Az egészséges francia

Pepin ördögi tojása

Pepin ördögi tojása

Beleszerettem ebbe a töltött, sült tojásba. Bár, bevallom, láttam egy kis kockázatot abban, hogy egyben marad-e a serpenyőben minden, de átmentünk a vizsgán, a tojások is, és én is. Jacques Pepin receptje alapján trükköztem ki ezeket az amuse bouche-okat. Ő egy Amerikában élő francia séf, és elég sokat dolgozik tojással. Ez az ördögi fogás az anyukája receptje, amit a nő a háború alatt készített sokat, amikor valami jót akart az asztalra tenni abból a kevés alapanyagból, ami elérhető volt. 

A tölteléket könnyítettem kicsit, a francia anyuka receptjében vaj szerepelt mind a töltelékben, mind a sütéshez, én ezt kiváltottam.

pepin_tojas_1.jpg

Pepin ördögi tojásának elkészítése - könnyített verzió

Megfőzök 8 nagy, tanyasi tojást sós vízben (forrástól számítva tíz perc). Megtisztítom, félbevágom őket. A sárgájákat kikeverem a következőkkel: 1 teáskanál mustár, 1 teáskanál citromlé, 1 evőkanál majonéz, 1 evőkanál extra szűz olívaolaj, 1 evőkanál kefír (vagy joghurt), 1 kis gerezd felaprított fokhagyma, 1 szál felaprított zöldhagyma, a csokor felaprított petrezselyemzöld. Sózom, borsozom.

A krémet visszatöltöm a fél tojások üregébe.

A megmaradt krémet pedig a következőkkel keverem ki: 3 evőkanál extraszűz olívaolaj, 1 teáskanál mustár, 2 teáskanál kefír (vagy joghurt), 1 evőkanál citromlé. 

Serpenyőben felhevítek egy kevés olívaolajat, majd töltött felükkel lefelé alacsony lángon megpirítom a feleket (1 perc).

Megmosok egy fejes salátát, összetépkedem,és ezt kínálom a tojások mellé az öntettel.

Bevásárlólista

8 nagy, tanyasi tojás

1 teáskanál mustár

1 teáskanál citromlé

1 evőkanál majonéz

1 evőkanál olívaolaj

1 evőkanál kefír vagy joghurt

1 kis gerezd fokhagyma

1 szál zöldhagyma

a csokor petrezselyemzöld

só, bors, olívaolaj a sütéshez

a salátaöntethez:

3 evőkanál extraszűz olívaolaj

1 teáskanál mustár

2 teáskanál kefír vagy joghurt

1 evőkanál citromlé

1 fejes saláta

Ha tetszett a poszt, kövess Facebook-on is.

És már Instagram-om is van!

6 komment saláta citrom mustár fokhagyma olívaolaj majonéz citromlé újhagyma töltött tojás petrezselyemzöld fejessaláta ördögi tojás Pepin Tovább
Pepin ördögi tojása Tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
6 komment

Ajánlott bejegyzések:

  • A legfinomabb húsvéti tojások A legfinomabb húsvéti tojások
  • Hízott kacsamáj batyuban sütve kerti fügével Hízott kacsamáj batyuban sütve kerti fügével
  • Lazacbonbon, az instant boldogság Lazacbonbon, az instant boldogság
  • Májas-snidlinges cukkinikenyér Májas-snidlinges cukkinikenyér
  • Húsos rétespite goji bogyóval Húsos rétespite goji bogyóval

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegesfrancia.blog.hu/api/trackback/id/tr228370132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csigafrédi 2016.02.10. 09:26:55

