Ha mindig is azt gondoltad, hogy a paradicsom valójában gyümölcs vagy ha egyszerűen csak nyitott vagy az új dolgokra és ízekre, akkor ezt a lekvárt meg kell kóstolnod! A franciák paradicsomlekvárja ugyanis mézédes gyümölcslekvár, nem húsok mellé adható fűszeres szósz.
Legutóbb kókuszpalacsintával ettem, éteri volt.
A lekvár elkészítése egyszerű, az adagot első próbálkozáshoz szabtam, 4-5 dl lekvár lesz a megadott mennyiségből. Ha ízlik, főzhettek nagyobb mennyiséget is, hiszen a nyár végére maradnak a legédesebb paradicsomok!
Saját palántából, nálam termett paradicsom, nem kapott vegyszeres kezelést.
Leszedtem a kertben egy tál, bordó színűbe hajló befőzőparadicsomot, 1100 gramm lett. A szemeket forró vízbe tettem két percre, majd lehúztam a héjukat és kivágtam a csumájukat. Felkockáztam az így megtisztított paradicsomot. A magok eltávolításával nem bajlódtam. 500 gramm nyírfacukrot kevertem hozzá, majd körülbelül két órára betettem a hűtőbe, de állhat egy éjszakát is.
A nyírfacukorral elkevert paradicsomot feltettem főni vastagabb falú lábasban. Hozzáadtam egy evőkanál citromlevet, és két csipet bio vaníliaport. Körülbelül negyven percet főztem, majd tiszta üvegbe tettem, és dunsztban hagytam kihűlni.
A lekvár állaga zselés lesz, a kanál végénél jól látszik, pedig nincs benne zselésítő anyag.
Bevásárlólista
1100 gramm paradicsom (nálam bio volt)
500 gramm nyírfacukor
két csipet bio vaníliapor
1 ek bio citrom leve
Szeretnél követni Facebook-on is?