Az egészséges francia

Hagymás, szalonnás minikenyér

Hagymás, szalonnás minikenyér

Teljes kiőrlésű petit pain

Ellenállhatatlan vágy ébredt bennem a kenyérsütés iránt, a többi között, mert hétvégén csodás, saját sütésű kenyérrel vendégelt meg egy barátom. Ilyen vágyam szökő évente egyszer van, de akkor eléggé lelkes vagyok. Elkészült a fehérboros rakott kelkáposztám, és úgy gondoltam, muszáj mellé sütni valamit. Nálam legtöbbször nincs otthon kenyér. (maximum valamilyen egészséges változat, kis kiszerelésben.)

Liszt sem volt, így leszaladtam a sarokra venni. Teljes kiőrlésűt kerestem az éjjel-nappali gyér választékában, végül egy csomag teljes kiőrlésű kenyérliszt mixet vettem, amiről addig nem is tudtam, hogy létezik. A lényeg, hogy benne van a kovász is (por formájában), így nekem csak a vizet és a sót kellett adagolnom hozzá, valamint persze a szalonnát és a hagymát. Ugye. Ha nincs ilyen mixed, helyettesítheted 32 dkg teljes kiőrlésű liszt, 18 dkg fehér liszt, 1 dkg búzacsíra (elhagyható), és 10 gramm szárított élesztő keverékével. 

Ez a hagymás, szalonnás kenyér név persze kicsit úgy hangzik, mintha magyar asztal mellett ülnénk. De a francia konyha is használja ám a szalonnát, a lardont. Quiche Lorraine - hogy mást ne mondjunk. Ha ritkán is, de hódolok a zsír eme állapotának: bevallom, szalonnázó lány vagyok. Minden minőség, állag és fűszerezés megmozgat, ami nem ipari.

A francia alapanyagok beszerzésével szoktam néha küszködni, most is így volt ez. Francia szalonnát nem kaptam, helyette csak tanácstalan vállvonást a pult mögül, így olasz panchettát választottam. Mégpedig azért, mert, hasonlóan a francia szalonnához, sózással tartósítják és nem füstölik. Azt gondoltam, ez elég száraz és húsos lesz a kenyerembe ahhoz, hogy ne áztassa el, és sülés után nem lesz ehetetlenül sós. Jól tippeltem. 

Ilyen kenyerem lett.

petit_pain_sorban_1.JPG

Úgy készült, hogy 500 gramm kenyérliszt mixet 10 percig gyúrtam 300 ml kézmeleg vízzel és 2 teáskanál sóval. Amikor már nem ragadt a kezemhez, belegyúrtam két apróra vágott sonkahagymát és 10 dkg apróra vágott szalonnát. Ez kemény, csuklópróbáló művelet volt, váltott kézzel végeztem. A tésztát körülbelül két óra alatt a duplájára kelesztettem. Miután megkelt, nyolc kicsi cipót formáztam belőle és olívaolajjal kikent sütőtepsire tettem őket. Kelesztettem őket további jó egy órát, majd a tetejüket éles késsel bevágtam.

250 fokra előmelegítettem a sütőt, még hidegen betettem az aljába egy fém sütőformában egy fél liter vizet, hogy párásak legyenek bent a légköri viszonyok. A forró sütőbe tolva 25 percig sütöttem a petit pain-eket. Rácson vártam meg, míg kihűlnek. Ha ropogós héjat szeretnék, vízzel többször átkenem a kenyereket, amíg még forróak.

petit_pain_racson.JPG

Zöldségételek mellé, de pástétommal is egészen nagy dobás ez a kicsi kenyér.

petit_pain_pastetommal.JPG

Bevásárlólista

500 gramm teljes kiőrlésű kenyérmix búzacsírával (Vitamill)

300 ml kézmeleg víz

2 tk. só

10 dkg pancetta

2 sonkahagyma (12 dkg).

