Amikor gyerekeknek főzök, a francia konyha nem mindig a legvonzóbb hívószó számukra. Bár akad kivétel, aki imádja a vörösboros marhát vagy az articsókát, de nekik azért sokszor olyan receptekből készülök, amik közelebb állnak az olaszos, mediterrán vonalhoz. Mert szeretem, ha megeszik, amit csinálok. A Provence-Alpes-Cote d'Azur régió konyhája sok paradicsommal, zöldséggel és tésztával dolgozik, nekik is megvan a maguk gnocchi-ja, aiolija, muszakája. És létezik egy óriási jó püspökkenyerük is, sós, sonkás, sajtos, olívás. Gyerek nem marad éhes utána, de persze a felnőttek sem hagyják ott. Imádni való! Langyosan, hidegen is finom, jól csomagolható.
A nizza-i sonkás püspökkenyér elkészítése
Kimérek 19 dkg fehér lisztet és 6 dkg teljes kiőrlésű lisztet, hozzáadok egy csomag sütőport, és elkeverem őket. 4 tojást robotgéppel kikeverek 2 dl olívaolajjal és 2 dl tejjel. Tovább keverem az elegyet, közben hozzákanalazom a lisztes keveréket. A végén fakanállal hozzákeverek 7 dkg magozott, felkarikázott zöld olajbogyót, 20 dkg apróra kockázott sonkát, és 15 dkg reszelt Gruyere-t.
A sonka sós, így nálam a tészta sózására egyáltalán nem volt szükség.
180 fokra előmelegített sütőben 35 percet sütöm a nagy püspökkenyeret, jutott egy kicsi formára való is a tésztából, azt körülbelül 20 percet sütöttem. (muffinformában is remekül működhet, ki fogom próbálni.). Hústűvel kell ellenőrizni, hogy elkészült-e a kenyér.
Gránátalmás-uborkás relish-t készítettem hozzá, aminek az öntete egy narancs levéből fehérborecettel készült vinaigrette volt.
A húsos szalonna és a tészta találkozása a szalonnás cipómban is működik!
Bevásárlólista
19 dkg fehérliszt
6 dkg teljes kiőrlésű liszt
1 csomag sütőpor
4 tojás
7 dkg magozott, zöld olajbogyó
20 dkg apróra kockázott sonka (San Daniele)
150 g reszelt Gruyere
2 dl olívaolaj
2 dl tej
Ha tetszett a poszt, kövess Facebook-on is!