A jó gyümölcsös húsok nem édesek, ellenben pikánsak és fűszeresek. A francia mind a terrine-ekben, mind a húsokhoz és a salátákhoz is használja a bogyókat, gyümölcsöket, aszalványokat. Egyik legerősebben megmaradó étel-emlékem egy aszalt szilvás sült nyúlról szól. Egy francia háziasszony készítette hétköznap vacsorára. Előtte nem ettem olyat, és azóta is előttem van a szép, fehér asztalon, kerámia sütőedényében tálalva. Az illata is érezhető még, ha akarom. Szóval, szeretem az aszalt szilvás húsokat, és most én is készítettem egyet. Felcsaptam egy ősrégi francia Elle-t, abban találtam egy receptet, amit alapul vettem.
Az aszalt szilvás, mandulás csirke elkészítése
A csirkerészeket (4 csirke alsócomb, 4 csirke felsőcomb, 1 csontos csirkemell 6 részre vágva, 6 csirkeszárny) nagy felületű tálba teszem, rácsavarom egy citrom levét, majd félreteszem.
Egy serpenyőben zsiradék nélkül megpirítok 2-3 evőkanál szeletelt mandulát, majd félreteszem. 3 közepes vöröshagymát felvágok, kevés olívaolajon megpirítom, hozzáadok fél kávéskanál kurkumát. Kiszedem a lábasból, félreteszem, majd a csirkerészeket kevés olívaolajon szépen körbepirítom az edényben. Hozzáadom a sült hagymát, a mandulát, 10 dkg aszalt szilvát, és hasábokra felszeletelt 50 dkg répát. Felöntöm 2-3 dl vízzel, és elmorzsolok bele egy bio szárnyasleves kockát, és hozzáadok még egy fél kávéskanál kurkumát. Sózom, borsozom. Lefedem, majd időnként átforgatva körülbelül egy óra alatt puhára főzöm a húst és a répát.
A szafból kiszedve tálalom. A szaftot növényi főzőkrémmel besűrítettem, és úgy adtam mellé.
Bevásárlólista
1 citrom
2-3 evőkanál mandulalapka
17 kisebb szem aszalt szilva (10 dkg)
50 dkg répa
4 csirke alsócomb
4 csirke felsőcomb
1 csontos csirkemell 6 részre vágva
6 csirkeszárny
egy bio csirkeleves kocka
3 dl víz
só, bors
1 kávéskanál kurkuma
Itt még egy szemérmetlenül jó csirkerecept, egészséges és finom!
Ha tetszett a poszt, kövess Facebook-on is.