Az édeskömény amellett, hogy fűszernövény, többféle gyógyhatással is rendelkezik. Étvágyjavító hatása révén kiválóan alkalmas arra, hogy lábadozók étrendjébe építsük, és azért is, mert számos vitamint, ásványi anyagot tartalmaz, ráadásul antibakteriális hatású. A köhögést is csillapítja, görcsoldó és emésztésjavító tulajdonsága szintén jól jöhet. És akkor még nem is beszéltem arról, hogy milyen finom! Egy aromás gumó kiváló alapja zöldségragunak, sültnek is, húslevesbe is szoktam tenni egy felet, ha van otthon. És nyersen is nagyon szeretem: reszelve, céklasalátába is mehet!
A gyógyító, édesköményes csirke elkészítése
Az édesköményes csirkéhez felkockázok egy csirkemellfilét, majd kevés olajon lepirítom. Ha kérget kapott, kiszedem és félreteszem. A visszamaradt zsiradékon megpárolok egy vékony cikkekre feldarabolt édesköménygumót. Amikor már puhul, hozzáadok 50 dkg negyedelt csiperkét, sózom, borsozom a zöldségeket. Amikor a gomba is megpuhult és elfőtt a leve, a zöldségekhez keverek 15 dkg joghurtot, 20 dkg tejszínt és a csirkemellet. Ízesítem a szószt. Az egész keveréket zsiradékkal kikent tűzálló edénybe öntöm. Elmorzsolok a tetejére 15 dkg fetasajtot, és 180 fokra előmelegített sütőbe tolom 30-40 percre. Tálaláskor az édeskömény leveleivel díszítem, és petrezselyemlevelet vágok rá.
Bevásárlólista
1 csirkemellfilé, körülbelül 60 dkg
15 dkg joghurt
20 dkg tejszín
1 nagy édeskömény
50 dkg csiperke
15 dkg feta