Ez tényleg olyan, hogy ha megcsináljátok, sírni fogtok a gyönyörűségtől! Egyrészt az illatoktól, másrészt az ízektől. Amikor készül, mézes ánizs és forralt bor aromája lengi be a konyhát. Enni pedig különleges élvezet, sok-sok íz együtt. Minden jó előre elkészíthető, mondjuk 23-án, és akkor 25-én reggel egy francia csodareggeli vár majd benneteket! Ami még külön jó benne: egyikhez sem kell spéci hozzávaló. Az ánizsmagot bioboltban vettem.
A pain d'épice elkészítése
Egy kis lábasban összemelegítek 3,5 dl tejet 30 dkg mézzel, majd félreteszem. Apróra vágok 3 dkg szárított sárgabarackot. Kimérem és összekeverem a száraz hozzávalókat: 125 gramm sima lisztet, 125 gramm teljes kiőrlésű lisztet, 1/2 teáskanál szódabikarbónát, 1 és1/2 teáskanál sütőport, 1/2 teáskanál sót, 1 teáskanál őrölt fahéjat, 1/2 teáskanál őrölt szerecsendiót, 1/4 teáskanál őrölt szegfűborsot, 1/4 teáskanál őrölt szegfűszeget, 1/4 teáskanál őrölt koriandert, 1/2 teáskanál egész ánizsmagot.
A száraz hozzávalókat kikeverem a mézes tejjel. Kiolajozok egy vekni- vagy pástétomformát. A tésztába keverem a szárított barack harmadát, a többit a tésztával váltakozva rétegezem a formába.
180 fokra előmelegített sütőben 45 percet sütöm, ha szükséges, letakarom sütőpapírral. Rácsra borítom hűlni, ha kihűlt, folpackba csomagolom.
A szárnyasmáj terrine-hez, ami egy extra jó májkrém, 30 dkg csirkemájat megfőzök 3 dl fehérborban (nálam félédes volt). Ez körülbelül 10 percet jelent forrástól számítva. Amikor megvagyok vele, a májat kiszedem és lecsöpögtetem. Ha langyosra hűlt, aprítógépbe teszem, hozzáadok 1 dl tejszínt, 8 dkg puha vajat és finomra krémesítem. Közben sózom, borsozom és szerecsendióval fűszerezem. Hozzádolgozok egy evőkanál konyakot vagy egy teáskanálnyi konyakaromát. Kerámiaformába öntöm és pár órára (egy éjszakára) hűtőbe teszem (fém vagy műanyag edényben is lehet természetesen tárolni).
Aztán karácsony reggel felszeletelem a pain d'epice-t, szárnyasmáj terrine-t kenek rá, hozzá cornichont eszem, ha van (ami pici savanyú uborka), és Joyeux Noel et Anniversaire pour moi!
A pain d'epice-hez Camille Malmquist receptjét vettem alapul.
Bevásárlólista
a pain d'epice-hez:
3,5 dl tej
30 dkg méz
125 gramm sima liszt
125 gramm teljes kiőrlésű liszt
1/2 teáskanál szódabikarbóna
1 és 1/2 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál só
1 teáskanál őrölt fahéj
1/2 teáskanál őrölt szerecsendió
1/4 teáskanál őrölt szegfűbors
1/4 teáskanál őrölt szegfűszeg
1/4 teáskanál őrölt koriander
1/2 teáskanál egész ánizsmag
3 dkg szárított sárgabarack
a szárnyasmáj terrine-hez:
30 dkg csirkemáj
3 dl fehérbor (nálam félédes volt)
1 dl tejszín
8 dkg puha vaj
só, bors, szerecsendió
1 evőkanál konyak (nálam aroma volt, 1 teáskanálnyi, mert gyerek is evett belőle.)
Ha tetszett a poszt, kövess Facebook-on is.!