Virágmintás pite póréhagymából! Egy kis türelem kell hozzá, és finoman karamellizált ízeket kapunk, lágy krémben.
Készítek egy quiche tészta alapot, teljes kiőrlésű liszttel. Ehhez 11 dkg finomlisztet elkeverek 9 dkg teljes kiőrlésű liszttel, beleöntöm egy késes aprítóba és eldolgozom 10 dkg hideg vajjal és 1/2 kávéskanál sóval. Hozzáadok 40 ml hideg vizet, és addig forgatom, amíg tésztává áll össze. Kiveszem a gépből, és két-három mozdulattal tésztát gyúrok belőle, majd hűtőbe teszem (minimum 1 órára, de állhat többet is).
A pórékat alaposan megmosom, majd 20 centis darabokra vágom, és sós vízben körülbelül 20 perc alatt puhára főzöm. Megszárítom őket, majd hosszában negyedbe vágom mindet. Kinyújtom a tésztát, és kibélelek vele egy 26 centiméter átmérőjű formát, amit előtte vékonyan kikentem olívaolajjal. A tésztát megszurkálom villával, és üresen elősütöm 180 fokra előmelegített sütőben, 20 percet.
Egy deciliter tejszínt elkeverek egy tojással, reszelek bele körülbelül 5 dkg parmezánt, sózom, borsozom a keveréket.
Az elősütött tésztát kirakom a póréval, majd ráöntöm a keveréket. A hagyma pakolásánál a szélektől haladtam befelé.
További 25-30 percet sütöm az összeállított quiche-t.
Éles késsel szeletelem fel: a póré puha, a krém testes és ízteli.
Bevásárlólista
26 cm-es formához
a tésztához:
11 dkg finomliszt
9 dkg teljes kiőrlésű liszt
10 dkg hideg vaj
1/2 kávéskanál só
40 ml hideg víz
a töltelékhez:
2 hosszú póré
1 dl tejszín
1 tojás
5 dkg parmezán
só, bors
Ha szeretnél követni Facebook-on is, itt megteheted.