Kerültem korábban a quiche-t, mert nem tudtam igazán jót készíteni. Talán azért nem ment, mert nem szerettem annyira ezt az ételt. Vettem néha pékségben, és nem volt az én világom. Most kérték tőlem, hogy készítsek egyet, és ha valami, ez tényleg francia, hát beadtam a derekamat. Azt akartam, hogy eredeti legyen, finom és a keretek között egészséges is. Végül nem olívaolajjal készítettem a tésztát, hanem vajjal, ez így határozottan franciásabb. Könnyítettem viszont azzal, hogy a belekerülő tetemes tejtermék egy részét növényi krémmel váltottam ki, illetve csak savanyított tejterméket használtam. A tésztába teljes kiőrlésű liszt is került. A benne lévő zöldségek pedig valóban zöldek: cukkini és spenót virul benne.
A spenótos quiche elkészítése
11 dkg finomlisztet elkeverek 9 dkg teljes kiőrlésű liszttel, beleöntöm egy késes aprítóba és eldolgozom 10 dkg hideg vajjal és 1/2 kávéskanál sóval. Hozzáadok 40 ml hideg vizet, és addig forgatom, amíg tésztává áll össze. Kiveszem a gépből, és két-három mozdulattal tésztát gyúrok belőle, majd hűtőbe teszem (minimum 1 órára, de állhat többet is).
A töltelékhez egy kávéskanál sóval lesózok 25 dkg reszelt cukkinit és 10 dkg spenótot. Tíz percig állni hagyom, amikor levet eresztett, enyhén kicsavarom.
Robotgéppel 25 dkg ricottát elkeverek 15 dkg creme fraiche-sel és 4 dkg reszelt Gruyere sajttal, hozzáadok 25 dkg/250 ml rizs főzőkrémet, 2 tojást és 1 teáskanál mustárt, sózom, borsozom. Végül beleforgatom a cukkinis spenótot is a keverékbe.
A tésztát kinyújtom és kibélelek vele egy kapcsos tortaformát vagy piteformát. Beleöntöm a tölteléket és 190 fokon, előmelegített sütőben 1 óra 10 perc megsütöm. Miután kivettem a sütőből, hagyom 10 percet pihenni, majd leveszem róla a karikát. Langyosan is nagyon szépen szeletelhető!
Spenótmennyország.
Bevásárlólista
a tésztához:
11 dkg finomliszt
9 dkg teljes kiőrlésű liszt
10 dkg hideg vaj
1/2 kávéskanál só
40 ml víz
a töltelékhez:
25 dkg cukkini
10 dkg spenót
25 dkg ricotta
15 dkg creme fraiche
4 dkg Gruyere sajt
25 dkg/250 ml rizs főzőkrém (Alpro)
2 tojás
1 teáskanál mustár
só, bors
Ha tetszett a poszt, kövess Facebook-on is.