Beleszerettem ebbe a töltött, sült tojásba. Bár, bevallom, láttam egy kis kockázatot abban, hogy egyben marad-e a serpenyőben minden, de átmentünk a vizsgán, a tojások is, és én is. Jacques Pepin receptje alapján trükköztem ki ezeket az amuse bouche-okat. Ő egy Amerikában élő francia séf, és elég sokat dolgozik tojással. Ez az ördögi fogás az anyukája receptje, amit a nő a háború alatt készített sokat, amikor valami jót akart az asztalra tenni abból a kevés alapanyagból, ami elérhető volt.
A tölteléket könnyítettem kicsit, a francia anyuka receptjében vaj szerepelt mind a töltelékben, mind a sütéshez, én ezt kiváltottam.
Pepin ördögi tojásának elkészítése - könnyített verzió
Megfőzök 8 nagy, tanyasi tojást sós vízben (forrástól számítva tíz perc). Megtisztítom, félbevágom őket. A sárgájákat kikeverem a következőkkel: 1 teáskanál mustár, 1 teáskanál citromlé, 1 evőkanál majonéz, 1 evőkanál extra szűz olívaolaj, 1 evőkanál kefír (vagy joghurt), 1 kis gerezd felaprított fokhagyma, 1 szál felaprított zöldhagyma, a csokor felaprított petrezselyemzöld. Sózom, borsozom.
A krémet visszatöltöm a fél tojások üregébe.
A megmaradt krémet pedig a következőkkel keverem ki: 3 evőkanál extraszűz olívaolaj, 1 teáskanál mustár, 2 teáskanál kefír (vagy joghurt), 1 evőkanál citromlé.
Serpenyőben felhevítek egy kevés olívaolajat, majd töltött felükkel lefelé alacsony lángon megpirítom a feleket (1 perc).
Megmosok egy fejes salátát, összetépkedem,és ezt kínálom a tojások mellé az öntettel.
Bevásárlólista
8 nagy, tanyasi tojás
1 teáskanál mustár
1 teáskanál citromlé
1 evőkanál majonéz
1 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál kefír vagy joghurt
1 kis gerezd fokhagyma
1 szál zöldhagyma
a csokor petrezselyemzöld
só, bors, olívaolaj a sütéshez
a salátaöntethez:
3 evőkanál extraszűz olívaolaj
1 teáskanál mustár
2 teáskanál kefír vagy joghurt
1 evőkanál citromlé
1 fejes saláta
Ha tetszett a poszt, kövess Facebook-on is.
És már Instagram-om is van!