Almaszezon van és az almafáim túlzás nélkül mázsaszám teremnek, így most almát almával eszem, sőt, iszom, és nem tudom megunni!
A normandiai palacsintám szuper képességei számosak: dupla palacsinta szimpla sütéssel, teljes kiőrlésű lisztből és cukor nélkül. Egészséges, mégis olyan, mintha egy nagymama készítette volna, mámorosan almás-fahéjas, kedvesen meleg és babaházas hangulatú.
Reggelire készítettem magamnak, egyetlen palacsintával degeszre ettem magam, de egyetlen falatot sem bántam meg! A teljes kiőrlésű liszt miatt délután kettőig eszembe sem jutott az ebéd.
A megadott mennyiségből 3 dupla palacsinta lesz.
A normandiai dupla almás palacsinta elkészítése
A tésztához 12,5 dkg teljes kiőrlésű lisztet elkeverek 5 dkg nyírfacukor porral és egy csipet sóval. 3 tojást felverek, majd hozzáadok 150 ml sűrű creme fraiche-t és 200 ml vizet. Az elegyhez hozzáadom a nyírfacukorral elkevert lisztet és sűrű palacsintatésztát készítek. Sűrűségtől függően még hozzáadok körülbelül 25-50 ml vizet.
Amíg a tészta pihen, 3 szem almát megtisztítok, kivágom a magházát és vékony szeletekre vágom őket. Kevés vajon feldobom őket egy kis lábasban párolódni, őrölt fahéjat is adok hozzá.
Egy serpenyőben pici olívaolajat melegítek, majd beleteszek egy merőkanál palacsintatésztát. Amikor már összeállt és mozgatható, megrakom párolt almaszelettel, majd még egy kanál palacsintatésztát terítek el az almán. Figyelek arra, hogy a tészta vékonyan, de lehetőleg ellepje az almát. Ismét sütöm pár percig, rázogatva az immár dupla palacsintát, majd fölé teszek egy másik serpenyőt és óvatosan belefordítom, hogy a másik fele is megsüljön (1-2 perc). Amikor kész, tányérra csúsztatom, párolt almával és creme fraiche-sel kínálom.
A tetejére nyírfacukor port is szitáltam. A palacsinta jobb szélén látszik a duplaság.
Bevásárlólista
12,5 dkg teljes kiőrlésű liszt
5 dkg nyírfacukor por
csipet só
3 tojás
150 ml creme fraiche
200-250 ml víz (amennyit felvesz)
3 szem alma
diónyi vaj
őrölt fahéj
Ha szereted a palacsintát, akkor ezt a cukormentes kókuszpalacsintát is ajánlom neked!
Ha tetszett a poszt, kövess Facebook-on is!