Ha tetszett a poszt, kövess Facebook-on is!

2 komment kenyér hagyma teljes kiőrlésű szalonna petit pain Tovább
Hagymás, szalonnás minikenyér Tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
2 komment

Ajánlott bejegyzések:

  • Salátás muffin Salátás muffin
  • A-C-E saláta A-C-E saláta
  • Krémes sült zeller Krémes sült zeller
  • Májas-snidlinges cukkinikenyér Májas-snidlinges cukkinikenyér
  • Húsos rétespite goji bogyóval Húsos rétespite goji bogyóval

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegesfrancia.blog.hu/api/trackback/id/tr637810864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dacia Dubstep 2015.09.24. 20:25:01

hú de guszta. és 18 deka sima liszt még nem vészes
Válasz erre 

az egészséges francia 2015.09.25. 08:49:17

Köszönöm! (Az állag miatt fontos számomra a liszt keverése, mert a családom nem szívesen eszi meg a 100% teljes kiőrlésűt. A fehér liszt 2,25 dkg / cipó, tehát körülbelül egy evőkanál.)
Válasz erre 
Mégsem
Mégsem

Megjegyzés:
Facebook Instagram

Az egészséges francia

Olyan könnyeden akarok főzni, mint a franciák és szeretem a konyhájukat is. Szeretek enni, de még jobban szeretnék egészséges maradni. Mai és hagyományos recepteket főzök egészségesen, sok ötlettel. Mangeons comme les francais! A receptekben a "hozzáadott cukortól mentes" és a "cukormentes" kifejezések arra utalnak, hogy az ételbe a konyhai elkészítés során nem kerül répa-, szőlő-, fruktóz-, nád-, kókuszvirág stb. cukor. Az édesítés más módjait is igyekszem kerülni, legyen szó mesterséges vagy természetes szerekről. A kész hozzávalók (pl. növényi tej) tartalmazhatnak rejtett cukrokat, illetve minden egyéb hozzávaló tartalmazhat cukrot (pl. gyümölcsök, aszalványok, csokoládé, ha nem jelölöm külön, hogy cukormentes.). A cél egy egészségesebb étkezés, és nem dietetikai javaslatok, tanácsadás. Ha szeretnél kapcsolatba lépni velem, itt teheted meg: azegeszsegesfrancia(kukac)gmail.com

Keresés

Bejegyzések

  • Áfonyás-barackos pite
  • Mirza ghasemi – egy padlizsánkrém története
  • Ropogós zöldséges pite
  • Mogyorós zsemle
  • Nyári quinoasaláta
  • A legfinomabb húsvéti tojások
  • Édeskrumplis csirkefasírt
  • Kéksajtos zellerkrémleves
  • Duplakrumplis halas gratin
  • Salátás muffin

Friss topikok

  • Wulfie: Pont meguntam a szokásos köretet, rizs, krumpli stb.. úgyhogy most ki fogom próbálni a quinoát, mi... (2019.07.21. 18:52) Nyári quinoasaláta
  • Attilajukkaja: "ismerős nátrium-glutamát illat" Tudtommal, annak nincs illata. A vietnámi pho levesnek marhahús é... (2019.06.21. 18:33) Mirza ghasemi – egy padlizsánkrém története
  • Wulfie: Megcsináltuk! Bizonyítékom van rá, hogy istenien finom és egyszerű recept! Nem szeretek 1 óránál t... (2019.05.17. 10:31) Nagyon-nagyon citromtorta
  • nagypapi: A lazac bőrét remélem, nem a macska ette meg, hanem ropogósra sütötted, és elrágcsáltad :) (2019.04.04. 16:23) Duplakrumplis halas gratin
  • gyengetölcser: na, 2 kisebb almat vagtam fel, a negyedeket felszeleteltem, de siman elbirt volna meg 2-t. Csak ne... (2017.11.20. 20:29) Csokitorta cukkiniból - lépésről lépésre

