Az egészséges francia

Házias francia vagdalt zöldségpürével töltve

Házias francia vagdalt zöldségpürével töltve

Fasírtot mindenki eszik, a franciák is. Más a fűszerezés és most a forma is, de a lényeg ugyanaz: egy nagymamás recept, finoman, egészségesebben. Megtöltöttem a franciás fűszerezésű darált húst, krumplival és zellerrel, amit nagyon jól fogadott. Sok személyre, nagy bulikra is ideális, jó kis kompakt étel ez.

vagdalt5.jpg

A házias francia vagdalt elkészítése

Készítek egy jó adag krumplipürét, 3/4 rész burgonya (1,5 kg), 1/4 rész zellergumó (0,5 kg) felhasználásával. A megtisztított zöldségeket apróra vágom, sós vízben megfőzöm, majd összetöröm 10 dkg vajjal és 3-4 dl tejjel, majd sóval, borssal, szerecsendióval ízesítem.

Amíg készül a krumplipüré, összedolgozom villával a következőket:

  • 1,2 kg sovány, darált sertéshúst,
  • 4 tojást,
  • 3 közepes fej hagymát, amit aprítógépben szinte pépesen apróra vágtam,
  • körülbelül 20 dkg zsemlemorzsát, annyit, hogy jól gyúrható állaga legyen a masszának.

Sózom, frissen őrölt feketeborsot, őrölt köményt, és kakukkfüvet teszek bele, bőven. (Én most két órát pihentettem a keveréket formázás előtt, hogy jobban összeérjenek az ízek, de ezt a fázist ki is lehet hagyni.)

Ha megvagyok, kosarakat formázok a masszából a képen látható formára törekedve. Ezt úgy a legegyszerűbb elérni, hogy gombócot formázok, majd benyomom a közepét, és kialakítom benne óvatosan a mélyedést. Húsz kosár lesz ebből a mennyiségből, sütőpapírral bélelt tepsire teszem őket.

vagdalt1.jpg

200 fokon 25 percet sütöm előmelegített sütőben a vagdaltat, majd amikor kész, kiveszem, és jól megtöltöm őket krumplipürével.

vagdalt2.jpg

Finom, aromás reszelt sajtot szórok a tetejükre. Én most füstölt sajtot használtam.

vagdalt3.jpg

5-10 perc kell még neki a sütőben, hogy szépen megpiruljon. Uborkasalátával tálaltam, jó volt!

vagdalt4.jpg

Bevásárlólista - 10 személy részére - 20 fasírthoz

1,2 kg sovány, darált sertéshús

4 tojás

kb. 20 dkg zsemlemorzsa

3 közepes fej hagyma

só, frissen őrölt feketebors, őrölt kömény, kakukkfű

a burgonyapüréhez: 3/4 rész burgonya (1,5 kg), 1/4 rész zellergumó (0,5 kg), vaj, tej, szerecsendió, só, frissen őrölt feketebors

a tetejére: 15 dkg reszelt füstölt sajt (vagy gruyere vagy comté, ízlés szerint).

 Ha tetszett a poszt, kövess Facebook-on és Instagram-on is!

2 komment krumpli sajt zeller krumplipüré vaj vagdalt fasírt Tovább
Házias francia vagdalt zöldségpürével töltve Tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
2 komment

Ajánlott bejegyzések:

  • Salátás muffin Salátás muffin
  • Quinoával töltött padlizsán Quinoával töltött padlizsán
  • Lazacbonbon, az instant boldogság Lazacbonbon, az instant boldogság
  • Májas-snidlinges cukkinikenyér Májas-snidlinges cukkinikenyér
  • Karfiolpalacsinta Karfiolpalacsinta

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegesfrancia.blog.hu/api/trackback/id/tr98638996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mari Tóthné 2016.04.22. 04:41:27

Nagyon - nagyon finom!
Válasz erre 

az egészséges francia 2016.04.22. 09:54:48

@Mari Tóthné: Köszönöm!
Válasz erre 
Mégsem
Mégsem

Megjegyzés:
Facebook Instagram

Az egészséges francia

Olyan könnyeden akarok főzni, mint a franciák és szeretem a konyhájukat is. Szeretek enni, de még jobban szeretnék egészséges maradni. Mai és hagyományos recepteket főzök egészségesen, sok ötlettel. Mangeons comme les francais! A receptekben a "hozzáadott cukortól mentes" és a "cukormentes" kifejezések arra utalnak, hogy az ételbe a konyhai elkészítés során nem kerül répa-, szőlő-, fruktóz-, nád-, kókuszvirág stb. cukor. Az édesítés más módjait is igyekszem kerülni, legyen szó mesterséges vagy természetes szerekről. A kész hozzávalók (pl. növényi tej) tartalmazhatnak rejtett cukrokat, illetve minden egyéb hozzávaló tartalmazhat cukrot (pl. gyümölcsök, aszalványok, csokoládé, ha nem jelölöm külön, hogy cukormentes.). A cél egy egészségesebb étkezés, és nem dietetikai javaslatok, tanácsadás. Ha szeretnél kapcsolatba lépni velem, itt teheted meg: azegeszsegesfrancia(kukac)gmail.com