Jól hangzik. Kipróbálom. A misungba kevernék még apró kockára vágott pirított szalonnát.
Válasz erre 

zsocek 2016.02.10. 10:32:05

Kevésbé fellengzősen töltött tojás a neve, minden normális hidegkonyhai pulton alapvető, kábé, mint a francia saláta (eltekintve a végső pirítástól). Nálunk, ahol abszolút átlagos konyha volt, minden karácsonykor ott volt az asztalon. Mondjuk nem Jacques Pepin féle amuse bouche volt a neve, hanem töltött tojás, de a sznoboknak így nyilván jobban ízlik.
Válasz erre 

az egészséges francia 2016.02.10. 10:46:47

@zsocek: Szia! Melegen tálalt ételt miért tenne bárki is hidegkonyhai pultra? Ha jól értem, te sem tennéd. Akkor miről szól a hozzászólásod? Ez a blog nem normális hidegkonyhai pultokról szól és nem is állítja azt. Még a hozzászóláshoz: senki sem mondta, hogy ez egy különleges étel, ami nem lehet ott bármikor az asztalon, sem azt, hogy ez nem töltött tojás:) A stílus, a név pedig formálja az ételt, én így tartom és eszerint nevezem el, felesleges a stílust minősíteni. A töltött tojásnak egyébként körülbelül 15-féle neve van, azon kívül, hogy töltött tojás. Pl: Janette-tojás, angyali tojás, orosz tojás, pikniktojás, ördögi tojás, mimóza tojás. Hú, de kimerítő voltam!
Válasz erre 

az egészséges francia 2016.02.10. 10:47:18

@csigafrédi: Igen!! Jól hangzik.
Válasz erre 

csigafrédi 2016.02.10. 10:49:32

@zsocek: Töltött tojás az nyilván megvan mindenkinek, de kicsit megsütve szerintem tök más lesz ez a kaja. (Töltött tojásba nálunk nem kerül hagyma, foki és petrezselyem amúgy.) A szalonnán kívül még sajtot is olvasztanék rá a végén :P
Válasz erre 

az egészséges francia 2016.02.10. 10:57:52

@csigafrédi: sajt, igen, talán még mehetne a krémbe is, krémsajt, vagy reszelt. Érdemes kísérletezni, mert ezt nagyon elrontani nem igazán lehet.
Válasz erre 
Mégsem
Mégsem

Megjegyzés:
Facebook Instagram

Az egészséges francia

Olyan könnyeden akarok főzni, mint a franciák és szeretem a konyhájukat is. Szeretek enni, de még jobban szeretnék egészséges maradni. Mai és hagyományos recepteket főzök egészségesen, sok ötlettel. Mangeons comme les francais! A receptekben a "hozzáadott cukortól mentes" és a "cukormentes" kifejezések arra utalnak, hogy az ételbe a konyhai elkészítés során nem kerül répa-, szőlő-, fruktóz-, nád-, kókuszvirág stb. cukor. Az édesítés más módjait is igyekszem kerülni, legyen szó mesterséges vagy természetes szerekről. A kész hozzávalók (pl. növényi tej) tartalmazhatnak rejtett cukrokat, illetve minden egyéb hozzávaló tartalmazhat cukrot (pl. gyümölcsök, aszalványok, csokoládé, ha nem jelölöm külön, hogy cukormentes.). A cél egy egészségesebb étkezés, és nem dietetikai javaslatok, tanácsadás. Ha szeretnél kapcsolatba lépni velem, itt teheted meg: azegeszsegesfrancia(kukac)gmail.com

Keresés

Bejegyzések

  • Áfonyás-barackos pite
  • Mirza ghasemi – egy padlizsánkrém története
  • Ropogós zöldséges pite
  • Mogyorós zsemle
  • Nyári quinoasaláta
  • A legfinomabb húsvéti tojások
  • Édeskrumplis csirkefasírt
  • Kéksajtos zellerkrémleves
  • Duplakrumplis halas gratin
  • Salátás muffin

Friss topikok

  • Wulfie: Pont meguntam a szokásos köretet, rizs, krumpli stb.. úgyhogy most ki fogom próbálni a quinoát, mi... (2019.07.21. 18:52) Nyári quinoasaláta
  • Attilajukkaja: "ismerős nátrium-glutamát illat" Tudtommal, annak nincs illata. A vietnámi pho levesnek marhahús é... (2019.06.21. 18:33) Mirza ghasemi – egy padlizsánkrém története
  • Wulfie: Megcsináltuk! Bizonyítékom van rá, hogy istenien finom és egyszerű recept! Nem szeretek 1 óránál t... (2019.05.17. 10:31) Nagyon-nagyon citromtorta
  • nagypapi: A lazac bőrét remélem, nem a macska ette meg, hanem ropogósra sütötted, és elrágcsáltad :) (2019.04.04. 16:23) Duplakrumplis halas gratin
  • gyengetölcser: na, 2 kisebb almat vagtam fel, a negyedeket felszeleteltem, de siman elbirt volna meg 2-t. Csak ne... (2017.11.20. 20:29) Csokitorta cukkiniból - lépésről lépésre

