Fasírtot mindenki eszik, a franciák is. Más a fűszerezés és most a forma is, de a lényeg ugyanaz: egy nagymamás recept, finoman, egészségesebben. Megtöltöttem a franciás fűszerezésű darált húst, krumplival és zellerrel, amit nagyon jól fogadott. Sok személyre, nagy bulikra is ideális, jó kis kompakt étel ez.
A házias francia vagdalt elkészítése
Készítek egy jó adag krumplipürét, 3/4 rész burgonya (1,5 kg), 1/4 rész zellergumó (0,5 kg) felhasználásával. A megtisztított zöldségeket apróra vágom, sós vízben megfőzöm, majd összetöröm 10 dkg vajjal és 3-4 dl tejjel, majd sóval, borssal, szerecsendióval ízesítem.
Amíg készül a krumplipüré, összedolgozom villával a következőket:
- 1,2 kg sovány, darált sertéshúst,
- 4 tojást,
- 3 közepes fej hagymát, amit aprítógépben szinte pépesen apróra vágtam,
- körülbelül 20 dkg zsemlemorzsát, annyit, hogy jól gyúrható állaga legyen a masszának.
Sózom, frissen őrölt feketeborsot, őrölt köményt, és kakukkfüvet teszek bele, bőven. (Én most két órát pihentettem a keveréket formázás előtt, hogy jobban összeérjenek az ízek, de ezt a fázist ki is lehet hagyni.)
Ha megvagyok, kosarakat formázok a masszából a képen látható formára törekedve. Ezt úgy a legegyszerűbb elérni, hogy gombócot formázok, majd benyomom a közepét, és kialakítom benne óvatosan a mélyedést. Húsz kosár lesz ebből a mennyiségből, sütőpapírral bélelt tepsire teszem őket.
200 fokon 25 percet sütöm előmelegített sütőben a vagdaltat, majd amikor kész, kiveszem, és jól megtöltöm őket krumplipürével.
Finom, aromás reszelt sajtot szórok a tetejükre. Én most füstölt sajtot használtam.
5-10 perc kell még neki a sütőben, hogy szépen megpiruljon. Uborkasalátával tálaltam, jó volt!
Bevásárlólista - 10 személy részére - 20 fasírthoz
1,2 kg sovány, darált sertéshús
4 tojás
kb. 20 dkg zsemlemorzsa
3 közepes fej hagyma
só, frissen őrölt feketebors, őrölt kömény, kakukkfű
a burgonyapüréhez: 3/4 rész burgonya (1,5 kg), 1/4 rész zellergumó (0,5 kg), vaj, tej, szerecsendió, só, frissen őrölt feketebors
a tetejére: 15 dkg reszelt füstölt sajt (vagy gruyere vagy comté, ízlés szerint).