Nyáron megállíthatatlanul érkezik a zöldségfasírtok és -palacsinták szezonja. Könnyű és finom ételek, izgalmas fűszerekkel. Cayenne borssal, fokhagymával fel lehet dobni őket, és mellé hűsítő szószokat enni. Tökből, cukkiniből, répából, megmaradt leveszöldségekből nagyon finomat lehet készíteni. Most megpróbáltam karfiolból is és ez is telitalálat.
Ezt a változatot most nem fűszereztem túl, inkább frissre vettem, hadd érvényesüljön a karfiol íze. De lehet beletenni csilit, római köményt, hagymát, garam masalát, de akár majorannát is, jó lesz!
A karfiolpalacsinta elkészítése
Késes aprítóban megőrölök 700 gramm a rózsáira szedett karfiolt (egyszerre nagyobb mennyiséget is össze lehet aprítani, a karfiol jól fagyasztható így is). Így kapom meg a karfiolkuszkuszt, ami nagyon sokoldalúan felhasználható alapanyag, lehet belőle például zöldségtortát is készíteni. Az őrölt karfiolhoz hozzákeverek 2 tojást, 5 dkg zabpelyhet, 15 dkg lisztet (ide-oda 2-3 dkg eltérés lehetséges, attól függ, mennyire nedves a karfiol), 1,5 teáskanál sót, 1 csokor petrezselyemzöldet és 5 dkg reszelt parmezánt. Forró olívaolajba evőkanálnyi mennyiségeket adagolok, kissé ellapítom, majd a palacsinták mindkét oldalát szép aranyra sütöm.
Bevásárlólista
700 gramm karfiolrózsa (tisztított mennyiség, vastag szárak nélkül)
5 dkg zabpehely (finomabb szeműt használtam)
15 dkg liszt
1,5 teáskanál só
1 csokor petrezselyemzöld
15 dkg liszt
2 tojás
5 dkg reszelt parmezán