Címkék

3 hozzávaló (1) áfonya (2) áfonyás pite (1) alaplé (1) alma (4) almaleves (1) almás palacsinta (1) amuse bouche (1) ánizs (1) appenzeller (1) arany durbincs (1) articsóka (2) aszalt szilva (1) avokádó (1) Az utolsó nap éjszakája (1) bab (1) babérlevél (1) baharat (1) balzsamecet (2) banán (2) barack (2) barackos pite (1) bárány (1) bárányborda (1) báránygerinc (1) báránykotlett (1) barna cukor (1) bazsalikom (3) bisztró konyha (1) bleu dAuvergne (1) Blue dAuvergne (1) borecet (1) bors (2) borsó (2) brie (1) brokkoli (1) brownie (1) camembert (1) cayenne bors (2) cékla (3) cheddar (1) citrom (9) citromlé (2) citromtorta (1) clafoutis (2) comté (6) cottage cheese (1) creme fraiche (11) csirke (4) csirkemáj (2) csokoládé (3) csokoládécsepp (1) csrikemell (2) cukkini (10) cukkinivirág (1) cukormentes (1) datolya (1) desszert (23) dijoni mustár (2) dió (1) dióolaj (1) durbincs (1) édesburgonya (5) édeskömény (2) édeskrumpli (3) egytál (2) egytálétel (8) előétel (12) ementáli (1) eper (4) étcsokoládé (2) extraszűz olívaolaj (1) fahéj (5) fasírt (2) fehérbab (1) fehérbor (3) fehérborecet (1) fejessaláta (1) felesborsó (1) feta (2) filo (1) filo helyett (1) fleur de sel (1) fodormenta (1) főétel (1) fokhagyma (7) forhagyma (1) fougasse (1) főzés nélkül (1) fromage blanc (1) füge (2) fügeszósz (1) füstölt lazac (1) füstölt libamell (1) füstölt só (1) galette (1) garnéla (1) gluténmentes (3) goji bogyó (1) gomba (3) grana padano (1) Grassalkovich Gamay Noir Rosé (1) gratin (2) grill (1) gruyere (5) gyömbér (2) gyümölcs (4) gyümölcsös pite (1) hagyma (2) hagyományoscukor mentes (2) hajdina (1) hal (2) halfilé (2) hónapos retek (1) hozzáadott cukormentes (1) hozzáadott cukor mentes (6) hozzáadott glutén-mentes (5) hurka (1) húsmentes (3) húsvét (1) joghurt (6) kacsa (1) kacsamáj (1) kacsaszárnytő (1) kakaó (1) kakukkfű (3) kalifornai paprika (2) karfiol (3) karfiolkuszkusz (2) karfiolpalacsinta (1) karfioltorta (1) kávé (1) kecskesajt (1) kéksajt (3) keksz (1) kelbimbó (1) kelkáposzta (1) keményítő (1) kenyér (2) kenyérliszt (1) kert (1) kertészkedés (1) kesudió (1) koktél (1) koktélparadicsom (2) kókuszliszt (2) kókuszolaj (1) kókuszvirágcukor (1) kókuszzsír (1) kolbász (2) konyhakert (1) köret (10) koriander (2) körte (3) krém (1) krémes túró (1) krémleves (1) krémsajt (3) krumpli (4) krumplipüré (1) kukoricakeményítő (4) kurkuma (2) kuszkusz (1) lazac (3) lekvár (2) leveles tészta (5) lilahagyma (1) lila krumpli (1) lime (3) limonádésüti (1) liszt (2) magos mustár (1) máj (1) majonéz (1) majoranna (1) mandula (5) mangó (1) maracuja (1) marhahús (3) marinált tojás (1) mártás (1) mártogatós (1) mártogatós krém (1) márványsajt (2) mascarpone (1) matcha tea (1) max 6 perc (2) mazsola (1) meggy (3) menta (3) metélőhagyma (2) méz (2) mimolette (1) mini pite (1) mirza gashemi (1) mogyoró (1) mozarella (1) muffin (1) mustár (5) Nagygombos (1) narancs (1) nektarin (1) nemmentes (1) növényi főzőkrém (2) nyári (1) nyírfacukor (16) nyírfacukor por (4) olajbogyó (2) olívaolaj (15) omlett (2) ördögi tojás (1) pác (1) padlizsán (3) pain depice (1) palacsinta (3) panchetta (1) panko (1) paprika (1) paradicsom (9) paradicsomlekvár (2) paradicsomszósz (1) pármai sonka (1) parmentier (1) parmezán (11) pekándió (3) Pepin (1) perzsa (1) petit fours (1) petit pain (1) petrezselyemzöld (5) Philadelphia krémsajt (3) pite (6) pitypang (1) pitypanglevél (1) póréhagyma (2) portói (1) prágai sonka (1) prosciutto (1) Provence (2) provence (1) pulykamell (1) pulykasonka (1) püré (2) püspökkenyér (1) puy lencse (1) quiche (4) quinoa (3) quinoapehely (1) ramekin (2) reggeli (2) répa (9) retek (1) rétestészta (1) ribizli (1) ricotta (3) rizsliszt (3) rizstej (2) rizs főzőkrém (2) Roquefort (1) roquefort (1) rozé (1) rozmaring (6) rukkola (4) sajt (7) saláta (6) sárgabarack (1) sárgaborsó (1) serpenyős süti (1) snidling (2) só (1) sonka (4) sonkás püspökkenyér (1) sóvirág (1) spárga (2) spenót (2) stilton (1) sült csirke (1) sült saláta (1) sütemény (7) sütőtök (1) szalonna (2) szárnyasmáj (1) szárnyasmáj terrine (1) szerecsendió (1) szívsaláta (1) szójaszósz (2) szőlő (1) szósz (1) tartelette (2) tarte au citron meringuee (1) tej (1) tejmentes (2) tejszín (8) teljes kiőrlésű (2) teljes kiőrlésű búzaliszt (11) teljes kiőrlésű kenyér (2) teljes kiőrlésű liszt (3) terrine (1) tojás (31) tojáshab (1) töltött cukkini (1) töltött körte (1) töltött padlizsán (1) töltött tojás (2) torta (3) toulouse-i kolbász (3) tükörtojás (1) uborka (2) üdvözlőfalat (1) újhagyma (1) vacsora (2) vagdalt (1) vaj (8) vanília (6) vaníliapor (1) vegán (3) vinaigrette (1) vörösbor (2) vörös rizs (1) zabpehely (1) zabpehelyliszt (1) zabtej (1) zeller (3) zellergumó (1) zellerszár (2) zöldlencse (1) zöldség (8) zöldségdesszert (1) zöldségétel (4) zöldségkenyér (1) zöldségköret (2) zöldségpite (1) zöldségspagetti (2) zöldspárga (1) zselatin (1) zsemle (1) Címkefelhő

Blogajánló

Well done rozé kacsamell Hát mit csináljak ... ilyenre kéri a feleségem. Talán az egyik legegyszerűbb hússütés, seperc megvan, csak könnyű elrontani, ha túlsütjük (szerintem). Akciósan pedig elég gazdaságos fehérje :) Feleségem hozott két dupla melles csomagot 50%-os kedvezménnyel. blogkocsma.blog.hu
blog.hu

Archívum

  • 2019 július (1)
  • 2019 június (1)
  • 2018 január (2)
  • 2017 június (1)
  • 2017 április (1)
  • 2017 március (2)
  • 2017 február (2)
  • 2017 január (1)
  • 2016 december (1)
  • 2016 november (1)
  • 2016 október (3)
  • Tovább...

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML

Egyéb

egyszerű, könnyű, különleges
süti beállítások módosítása
Dashboard