Címkék

3 hozzávaló (1) áfonya (2) áfonyás pite (1) alaplé (1) alma (4) almaleves (1) almás palacsinta (1) amuse bouche (1) ánizs (1) appenzeller (1) arany durbincs (1) articsóka (2) aszalt szilva (1) avokádó (1) Az utolsó nap éjszakája (1) bab (1) babérlevél (1) baharat (1) balzsamecet (2) banán (2) barack (2) barackos pite (1) bárány (1) bárányborda (1) báránygerinc (1) báránykotlett (1) barna cukor (1) bazsalikom (3) bisztró konyha (1) bleu dAuvergne (1) Blue dAuvergne (1) borecet (1) bors (2) borsó (2) brie (1) brokkoli (1) brownie (1) camembert (1) cayenne bors (2) cékla (3) cheddar (1) citrom (9) citromlé (2) citromtorta (1) clafoutis (2) comté (6) cottage cheese (1) creme fraiche (11) csirke (4) csirkemáj (2) csokoládé (3) csokoládécsepp (1) csrikemell (2) cukkini (10) cukkinivirág (1) cukormentes (1) datolya (1) desszert (23) dijoni mustár (2) dió (1) dióolaj (1) durbincs (1) édesburgonya (5) édeskömény (2) édeskrumpli (3) egytál (2) egytálétel (8) előétel (12) ementáli (1) eper (4) étcsokoládé (2) extraszűz olívaolaj (1) fahéj (5) fasírt (2) fehérbab (1) fehérbor (3) fehérborecet (1) fejessaláta (1) felesborsó (1) feta (2) filo (1) filo helyett (1) fleur de sel (1) fodormenta (1) főétel (1) fokhagyma (7) forhagyma (1) fougasse (1) főzés nélkül (1) fromage blanc (1) füge (2) fügeszósz (1) füstölt lazac (1) füstölt libamell (1) füstölt só (1) galette (1) garnéla (1) gluténmentes (3) goji bogyó (1) gomba (3) grana padano (1) Grassalkovich Gamay Noir Rosé (1) gratin (2) grill (1) gruyere (5) gyömbér (2) gyümölcs (4) gyümölcsös pite (1) hagyma (2) hagyományoscukor mentes (2) hajdina (1) hal (2) halfilé (2) hónapos retek (1) hozzáadott cukormentes (1) hozzáadott cukor mentes (6) hozzáadott glutén-mentes (5) hurka (1) húsmentes (3) húsvét (1) joghurt (6) kacsa (1) kacsamáj (1) kacsaszárnytő (1) kakaó (1) kakukkfű (3) kalifornai paprika (2) karfiol (3) karfiolkuszkusz (2) karfiolpalacsinta (1) karfioltorta (1) kávé (1) kecskesajt (1) kéksajt (3) keksz (1) kelbimbó (1) kelkáposzta (1) keményítő (1) kenyér (2) kenyérliszt (1) kert (1) kertészkedés (1) kesudió (1) koktél (1) koktélparadicsom (2) kókuszliszt (2) kókuszolaj (1) kókuszvirágcukor (1) kókuszzsír (1) kolbász (2) konyhakert (1) köret (10) koriander (2) körte (3) krém (1) krémes túró (1) krémleves (1) krémsajt (3) krumpli (4) krumplipüré (1) kukoricakeményítő (4) kurkuma (2) kuszkusz (1) lazac (3) lekvár (2) leveles tészta (5) lilahagyma (1) lila krumpli (1) lime (3) limonádésüti (1) liszt (2) magos mustár (1) máj (1) majonéz (1) majoranna (1) mandula (5) mangó (1) maracuja (1) marhahús (3) marinált tojás (1) mártás (1) mártogatós (1) mártogatós krém (1) márványsajt (2) mascarpone (1) matcha tea (1) max 6 perc (2) mazsola (1) meggy (3) menta (3) metélőhagyma (2) méz (2) mimolette (1) mini pite (1) mirza gashemi (1) mogyoró (1) mozarella (1) muffin (1) mustár (5) Nagygombos (1) narancs (1) nektarin (1) nemmentes (1) növényi főzőkrém (2) nyári (1) nyírfacukor (16) nyírfacukor por (4) olajbogyó (2) olívaolaj (15) omlett (2) ördögi tojás (1) pác (1) padlizsán (3) pain depice (1) palacsinta (3) panchetta (1) panko (1) paprika (1) paradicsom (9) paradicsomlekvár (2) paradicsomszósz (1) pármai sonka (1) parmentier (1) parmezán (11) pekándió (3) Pepin (1) perzsa (1) petit fours (1) petit pain (1) petrezselyemzöld (5) Philadelphia krémsajt (3) pite (6) pitypang (1) pitypanglevél (1) póréhagyma (2) portói (1) prágai sonka (1) prosciutto (1) Provence (2) provence (1) pulykamell (1) pulykasonka (1) püré (2) püspökkenyér (1) puy lencse (1) quiche (4) quinoa (3) quinoapehely (1) ramekin (2) reggeli (2) répa (9) retek (1) rétestészta (1) ribizli (1) ricotta (3) rizsliszt (3) rizstej (2) rizs főzőkrém (2) Roquefort (1) roquefort (1) rozé (1) rozmaring (6) rukkola (4) sajt (7) saláta (6) sárgabarack (1) sárgaborsó (1) serpenyős süti (1) snidling (2) só (1) sonka (4) sonkás püspökkenyér (1) sóvirág (1) spárga (2) spenót (2) stilton (1) sült csirke (1) sült saláta (1) sütemény (7) sütőtök (1) szalonna (2) szárnyasmáj (1) szárnyasmáj terrine (1) szerecsendió (1) szívsaláta (1) szójaszósz (2) szőlő (1) szósz (1) tartelette (2) tarte au citron meringuee (1) tej (1) tejmentes (2) tejszín (8) teljes kiőrlésű (2) teljes kiőrlésű búzaliszt (11) teljes kiőrlésű kenyér (2) teljes kiőrlésű liszt (3) terrine (1) tojás (31) tojáshab (1) töltött cukkini (1) töltött körte (1) töltött padlizsán (1) töltött tojás (2) torta (3) toulouse-i kolbász (3) tükörtojás (1) uborka (2) üdvözlőfalat (1) újhagyma (1) vacsora (2) vagdalt (1) vaj (8) vanília (6) vaníliapor (1) vegán (3) vinaigrette (1) vörösbor (2) vörös rizs (1) zabpehely (1) zabpehelyliszt (1) zabtej (1) zeller (3) zellergumó (1) zellerszár (2) zöldlencse (1) zöldség (8) zöldségdesszert (1) zöldségétel (4) zöldségkenyér (1) zöldségköret (2) zöldségpite (1) zöldségspagetti (2) zöldspárga (1) zselatin (1) zsemle (1) Címkefelhő

Blogajánló

Utazómalac Belgrádban – Hol eszik a helyi? Ha Belgrádra gondolsz, elsőre talán nem a gasztronómiai kalandok jutnak eszedbe, hanem a rakija és a balkáni hangulat. Pedig ez a város egy igazi aranybánya annak, aki nem Michelin-csillagos, hanem szívből főzött kajára vágyik. Én, az Utazómalac és hű társam Maci, természetesen ott ettünk, ahol a… vilagjarocucu.blog.hu
blog.hu

Archívum

  • 2019 július (1)
  • 2019 június (1)
  • 2018 január (2)
  • 2017 június (1)
  • 2017 április (1)
  • 2017 március (2)
  • 2017 február (2)
  • 2017 január (1)
  • 2016 december (1)
  • 2016 november (1)
  • 2016 október (3)
  • Tovább...

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML

Egyéb

egyszerű, könnyű, különleges
süti beállítások módosítása
Dashboard