Hogyan kell aprócska felfújt formákkal csodát csinálni? Megmutatom.
Egy kis maradék húsból elegáns előételt lehet készíteni a receptem szerint 6 fő részére vagy 2-3 főnek komplett vacsorát. Öt hozzávalóból készülnek a minipiték, és megéri matatni velük: a parmezános hús, az édeskés sült hagyma és a ropogós tészta együtt nagyon jól vannak.
Fogom a formáimat, és a kinyújtott leveles tésztára borítva, majd körbevágva az egyiket, kiszabom a majdani piték tetejét. Felhasználásig hűtőbe teszem a korongokat. A maradék tésztából díszítéseket vágok, ha van kedvem. Ha nem, akkor megeszi a konyhakutya.
Elvégzem a többi előkészületet is: felkarikázok egy mosott-tisztított pórét (a kemény szárrész kivételével). Nekem ez tisztán 20 dkg lett. Kevés olívaolajon felteszem párolódni, fedő nélkül. Sózom, borsozom. Gyakran kevergetve 20-25 perc alatt lesz finom puha.
15 dkg főtt húst villával apróra tépek, hozzákeverek 18 dkg cottage cheese-t és 3,5 dkg reszelt parmezánt. Sózom, borsozom.
Felütök egy tojást és felverem. Kivajazom a ramekin formákat. Ha minden kéznél van az összeállításhoz, bekapcsolom a sütőt 200 fokra.
A formák aljára a húsos krémet rendezem el, majd elosztom rajtuk a sült hagymát.
Megkenem tojással a formák felső, belső peremét és beleigazítom a leveles tészta korongokat. Szorosan és figyelve rá, hogy mindenhol odatapadjon a forma tojásos oldalához.
Tojással megkenem a piték tetejét, majd mindegyik közepére fogvájóval lyukat fúrok, hogy sülés közben távozni tudjon a gőz.
Az előmelegített sütőben 20 percet sütöm, vagy annyit, hogy a tetejük szép aranyos legyen.
10-20 perc pihentetés után neki is lehet látni.
És meg lehet enni annyit, amennyit nem szégyellünk!
Bevásárlólista
15 dkg főtt vagy sült hús (nálam levesben főtt, maradék marhalapocka volt)
18 dkg cottage cheese (Mizo, vagy ricotta)
3,5 dkg reszelt parmezán
20 dkg tisztított póréhagyma (a világos vége)
25 dkg leveles tészta
1 tojás a kenéshez
só, bors, olívaolaj a hagymához, vaj a formák kenéséhez
Ezt a formát használtam, hatot. 9 centi az átmérője, 4 centi magas. Az űrtartalma körülbelül 180 ml.
Ha tetszett a poszt, kövess Facebook-on is!
Ha szereted a húsos-zöldséges rakott ételeket, a kolbászos rakott karfiolom is érdemes megnézni!