Piros, sárga, zöld - a legjobb nyári színek és egy friss, könnyű étel. Elstartoltak a kerti cukkinik!
Finom, zsenge és saját! A kertben termett cukkiniból készült étel mindig finomabb és a szezon elkezdődött. Ilyenkor lehet a legjobbakat kapni a piacon is, szóval a lényeg: szerezz be két kisebb példányt és egy kicsi pár sütnivaló kolbászt. Egészítsd ki zöldfűszerekkel és pár alap hozzávalóval és tiéd lesz mindenki kedvenc ebédje a héten!
A paradicsomban sült töltött cukkini elkészítése
Megmosok két közepes cukkinit, kikaparom a belsejét, majd félreteszem őket. Felaprózom a belsejüket és a végeiket, serpenyőbe dobom, kevés olívaolajon egy kockára vágott paradicsommal együtt elkezdem párolni, sózom, borsozom. Két szál toulouse-i nyers kolbászról lehúzom a bőrt (vagy bármilyen sütnivaló kolbász megfelel), felaprítom a húst és hozzádobom a zöldségekhez.
Amíg sül a ragu, 20 dkg paradicsomszószt elkeverek egy evőkanál extreszűsz olívaolajjal, fél marék aprított bazsalikommal, fél csokor aprított petrezselyemzölddel, 2 gerezd zúzott fokhagymával, sózom, borsozom.
A ragu alatt (körülbelül 15 perc után) elzárom a gázt, hozzáadok 5 dkg reszelt parmezánt, fél csokor aprított petrezselyemzöldet, 3 evőkanál panko morzsát (vagy zsemlemorzsát, ebből, ha van, teljes kiőrlésőt), hagyom, hogy kicsit hűljön. Ha már nem forró, beleütök és jól elkeverek benne egy tojást is.
Megtöltöm a raguval a cukkinikat. A kimaradt ragut (ha marad) hozzákeverem a paradicsomszószhoz, azt elsimítom egy sütőtál alján, majd beleültetem a megtöltött cukkiniket. A tetejére szórok 8-10 dkg reszelt sajtot (comté sajtot használtam).
Lefóliázom az edényt, majd 180 fokon 30 percet sütöm a cukkinit, ezt követően 5-10 percet pirítom még fólia nélkül.
Bevásárlólista (4 fő részére)
2 gerezd fokhagyma
2 szál toulouse-i kolbász (25 dkg)
70 dkg cukkini (2 db)
fél üveg paradicsomszósz
egy csokor friss bazsalikom
egy csokor petrezselyemzöld
só, bors, olívaolaj
5 dkg parmezán
8-10 dkg comté
1 tojás
3 evőkanál panko morzsa