A vol au vent kis kosárka fül nélkül, leveles tésztából. Kevesebb kézügyesség, mint türelem kell hozzá. A neve kb. annyit jelent: röpte a szélben, szélfútta. Arra utal, hogy a tésztának súlya szinte nincs, tiszta levegő az egész. Tölteni csak tálalás előtt kell, így finom omlós marad.
275 gramm kinyújtott leveles tésztával kezdem a munkát.
Szükség lesz két süteményszaggató formára, egy nagyobbra és egy kisebbre. A nagyobbal kiszaggatom a tésztát, majd minden második korongnak kiszúrom a közepét a kisebbel. Kapok tehát teli korongokat és karikákat, ugyanannyit. Lesznek még kicsi korongok is: ezek a karikaszaggatáskor maradnak meg.
Kikent tepsibe teszem a teljes korongokat, megkenem őket felvert tojással. Mindegyikre teszek egy kiszúrt, vagyis üres közepű korongot/karikát, és azt is megkenem tojással.
Beteszem a tepsibe a kis korongokat is, ezek lesznek a kosarak tetői. Megkenem őket is tojással.
Ebből a mennyiségből 24 korongot tudtam szaggatni, tehát 12 kosaram lett.
A formák átmérője: 6 és 3,5 cm.
Röviden összefoglalva:
1. lépés: szaggatok 24 korongot a 6 cm-s formával.
2. lépés: 12 korong közepét kiszúrom a 3,5 cm-s formával (mint a linzert szokták).
A második lépés nyomán marad:
12 db 6 cm átmérőjű korong, és
12 db 6 cm átmerőjű karika, 3,5 cm átmérőjű lyukkal a közepén.
Marad továbbá 12 db 3,5 cm átmerőjű kis korong, ezek lesznek a kosárkák tetői.
3. lépés: Minden tojással megkent korongra ráillesztek egy karikát és azt is megkenem tojással.
4. lépés: a kis korongokat is megkenem tojással.
200 fokon, előmelegített sütőben, kikent lapon addig sütöm a kosarakat, míg teljesen feljönnek, és szép színt kapnak (körülbelül 10 perc). Így néznek ki, amikor kiveszem a tepsit a sütőből.
Éles késsel kikaparom a felesleget középről.
Vol au vent. Légies, kívül roppanós.
Megtöltöm őket a következő krémmel:
20 dkg tisztított, előfőzött, fagyasztott garnélát öt perc alatt megfőzök, majd lecsepegtetek. 25 dkg mascarponét kikeverek egy csokor aprított petrezselyemzölddel, egy édeskömény aprított leveleivel, belekeverem a főtt rákot, majd sózom, borsozom.
Szépen feljött a tészta.
A végén fel lehet rá adni a kalapot is.
Bevásárlólista
20 dkg tisztított, előfőzött, fagyasztott garnéla
25 dkg mascarpone
27 dkg Tante Fanny leveles tészta
egy csokor petrezselyemzöld
egy édeskömény levelei (el is hagyható)
só, bors
tojás a tészta kenéséhez
Ha tetszett a poszt, köves Facebook-on is.
Van már Instagram-om is!