt meg egy barátom. Ilyen vágyam szökő évente egyszer van, de akkor eléggé lelkes vagyok. Elkészült a fehérboros rakott kelkáposztám, és úgy gondoltam, muszáj mellé sütni valamit. Nálam legtöbbször nincs otthon kenyér. (maximum valamilyen egészséges változat, kis kiszerelésben.)
Liszt sem volt, így leszaladtam a sarokra venni. Teljes kiőrlésűt kerestem az éjjel-nappali gyér választékában, végül egy csomag teljes kiőrlésű kenyérliszt mixet vettem, amiről addig nem is tudtam, hogy létezik. A lényeg, hogy benne van a kovász is (por formájában), így nekem csak a vizet és a sót kellett adagolnom hozzá, valamint persze a szalonnát és a hagymát. Ugye. Ha nincs ilyen mixed, helyettesítheted 32 dkg teljes kiőrlésű liszt, 18 dkg fehér liszt, 1 dkg búzacsíra (elhagyható), és 10 gramm szárított élesztő keverékével.
Ez a hagymás, szalonnás kenyér név persze kicsit úgy hangzik, mintha magyar asztal mellett ülnénk. De a francia konyha is használja ám a szalonnát, a lardont. Quiche Lorraine - hogy mást ne mondjunk. Ha ritkán is, de hódolok a zsír eme állapotának: bevallom, szalonnázó lány vagyok. Minden minőség, állag és fűszerezés megmozgat, ami nem ipari.
A francia alapanyagok beszerzésével szoktam néha küszködni, most is így volt ez. Francia szalonnát nem kaptam, helyette csak tanácstalan vállvonást a pult mögül, így olasz panchettát választottam. Mégpedig azért, mert, hasonlóan a francia szalonnához, sózással tartósítják és nem füstölik. Azt gondoltam, ez elég száraz és húsos lesz a kenyerembe ahhoz, hogy ne áztassa el, és sülés után nem lesz ehetetlenül sós. Jól tippeltem.
Ilyen kenyerem lett.
Úgy készült, hogy 500 gramm kenyérliszt mixet 10 percig gyúrtam 300 ml kézmeleg vízzel és 2 teáskanál sóval. Amikor már nem ragadt a kezemhez, belegyúrtam két apróra vágott sonkahagymát és 10 dkg apróra vágott szalonnát. Ez kemény, csuklópróbáló művelet volt, váltott kézzel végeztem. A tésztát körülbelül két óra alatt a duplájára kelesztettem. Miután megkelt, nyolc kicsi cipót formáztam belőle és olívaolajjal kikent sütőtepsire tettem őket. Kelesztettem őket további jó egy órát, majd a tetejüket éles késsel bevágtam.
250 fokra előmelegítettem a sütőt, még hidegen betettem az aljába egy fém sütőformában egy fél liter vizet, hogy párásak legyenek bent a légköri viszonyok. A forró sütőbe tolva 25 percig sütöttem a petit pain-eket. Rácson vártam meg, míg kihűlnek. Ha ropogós héjat szeretnék, vízzel többször átkenem a kenyereket, amíg még forróak.
Zöldségételek mellé, de pástétommal is egészen nagy dobás ez a kicsi kenyér.
Bevásárlólista
500 gramm teljes kiőrlésű kenyérmix búzacsírával (Vitamill)
300 ml kézmeleg víz
2 tk. só
10 dkg pancetta
2 sonkahagyma (12 dkg).
Ha tetszett a poszt, kövess Facebook-on is!