Keresés

Bejegyzések

  • Áfonyás-barackos pite
  • Mirza ghasemi – egy padlizsánkrém története
  • Ropogós zöldséges pite
  • Mogyorós zsemle
  • Nyári quinoasaláta
  • A legfinomabb húsvéti tojások
  • Édeskrumplis csirkefasírt
  • Kéksajtos zellerkrémleves
  • Duplakrumplis halas gratin
  • Salátás muffin

Friss topikok

  • Wulfie: Pont meguntam a szokásos köretet, rizs, krumpli stb.. úgyhogy most ki fogom próbálni a quinoát, mi... (2019.07.21. 18:52) Nyári quinoasaláta
  • Attilajukkaja: "ismerős nátrium-glutamát illat" Tudtommal, annak nincs illata. A vietnámi pho levesnek marhahús é... (2019.06.21. 18:33) Mirza ghasemi – egy padlizsánkrém története
  • Wulfie: Megcsináltuk! Bizonyítékom van rá, hogy istenien finom és egyszerű recept! Nem szeretek 1 óránál t... (2019.05.17. 10:31) Nagyon-nagyon citromtorta
  • nagypapi: A lazac bőrét remélem, nem a macska ette meg, hanem ropogósra sütötted, és elrágcsáltad :) (2019.04.04. 16:23) Duplakrumplis halas gratin
  • gyengetölcser: na, 2 kisebb almat vagtam fel, a negyedeket felszeleteltem, de siman elbirt volna meg 2-t. Csak ne... (2017.11.20. 20:29) Csokitorta cukkiniból - lépésről lépésre

