Tudom, tudom, nálunk főleg sósan eszik. De semmi sincs kőbe vésve, édesen is mennyei a bundáskenyér! Mielőtt azt mondod, fúj! - próbáld ki! Franciaországon kívül is számos néven és változatban ismerik a pain perdu-t, az elveszett kenyeret - édesen. És hogy miért elveszett? Mert a kiszáradt, és ezért nyersen már nem szívesen fogyasztott kenyérből készül. Ha pedig kihagyod a mandulát, és van a kertedben gyümölcs, akkor mindennapi hozzávalókból ütős, takarékos reggelid vagy dessszerted lesz!
Az én változatom könnyítve-mentesítve készült: teljes kiőrlésű kenyérből, nyírfacukorral és rizstejjel.
Így készítem:
A feldarabolt gyümölcsöt összekeverem egy fél lime levével és egy evőkanál nyírfacukorral. 10 percig hagyom pihenni, néha átkeverem.
A két tojást összekeverem 180 ml rizstejjel, 1 kávéskanál vaníliakivonattal, 2 evőkanál nyírfacukorral, csipet sóval és beleteszem tíz percre a szikkadt kenyérszeleteket (nálam 6 kis szeletre volt elég a keverék, széles-lapos edény szükséges hozzá, hogy egy rétegben elférjenek a kenyerek).
Lapos tálba öntök fél csésze mandulalapkát, és sütés előtt a kenyerek egyik oldalát belemártom, majd mindkét oldalát megsütöm kevés olívaolajon. Először a mandulást, utána a simát, max. 3-3 percig. Végül nyakon öntöm az elveszett kenyeremet a gyümölcsökkel:)
Hozzávalók
a bundáskenyérhez:
- 6 kis szelet szikkadt, teljes kiőrlésű kenyér
- 2 tojás
- 3/4 csésze/180 ml rizstej
- 1/2 csésze mandulalapka (kb. dkg)
- 2 evőkanál nyírfacukor
- 1 kk. vaníliakivonat
- egy csipet só
- olívaolaj a sütéshez
a gyümölcsfeltéthez:
- 1/2 lime leve (ha bio, akkor a reszelt héja is)
- 2 fehér húsú őszibarack vagy bármilyen más gyümölcsből két-három maréknyi
- 1 ek. nyírfacukor
Ha tetszik a blog, kövess Facebook-on is.