Címkék

3 hozzávaló (1) áfonya (2) áfonyás pite (1) alaplé (1) alma (4) almaleves (1) almás palacsinta (1) amuse bouche (1) ánizs (1) appenzeller (1) arany durbincs (1) articsóka (2) aszalt szilva (1) avokádó (1) Az utolsó nap éjszakája (1) bab (1) babérlevél (1) baharat (1) balzsamecet (2) banán (2) barack (2) barackos pite (1) bárány (1) bárányborda (1) báránygerinc (1) báránykotlett (1) barna cukor (1) bazsalikom (3) bisztró konyha (1) bleu dAuvergne (1) Blue dAuvergne (1) borecet (1) bors (2) borsó (2) brie (1) brokkoli (1) brownie (1) camembert (1) cayenne bors (2) cékla (3) cheddar (1) citrom (9) citromlé (2) citromtorta (1) clafoutis (2) comté (6) cottage cheese (1) creme fraiche (11) csirke (4) csirkemáj (2) csokoládé (3) csokoládécsepp (1) csrikemell (2) cukkini (10) cukkinivirág (1) cukormentes (1) datolya (1) desszert (23) dijoni mustár (2) dió (1) dióolaj (1) durbincs (1) édesburgonya (5) édeskömény (2) édeskrumpli (3) egytál (2) egytálétel (8) előétel (12) ementáli (1) eper (4) étcsokoládé (2) extraszűz olívaolaj (1) fahéj (5) fasírt (2) fehérbab (1) fehérbor (3) fehérborecet (1) fejessaláta (1) felesborsó (1) feta (2) filo (1) filo helyett (1) fleur de sel (1) fodormenta (1) főétel (1) fokhagyma (7) forhagyma (1) fougasse (1) főzés nélkül (1) fromage blanc (1) füge (2) fügeszósz (1) füstölt lazac (1) füstölt libamell (1) füstölt só (1) galette (1) garnéla (1) gluténmentes (3) goji bogyó (1) gomba (3) grana padano (1) Grassalkovich Gamay Noir Rosé (1) gratin (2) grill (1) gruyere (5) gyömbér (2) gyümölcs (4) gyümölcsös pite (1) hagyma (2) hagyományoscukor mentes (2) hajdina (1) hal (2) halfilé (2) hónapos retek (1) hozzáadott cukormentes (1) hozzáadott cukor mentes (6) hozzáadott glutén-mentes (5) hurka (1) húsmentes (3) húsvét (1) joghurt (6) kacsa (1) kacsamáj (1) kacsaszárnytő (1) kakaó (1) kakukkfű (3) kalifornai paprika (2) karfiol (3) karfiolkuszkusz (2) karfiolpalacsinta (1) karfioltorta (1) kávé (1) kecskesajt (1) kéksajt (3) keksz (1) kelbimbó (1) kelkáposzta (1) keményítő (1) kenyér (2) kenyérliszt (1) kert (1) kertészkedés (1) kesudió (1) koktél (1) koktélparadicsom (2) kókuszliszt (2) kókuszolaj (1) kókuszvirágcukor (1) kókuszzsír (1) kolbász (2) konyhakert (1) köret (10) koriander (2) körte (3) krém (1) krémes túró (1) krémleves (1) krémsajt (3) krumpli (4) krumplipüré (1) kukoricakeményítő (4) kurkuma (2) kuszkusz (1) lazac (3) lekvár (2) leveles tészta (5) lilahagyma (1) lila krumpli (1) lime (3) limonádésüti (1) liszt (2) magos mustár (1) máj (1) majonéz (1) majoranna (1) mandula (5) mangó (1) maracuja (1) marhahús (3) marinált tojás (1) mártás (1) mártogatós (1) mártogatós krém (1) márványsajt (2) mascarpone (1) matcha tea (1) max 6 perc (2) mazsola (1) meggy (3) menta (3) metélőhagyma (2) méz (2) mimolette (1) mini pite (1) mirza gashemi (1) mogyoró (1) mozarella (1) muffin (1) mustár (5) Nagygombos (1) narancs (1) nektarin (1) nemmentes (1) növényi főzőkrém (2) nyári (1) nyírfacukor (16) nyírfacukor por (4) olajbogyó (2) olívaolaj (15) omlett (2) ördögi tojás (1) pác (1) padlizsán (3) pain depice (1) palacsinta (3) panchetta (1) panko (1) paprika (1) paradicsom (9) paradicsomlekvár (2) paradicsomszósz (1) pármai sonka (1) parmentier (1) parmezán (11) pekándió (3) Pepin (1) perzsa (1) petit fours (1) petit pain (1) petrezselyemzöld (5) Philadelphia krémsajt (3) pite (6) pitypang (1) pitypanglevél (1) póréhagyma (2) portói (1) prágai sonka (1) prosciutto (1) provence (1) Provence (2) pulykamell (1) pulykasonka (1) püré (2) püspökkenyér (1) puy lencse (1) quiche (4) quinoa (3) quinoapehely (1) ramekin (2) reggeli (2) répa (9) retek (1) rétestészta (1) ribizli (1) ricotta (3) rizsliszt (3) rizstej (2) rizs főzőkrém (2) Roquefort (1) roquefort (1) rozé (1) rozmaring (6) rukkola (4) sajt (7) saláta (6) sárgabarack (1) sárgaborsó (1) serpenyős süti (1) snidling (2) só (1) sonka (4) sonkás püspökkenyér (1) sóvirág (1) spárga (2) spenót (2) stilton (1) sült csirke (1) sült saláta (1) sütemény (7) sütőtök (1) szalonna (2) szárnyasmáj (1) szárnyasmáj terrine (1) szerecsendió (1) szívsaláta (1) szójaszósz (2) szőlő (1) szósz (1) tartelette (2) tarte au citron meringuee (1) tej (1) tejmentes (2) tejszín (8) teljes kiőrlésű (2) teljes kiőrlésű búzaliszt (11) teljes kiőrlésű kenyér (2) teljes kiőrlésű liszt (3) terrine (1) tojás (31) tojáshab (1) töltött cukkini (1) töltött körte (1) töltött padlizsán (1) töltött tojás (2) torta (3) toulouse-i kolbász (3) tükörtojás (1) uborka (2) üdvözlőfalat (1) újhagyma (1) vacsora (2) vagdalt (1) vaj (8) vanília (6) vaníliapor (1) vegán (3) vinaigrette (1) vörösbor (2) vörös rizs (1) zabpehely (1) zabpehelyliszt (1) zabtej (1) zeller (3) zellergumó (1) zellerszár (2) zöldlencse (1) zöldség (8) zöldségdesszert (1) zöldségétel (4) zöldségkenyér (1) zöldségköret (2) zöldségpite (1) zöldségspagetti (2) zöldspárga (1) zselatin (1) zsemle (1) Címkefelhő

Blogajánló

Well done rozé kacsamell Hát mit csináljak ... ilyenre kéri a feleségem. Talán az egyik legegyszerűbb hússütés, seperc megvan, csak könnyű elrontani, ha túlsütjük (szerintem). Akciósan pedig elég gazdaságos fehérje :) Feleségem hozott két dupla melles csomagot 50%-os kedvezménnyel. blogkocsma.blog.hu
blog.hu

Archívum

  • 2019 július (1)
  • 2019 június (1)
  • 2018 január (2)
  • 2017 június (1)
  • 2017 április (1)
  • 2017 március (2)
  • 2017 február (2)
  • 2017 január (1)
  • 2016 december (1)
  • 2016 november (1)
  • 2016 október (3)
  • Tovább...

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML

Egyéb

egyszerű, könnyű, különleges
süti beállítások módosítása
Dashboard